Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

zima je dlouhá

09. 05. 2013
9
13
1370
Autor
snake_01

 

 

 

 

 

                                  zima   je   dlouhá

                                  a pod ledem dokořán

                                  temné oči ryb

 

 

 

 

 

 

 


13 názorů

Bačkovský
05. 03. 2020
Dát tip

toto je opět dobré, nejsem teoretik haiku ale básen je to dobrá.   


Meursault
10. 05. 2013
Dát tip

haiku handbook, na ten jsem se chystal/chystám, ale že haiku není mým primárním záměrem, tak nevím, jestli ten čas věnovat - fyzicky je mi dostupná kopie, kterou si nemohu půjčit domůo tom uznání opravdu cosi hovoří už jen fakt, že ho vydala kódanša :)

jako nedostudovaný překladec ti (vám - jsem tu trochu nesvůj, mám návyk na internetu tykat a trochu mi ho tu otřásli) to závidím :D


snake_01
10. 05. 2013
Dát tip

Nedotknul, sám si to uvědomuju, proto taky ten přeložený článek o haiku na mém profilu a ty překlady anglo-amerických haiku. Navíc si na konci roku hodlám podat grant ma překlad knihy THE HAIKU HANDBOOK. Je to vcelku mezinárodně uznávaná příručka, tak uvidíme. A taky mám v plánu napsat studii na analýzu formy českého a slovenského haiku (na základě textů sborníku), chci s tím jet v listopadu na konferenci do Prešova, snad to projde....


Meursault
10. 05. 2013
Dát tip

všimnul jsem si... ale sborník je pořád klopýtání za teoretickými statěmi, časopisy a širším překladem (prof. Líman je skvělý, ale je trochu sám) - ovšem, není tu zase tolik lidí vážně se zabývajících - a možná do toho promlouvá má iluze o nevelkosti české scény (poslední dobou se dozvídám věci a obávám se, že přichází čas nějaký ten časopis koupit)

sborník oceňuji, pokud možno ho zakoupím

//nechtěl jsem se dotknout


snake_01
10. 05. 2013
Dát tip

... až na to, že jsem cca před pěti dny vydal spolu s Martinem Krátoškou  sborník českého a slovenského haiku MÍJÍM SE S MĚSÍCEM, v pondělí to jde na trh, vydala to DharmaGaia.

 

http://www.dharmagaia.cz/kniha/839-mijim-se-s-mesicem-vyber-z-ceskych-a-slovenskych-haiku


Meursault
10. 05. 2013
Dát tip

to je pravdou (blahé paměti haiku s kulometem u něhož si na autora nevzpomenu), ale u tradičního proudu japonské poezie je jaksi nevyhnutelné tu tradici nasát (směr kanši - rád bych :D)

líbila se mi stránka, na kterou jsem kdysi natrefil - schraňovala saidžiki k různým jazykům - a chyběla tam čeština - naši "haikuisté" jsou velice neorganizováni - there's a lot to be desired

 


snake_01
10. 05. 2013
Dát tip

Díky za něj - jinak ale: já jsem přece taky nezkušený písmák, no ne? A pokud jde o kigo, nemyslím, že by bylo vždy nutné, ostatně sami Japonci ho v moderním haiku někdy vynechávají ... ale v tradičním haiku se vyskytuje.


Meursault
09. 05. 2013
Dát tip

první řádek mi říká, že se konečně musím trochu vrhnout na kigo (aneb poslední dobou jdu po pastiši, abych mohl mířit výše)

oči jsou hezkým detailem (máš míti můj první tip nezkušeného písmákisty)


už je vidím*


snake_01
09. 05. 2013
Dát tip

Díky :o)


MarK.
09. 05. 2013
Dát tip

som tvoj haiku fanusik! :) *


oracullum
09. 05. 2013
Dát tip

haiku nemusím,, ale tohle se mi líbí,, t ,,


e.eucrow
09. 05. 2013
Dát tip

jo*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru