Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka ve studovně

08. 04. 2013
1
7
1749
Autor
vviikkyy

Krátké prozaické přepracování básně Jiřího Žáčka "Dívka ve studovně". Bylo vytvořeno v rámci předmětu Kreativní práce s informacemi na FF MUNI. Originál například zde: http://www.psanci.cz/literatura_dilo.php?id=71

Zastavila ses prstem na řádku, který jsi právě dočetla a pohledem jsi přejela svoje okolí. Jsi obklopena vysokými regály plnými knih. Tolik knih. Bohatství slov a bohatství myšlenek. Tolik věcí, o kterých by ses díky nim mohla něco dozvědět. Ale není čas.

Je jich tolik, za celý život je nemůžeš přečíst. A přesto se skláníš a čteš dál. Sama. Nikdo o tobě neví, nikomu nechybíš. Jsi ve svém království. Nemáš ani tušení, o co se připravuješ.  Nevíš nic o touze, o něze.

Proč neodejdeš, dokud je čas? Čas. Nevidíš ho, neslyšíš ho, necítíš ho. A přece kolem tebe ubíhá ohromnou rychlostí.

V knihách promlouvají mrtví. Jejich myšlenky jsou věčné, ale oni jsou pryč. A už se nevrátí.  Ale ty jsi pořád tady. A tam venku na tebe někdo čeká. Ale tady tě nenajde…

A ty stále čteš. Čteš a sníš. S malíčkem v puse a s úsměvem na rtech.  A čas dál běží… 


7 názorů

Rabb
30. 06. 2013
Dát tip

:-)


StvN
09. 04. 2013
Dát tip

Proza je skvela vec a mit tu moznost prepsat cizi dilo svymi slovy, to se musi brat hlavne jako zabava. Tady se mi zda, ze moznosti prozy zustaly nevyuzity. Ostatne napsat to ve treti osobe a hned y to bylo o tridu vyse. 


Janina6
09. 04. 2013
Dát tip

Jinak, abych snad nevzbudila dojem, žes to napsal tak moc špatně - myslím, že chyba je hlavně v zadání. Báseň psaná tak "nepoetickým", snad až doslovným způsobem, by se při přepsání z veršů do prozaické podoby vlastně skoro nemusela měnit. Není na ní prakticky co přetvářet. Určitě by se pro podobný pokus našly vhodnější básně, kde by se nějaká ta kreativita vůbec mohla projevit.


Janina6
09. 04. 2013
Dát tip

Ve srovnání s Žáčkovou básní tady není nic navíc, nic, co by ji posunulo dál nebo nějak dotvorřilo. Spíš je to jen dost nešikovně převyprávěné.


vviikkyy
08. 04. 2013
Dát tip

Zdenda: přesně takovéhle předměty na fildě jsou dobrý, když člověk potřebuje za málo práce hodně kreditů ;-) :D


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru