Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Raznitschiho noc

01. 06. 2013
0
3
727

Raznitschiho noc

 

Mám první mžitky před očima, první okamžik. Jsem slavný průměrností. Nic není v poloslepém dohledu a působím jako válející se mrož. Vnitřní samota mě podezírá, že se mi líbí a svádí mě do předpolí světa žijícího v požáru. Domy pod svou nestabilitou tisknouce se k zemi kolabují. Narodil jsem se do tohoto světa.

Blíží se první noc, den je pouhý přelud včerejšku. Přestává být vidět ven, ale o to víc je vidět dovnitř do všech plachých bytostí ukájejících se nestálou touhou. Kdo je sto se nazvat otrokem si může gratulovat. Uvnitř našeho chráněného města je šance na cokoliv absurdního. Vně bohužel nikoliv. Pohostinnost našich kaváren je tak úchvatně jasně daná až mě děsí. Kolem vidím muže připoutané k oponám bezpečí zpívajíc si domorodé popěvky archaických tvarů v domnění, že je minulost uslyší a vrátí se zpět jako poslušný pes. Ten se svíjí v rohu protknutý kopím opovržení. Cizí kulomety pářou opony vymalované při mylném záchvěvu slunovratu. Hrubost tvarů nábojnic není stálá, ale pro pocit dobře vykonané práce ničení bohatě stačí. Město právě umírá. Jestli se ještě znovuzrodí, opět zahyne pod svojí tíhou. Recyklace oddaná mrtvé věčnosti.

Tanky a buldozery se blíží, ale my trháme květiny slavných slastí. Askeze člověka trčícího v oněch kovových bárkách v nich ale vidí budoucí mocné zbraně a jako hladoví i nadržení mořští vlci táhnou tisíce kilometrů, aby je pokořili. Nevědí však, že naše květiny jsou pod hrůzu nahánějící vše-zničující ochranou.

Jak hluboko sahají naše zevšednělé lži, do níž jsme odjakživa vpleteni? Kvůli nedostatečně celistvým úvahám o konci lidstva jsem opět usedl k zbytečným písmenům a slovům. Moje umění není nejspíše nic jiného, než stesk po divošství předpotopních lidí.

Potřebujeme vůbec fakta a znalosti k popisu našeho města? Obávám se, že pravda tak vyloženě zřejmá, až je neviditelná. Hroutící se konstrukce, kdykoliv se vystavějí. Recyklace s pocitem dobře odbyté práce. Bude někdy brzy i ta poslední destrukce drtící nejtišší sen tchoře v díře? Šílenost produkuje svoje omamné výparu a čeká, že se jich nadýcháme ochotně a ochočeně. Obtočení na holi konečného sváru s podvědomým. Prostor je neměnný, divadlo se mění. Závod o ukončení závodu. Stovky obrněných tanků se stále víc a víc blíží k hranici, děla vykřikují oslavné a současně beznadějné steny střetů realit. Průsvitná pravda levituje před očima a vzkvétající Raznitschiho noc začíná tam, kde končí naděje na návrat do počátku.


3 názory

Prosecký
04. 06. 2013
Dát tip

Já bych uvítal zrovna více faktů o vašem městě. Jinak to nemá žádný děj?


Janina6
03. 06. 2013
Dát tip

Obávám se, že správné tvary přechodníků by to nezachránily... Chce se mi říct "efektně nesrozumitelné", ale ono to vlastně ani efektní není. "Beznadějné steny střetů realit", "trháme květiny slavných slastí"... to je snad spíš jen snaha po efektnosti než efektnost sama. Místy to působí jako metafory, a místy vznikl lidově řečeno blábol.


Fruhling
02. 06. 2013
Dát tip

Tak alespoń ty přechodníky mohly být dobře, ne?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru