Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Osamělá

24. 03. 2013
2
5
729
Autor
jita127

„Kim. Co nám k tomu řekneš?“ ptala se učitelka.

„Co?“ řekla jsem rozespale.

„Ptala jsem se tě na rok kdy vyplul Kolumbus na moře.“ opakovala.

„1467?“

„Ne! Píši ti pětku! Opět.“ řekla a otevřela moji žákovskou knížku. Pak zazvonilo. Pro mnohé je to zvuk ohlašující svobodu. Všichni si posedají k sobě na lavici a vypravují si. Smějí se. Já jsem si otevřela knížku a, jako vždy, jsem strávila přestávku jen s ní. Doma jsem svému otci vyprávěla, co se stalo ve škole. Vyprávěla jsem mu, jak jsem pořád sama ve své lavici a mí přátelé jsou jen učitelé, ale ani ti mě vlastně nemají rádi. Neposlouchal mě. Jako vždy. Jeho myšlenky se točily kolem faktur a daňí. A v neposlední řadě kolem nové sekretářky, kterou přijali před týdnem do tátovy firmy. Moje maminka je už dva roky mrtvá. Šla jsem do svého pokoje. Otevřela jsem knihu a s dalšími a dalšími listy jsem se propadávala hlouběji do fiktivní reality. Oh, jak otravný může být zvuk budíku! Ráno bylo strašné! Nechtělo se mi vylézat z teplého území mé postele. Nakonec jsem vstala. Cestou ke stolu jsem shodila nějaké papíry z nočního stolku. Klekla jsem si k nim a prohlížela jsem si je. Byla tu fotka mé maminky. Byla ještě černobílá. Na té fotce měla tmavé šaty a seděla v trávě. Usmívala se. Ona mě neignorovala. S ní jsem nebyla tak sama. Chci jí zpátky. Počkat vždyť já jí můžu opět vidět, stačí jen... Vzala jsem si nůž. Byl to malý nůž, ale byl ostrý. Udělala jsem to. Trošku to bolelo Cítila jsem chlad a zároveň teplo. Smutek a radost. Tak jsem tady, na druhé straně. Bloudím temnotou. Opět sama...


5 názorů

DavidPetrik
26. 03. 2013
Dát tip

Zaradil bych do kategorie miniatur. V kratkem textu neni lehke podat emocionalne nabity pribeh. Takove texty trpi budto prilisnou zkratkou anebo banalnosti. Tento text neni napsany spatne, ale trpi obema neduhy. Zkratka nepodtrhuje kazdodennost a nevtahuje ctenare. Zakonceni textu sebevrazdou v ramci jinak nevyrazneho textu pusobi banalne, nucene. Tato miniatura by mohla slouzit jako zajimavy prolog. S vedomim smrti vypravecky by bylo mozne vytvorit komplexnejsi text: nastroj prozrazeneho a predvidaneho je mocna slozka fabule. Ale takto text pusobi nejiste, oklestene. Myslim, ze umite psat: nebojte se delsich formatu.


To není vůbec špatné. :-)


Lakrov
25. 03. 2013
Dát tip

Nestálo by za úvahu (s ohledem na užší souvislost s jednou ze záverečných vět) změnit úvodní otázku? Třeba na: "Jak se jmenoval převozník přes řeku Styx?" Lodník jako lodník, řekneš si, ale dojít tímhle "uzavřením kruhu" zpět k úvodu by mohlo čtenářům přinést zajímavé překvapení.


jita127
25. 03. 2013
Dát tip

díky :)


Takový povídky mám ráda, krátký a výstižný, ne jako ty dlouhý slátaniny co čte člověk v knihách co se prodávají.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru