Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Love story

09. 06. 2013
7
14
1133

Stalo se mi to v úterý. Té zimy byly noci jasné a mrazivé. Sebral jsem pár polínek z proutěného košíku a hodil je do krbu. Chatu zalilo teplé světlo a odhalilo pochmurné obrazy a trofejní paroží na stěnách.

„Ještě čaj?“ Zeptal jsem se. Odpověděla velice stručně, že ne a dál zírala kamsi před sebe. Byla překrásná, až na ty oči. Marně jsem se v nich pokoušel nalézt jiskřičku života. Choulila se do deky a pořád se ještě třásla. Našel jsem ji dnes ráno promrzlou na kost, když jsem šel na pravidelnou obchůzku revíru. Myslel jsem, že je mrtvá. Vzal jsem ji do chaty a nabídl jí čaj a tlustou vlněnou deku. Bože, je tak bledá. Nalil jsem si šálek a přisedl si k ní. Za celý den řekla všehovšudy dvě slova. Jen seděla za stolem, zírala do prázdna a občas usrkla čaj. Musel být už úplně studený. Nechtěla žádné jídlo. Nechtěla, abych zavolal šerifa nebo kohokoliv jiného. Když jsem se jí na cokoliv zeptal, mlčela. Upřímně jsem nevěděl, co s ní budu dělat, a už mi pomalu docházela trpělivost.

„Tak poslouchej!“ Začal jsem rázně. Naklonil jsem se k ní, dlaní jí zvedl hlavu a podíval jsem se jí přímo do očí. Z toho pohledu mi přeběhl mráz po zádech. Měla obrovské černé zornice. Byla studená. Dívala se přímo na mě a přitom úplně jinam.

„Jak se jmenuješ?“ Nic. Žádná reakce. Ani se nehnula. Rozhodl jsem se, že to s ní zkusím po dobrém. Nejprve. Prostě jsem jen seděl naproti ní u stolu a mlčel jsem. Hodinu, možná dvě. Pak jsem to nevydržel a musel si dát panáka. Nalil jsem dva a postavil ho před ni. Nic.

Vypil jsem skoro celou flašku. Pak jsem se rozhodl, že půjdu spát. Vypadala neškodně, ale přesto jsem neměl dobrý pocit z toho, že tu bude sedět a civět do prázdna, když budu spát. Vlastně jsem neměl dobrý pocit celý večer. Z ní. Ale po flašce pálenky mi bylo trochu jedno, co se bude dít. Ustlal jsem jí v na gauči.

„Já jdu teď spát. Asi se taky potřebuješ trochu vyspat, nemám pravdu?“ Ani mě nepřekvapilo, že neodpověděla.

„Doufám, že tě nenapadne nějaká blbost!“ S těmi slovy jsem odešel do ložnice a zlostně za sebou praštil dveřmi. Vzbudil jsem se pozdě k ránu. Její lůžko bylo netknuté a nikde v chatě nebyla. Na stole byl nedopitý panák. Nenapadlo mě nic horšího, než vyrazit ji hledat. Venku bylo psí počasí. Nejmíň deset pod nulou a chumelenice. Běhal jsem po lese a náhodou jsem dorazil na místo, kde jsem ji včera našel schoulenou v závějích. Stál tam šerif, doktor a hlouček zvědavců. A v závějích se choulila ona.

„Co tady děláš?“ Zeptal se mě šerif se zdviženým obočím.

„No vlastě hledám tuhle dívku.“

„Proč, Ty ji znáš?“ Zajímal se šerif. Moc se mi to nezamlouvalo

„Neznám. Ale včera večer bylo u mě.“

„Včera večer?“ Zvedl hlavu doktor. „Vyloučeno. Ta tu leží přinejmenším od neděle.“ Řekl a společně s koronerem ji začali soukat do černého pytle. 


14 názorů

MadPoet
24. 06. 2016
Dát tip

Super! Jen ten konec mě trochu zamrzel... přijde mi takový "ohraný". 

Celkově se mi líbí :)

Tip. 


agáve
16. 01. 2014
Dát tip

stejně vám dám tip a zachovám přízeň v tomhle pomíjivém světě písmácké poezie (a prózy, že)


agáve
16. 01. 2014
Dát tip

dobrá, díky vy neustále se kladoucí do konfrontační pozice opice!:)


Jaký původ máš na mysli? Já mám o svém původu celkem jasno. Pocházím z píči svý matky.


agáve
29. 10. 2013
Dát tip

ahoj opice! píšete docela hezky, i když tak nedůsledně zastíráte svůj původ:)


srozumeni
13. 09. 2013
Dát tip
Chvilku jsem si take myslela,jestli se nebude jednat o nejakou polomrtvou srnku. Ale tu bys asi nenalejval cajem. Ale libi se mi to,dobre se mi to cetlo,lehce...***

Andulka
18. 06. 2013
Dát tip

kratke, napadite, vystizne....libila..:-)


paja94
15. 06. 2013
Dát tip
  • me se to taky libi ..  rozhodne to ma neco do sebe :)

Lakrov
10. 06. 2013
Dát tip

Zpočátku (ačkoli mi v tom překáží věta "Odpověděla velice stručně, že ne...") mám pocit, že nalezená není člověk, ale zvíře, a že autor chce čnenáře překvapit nečekaným (i když ne originálním) závěrem. S blížícím se koncem (tedy když vidím, jak málo řádek do něj zbývá) mě napadá, že budeme o to závěrečné rozuzlení ošizeni. Po dočtení musím uznat, že se vlastně jedná o miniaturní náznak hororu. Popis v první osobě, zdůrazňující subjektivitu vypravěče, a čtenářova potřeba domyslet si po tom "useknutém" konci, co se vlastně dělo (stalo), nebízí několik možností, z nichž většina zavání tajemnem.

Z první věty doporučuji vypustit zájmeno (mi) a možná zaměnit pořadí první a druhé věty.


sharik
09. 06. 2013
Dát tip

celý se to zdálo slibný ale ta pointa v závěru je hrozný cliché. škoda, protože napsaný je to dobře, ale tenhle závěr jsem už viděl/četl/slyšel tak tisíckrát...


Díky za koment  a za tip. joo text by chtěl určitě vypílit, jenže to sem vždycky celý nadržený vložím ač se mi na tom spousta věcí nezdá.  no...přepisovat už to asi nebudu, koncept "laciné" duchařiny jsem měl v hlavě už od začátku. Aspoň zjistím, jestli se to lidem líbí nebo ne.


Fruhling
09. 06. 2013
Dát tip

Vcelku pěkná historka, napadá mě ale, že bez té duchařiny by to bylo mnohem mrazivější, originálnější a vůbec lepšejší, až úplně super: přkekaženo a dokoncčená sebevražda. Asi bych ještě uvažoval, jestlo to nepřepsat, protože zatím o tom laciném zduchaření vím jenom já .)

Text by chtěl asi trochu vypílit, příkladně hned první věta je v úsměvném vztahu k větě druhé: prvně mluvíš o něčem tak konkrétním jako úterý a najednou to vezmeš ze široka z pohledu zimy. 

Tip dám.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru