Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Štěpánka

01. 04. 2013
7
11
1083
Autor
lenkak

 

Dnes pracovaly moc hezky. Děvčata se snažila a dokonce udržela pozornost při práci na jarní výzdobě. Později Jitka pomalované kytičky doladí, aby mohly vyjít na veřejnost a svou zkrášlovací roli opravdu splnily. Odcházely chladnou chodbou z dílen, nedávno příchozí Petruška a starousedlice Štěpánka. Malá měla tulivou náladu (prakticky neustále byla přítulná, nevymazlená, v kojeňáku totiž nemají sestřičky na takové věci moc času), věšela se na tetu Jitku a tahala rozverně za vlasy. Jitka ji se smíchem náhle rychle přetočila a zdvihla do náruče. Petřiny nohy nechtěně plácly Štěpánku přes tvář. 

„Ty máš taky tu hubu všude!“  Hýkavý chechtot poškozené zněl chodbou ještě chvíli poté, co se zavřely dveře vedoucí k pokojům děvčat.

„Sedni si a narovnej se!“ Vzhledem ke Štěpánčinu obrovskému hrbu, který ji nedovolil vzpřímeně stát, natož sedět, byla poznámka poněkud irelevantní. Jako by chybující stvořitel vzal pytel kostí a hodil jej na zem, k němu pak jen pro úplnost dolepil tenoučké opičí končetiny.

„Čačůů!“ rozčilovala se Štěpánka.

„Cože?“

„Čačůů, teto, čaču. Počem…“ 

„Já ti nerozumim, Štěpánko, co chceš? Čočku?“ Dívka nechápavě a pohoršeně obrátila oči v sloup, „Néé. Čačů!“ a rozhazovala přitom rozčileně rukama. „Čačů!“

„Čůrat? Chceš čůrat?“ Dříve Štěpánka chodila na záchod sama a o malou potřebu si neříkala. Bohužel ani o velkou, kterou si vyřizovala zcela samostatně, včetně hygienické koncovky, což končívalo nepříjemnou sprchou a praním prádla (maminka si stále přeje podávat Štěpánce léky na zředění stolice).

„Ne! Čačů, čačů!“ 

„Takže nechceš čůrat? Určitě ne?“  Štěpánka striktně zakroutila hlavou, vzdala další komunikaci a odebrala se do svého pokoje, na oblíbené místo na židli. Do náruče schoulila plyšového dinosaura a koukala. Koukala ráda a stále. Křivý obličej složila do dlaní (má palec v úrovni s ostatními prsty), oči olepené ospalky upřela na pečlivě ustlanou postel a ústa zkřivil úsměv. Náhle se začala hýkavě a zalykavě smát, modré oči sršely jiskřičkami, rachiticky zfušované tělo se otřásalo. A řehtala se a hýkala a pak se vychcala na židli, přímo tak jak seděla, to pustila do kalhot a mohla se smíchy potrhat, hlaholila a rozesmátý obličej byl  zkroucenější než kdy jindy.

Jitka zatnula zuby a šla připravit ručník, žínku a čisté prádlo. Nejradši by Štěpánu seřezala přes tu křivou hubu, ale to si samozřejmě nemohla dovolit. Chraptivě zadrnčel zvonek a Jitka s povzdechem běžela otevřít. Po Štěpáncee hodila letmé „Jdi do koupelny a svlíkni se“. Kdo to může teď být, děti jsou ve škole, rodiče nečeká, ti chodí až v pátek odpoledne, šéfová rozhodně nezvoní, ani neklepe, ba ani nezdraví. 

„Dobrý den,“ koukala na neznámého mladého muže. Alenin brácha, došlo jí. 

„Dobrý den, já nesu Alče ty vložky a mejdlo…“ podával Jitce igelitku.

„Nechcete jít za ní dál?“

„Jo, zajdu k ní, ale stejně mě hned vyhodí.“ Usmála se a kývla hlavou směrem k Aleninu pokoji. Ozvalo se zaklepání na dveře, pozdrav, pak už jen hudrání, v němž bylo rozumět jen „p dele“ a „máma“. Pár minut na to se sympatický bratr rozloučil a byl ten tam.  Jitka se vydala za Štěpánkou, aby ji vystrkala z pokoje do koupelny. Zatímco mluvila s návštěvou, vysmátá dívka  samozřejmě pod sprchu nedošla, neboť s rychlostí zvící lenochoda to nebylo možné. Ale nebyla ani v pokoji. Ze židle jen dopadaly kapky na podlahu a pár mokrých stop odcházelo, dokud nevyschly a značení cesty se neztratilo.

„Štěpánko, kde jsi? Štěpánko?“ nakukovala do společenské místnosti i do ostatních pokojů. Kam se tak rychle zašila? Nakoukla i na záchod pro vozíčkáře. Štěpána tam seděla, mokré tepláky svlečené opodál, na vyvýšené míse chlupatou nohu přes nohu a s blazeovaným úsměvem popíjela Jitčinu kávu.

 

 

 


11 názorů

lenkak
06. 04. 2013
Dát tip

Děkuju! :)


j.nikdo
06. 04. 2013
Dát tip

Myslím, že se Ti podařilo vystihnout atmosféru. Citlivě zpracované...*


lenkak
02. 04. 2013
Dát tip

Díky; díky za připomínku.


StvN
02. 04. 2013
Dát tip

Vcelku mile. Mozna bych ubral na expresivnosti. Nektere obraty, jako treba "poskozene", pusobi nepatricne. Trochu to zvelicuje situaci, pouzil bych to spis v parodii, nez v humorne proze, ktera myslim ma pusobit odlehcenym dojmem. 


lenkak
02. 04. 2013
Dát tip

Kočkodan- kdybys chtěl, další jsou Ester, Eva, Karel a Ivana

http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=424005


lenkak
02. 04. 2013
Dát tip

Moc vám děkuju, je to úžasný povzbuzení! Jsem fakt ráda :)


Výborný, pokračuješ v nastaveném stylu což je vynikající. Povedlo se Ti. Tipuji*


Kočkodan
02. 04. 2013
Dát tip
Tak to uz jsme dva, kterým se moc líbí ta pointa. A pravdepodobne pribydou jeste dalsí.

berg
01. 04. 2013
Dát tip

Moc pěkný. Takový dojímavý a přitom vtipný, ale přitom žádný citový vydírání, ve který by se takovýhle téma mohlo snadno zvrhnout.

 

Akorát hned první věta mi přijde taková trochu divně postavená. Já bych asi za ...hezky udělal tečku a pak pokračoval novou větou. Ale jinak moc fajn; včetně roztomilý pointy. **


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru