Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Těžký život stonožky

08. 02. 2002
5
0
2844
Autor
Toxman

Fiktivní mini povídka. Ne že by se nemohla stát, nebo bych se choval jinak než popisuji, ale prostě se nestala...

Těžký život stonožky

 

Jednou si takhle stonožka vyrazila do světa. Ne, počkej ! Neusmívej se. Tohle není pohádka. Zvedl jsem krabici od bot a ona si to namířila rovnou na chodbu. Zvědavě se rozhlíží. Hledá nejschůdnější cestičku, než vyleze na koberec. Je to dřina. Vždyť s ní jde celá menší armáda nohou. „Co se chudák  nachodí“ probleskne mi hlavou. Sní jen za jednoho, ale prochodí za padesát (pokud nepočítám mravence a další hmyz :). To kdybych já byl stonožkou, někde bych si sedl a nehýbal se celý den. Ale obávám se, že bych si musel sednout na zem, protože by mi stejně určitě žádný brouk nenabídl židli (brouci jsou nezdvořáci). A vůbec ! Na kolika židlích musí sedět taková stonožka - nepohodlně poskládaná jako nepříliš sváteční košile ?

 

Pohnula se. Každý chloupek koberce pro ni představuje nepředstavitelně silné lano. Zapadá a boří se mezi nimi jako škola Eskymáků před íglů. Musím se tomu pousmát. Kdybych byl stonožkou nesmál bych se. Ale jí můj úsměv nevadí... Dál leze nebo se spíš sune ke dveřím, ne počkej... k oknu...hmmm, tak přecejen spíše ke dveřím. Já být jí, pečlivě bych si naplánoval cestu, ať zbytečně nevážím kroky. Ale jí mé „hlubokomyslné“ úvahy vůbec nezajímají. Styl chůze cik-cak je pro ni samozřejmostí jako pro mě cesta na autobusovou zastávku. Autobusy a lidé se občas také pohybují cik-cak, ale jen děti z toho snad někdy mají i radost. Stonožky ale nejezdí autobusem a nevědí co jsou to jízdní řády, anebo je v lepším případě považují za neřády a raději si vedle do pokoje zajdou pěšky. Kdo se v nich má taky vyznat ! (Myslím ve stonožkách, nikoliv v jízdních řádech. :) Když mi někdy nejede hromadná doprava, taky občas používám pěšího přesunu. Později se sunu a nakonec... jen lezu.

 

UUffff až mě začalo z toho naklánění bolet za krkem ! Pomáhám jí pohledem. „Holka, dej si přece říct. Támhle to máš zaručeně kratší...“ Ale stonožka kašle z vysoka na mé vysoké rozhledy a jde si vlastní cestou. Zastaví se u nohy stolku. „Zvláštní ! Co to asi může být ?“ Raději odsunuji stolek stranou aby nepřekážel v cestě té karavaně nohou.

 

Z myšlenek mě probere cinkání klíčů ve dveřích. Dveře se otevírají. „STŮJ ! Ani se nehni !“ volám na příchozího. Skoprněle na mě vytřeští oči. „Nezbláznil ses náhodou ?“ Mlčím a jen rukou ukazuji směrem ke stonožce. „Jééva, ty si tu hraješ s blechama ? No to mě podrž !“ Nakloní se... „Hmmm, stonožka. Pěkná ! Co je k večeři ?“ Nemá cenu cokoliv vysvětlovat. Nenajedenec dávno zmizel v kuchyni. Vracím se ke krabici a vytahuji kus papíru. Není tady bezpečno. Alespoň pro stonožky určitě ne ! Opatrně ji nabírám a odnáším na zahradu.

 

Chvilku jí trvá, než se z napůl pomačkaných novin dostane ven. Ale už cítí svěží vůni přírody. Brrr, zní to jako reklama na aviváž, ale voní to nesrovnatelně lépe - zkrátka čerstvý vzduch je čerstvý vzduch. Našla pevnou půdu pod všema nohama a rozbíhá se stylem cik-cak na všechny strany (ano správně, jedna stonožka se sama může rozbíhat na všechny strany, neboť jak je známo, výjimky potvrzují silniční pravidla :) Udělala pár rychlých pohybů a zmizela mi mezi lístečky trávy. Pozorně jsem se podíval a naposledy ji ještě zahlédl. Vracím se zpátky domů a jsem rád, že nejsem stonožka. Pořád se nemůžu ubránit pocitu, že se za mnou ještě ohlédla a spiklenecky na mě zamrkala. To na pozdrav !


Cirilla
04. 07. 2003
Dát tip
Pořád jsem se pekelně bála, že to s ní nedopadne dobře :)) *** ale tušila jsem, že nebudeš takovej saďour drastickej ;).

Né!!!Celý tři dva školní autobusyyy!!!Smekněte-tenisky odešly.tááátááááátatááátáááátatáááááátatááááátattááá!!!(pohřební píseň)

Toxman
30. 05. 2003
Dát tip
Hmmm dalo by se to napsat i takhle ? :o)

No já myslím.....správný kantor fyziky by zajisté poznamenal,že stonožka má díky stu nohou rovnoměrně rozmístěnou váhu..takže na každé noze míň práce!Příklad...vezměme v uváženou,že jsme zmenšili člověka tak,aby vážil stejně jako stonožka(m=10gr.)stonožka tedy na každé noze nese setinu své váhy,což je 0.1gr.,kdežto nebohý člověk má pět půl deka na každé noze!!!!A to jsem ještě zmenšila člověka a ne zvětšila stonožku..to už by bylo fakt moc.

Toxman
29. 05. 2003
Dát tip
p_t: A dokážeš si představit co to musí být, když ji chytne revma ? :o))

Ty vole....mě stačí když si musim krémovat dvě nohy(třeba tou Alpu)-a patlat to na sto nohou!No foj!

Toxman
29. 05. 2003
Dát tip
p_t: A teď si ještě spočti, kolik proťapá Tvých kamarádek :o))

Josefk
26. 08. 2002
Dát tip
mini ? ani midi ! ale pěkná, to je... :-)

Toxman
26. 08. 2002
Dát tip
A co takhle mili mikro anebo odborně vědecky pidi ? Díky :o))

Josefk
26. 08. 2002
Dát tip
nano piko, herco kulo

Toxman
26. 08. 2002
Dát tip
Ještě Ti tam uteklo femto a to pidi :o)))

Čolito
01. 05. 2002
Dát tip
to je miloučký:-)

Kami
26. 03. 2002
Dát tip
Uff, jsem si oddechla, žes ji nechal žít :o)*

Toxman
26. 03. 2002
Dát tip
Tak, tak rabuju...(teda jestli s dovolením můžu)... teď nemám už čas, ale zítra budu v rabování, doufám pokračovat :-)))

Tajta
14. 03. 2002
Dát tip
Fikce? A ono to vypadalo, jako jeden ze zážitků jež nám přínaší život. Taková blbost (odpusť mi to) - tedy jako stonožka lezoucí po podlaze - a ty jsi z toho udělal takové miloučké dobrodružství. Přesvědčuju se pořád znova a znova, že i ta nejbanálnější příhodička se dá zajímavě zpracovat. *!*

Toxman
14. 03. 2002
Dát tip
Tajto díky ! Snažím se, aby to vypadalo pokud možno autenticky. A pokud se to snad někomu dokonce líbí, tak tím líp. Píšu to přece pro vás... :-)

Toxman
04. 03. 2002
Dát tip
Diky vsem... o dalsi povidku bych se mohl pokusit. Sice nic nezarucuju, vsak to znate: "Zivotu a autorove klavesnici nelze vzdy porucit, ze jo. :-))) "

Sibyla
02. 03. 2002
Dát tip
Hmm no konečně, a už to vypadalo, že té chudince nepomůžeš!!!!Já sem taky jednou jednu viděla, svítila ve tmě...ALE JE TO BOŽÍ!!!Chvíli mě napadlo, když jsi ji tak odnášel, že bude na tu večeři, ale to by ses asi moc nenajedl. Uvítala bych další povídku ze života hmyzu *

vero
27. 02. 2002
Dát tip
...krásnučké, milučké, výstižné...tiež som rada, že nie som stonožka. Stačí, že ma občas aj moje dve nôžky bolia, keď dlho chodím :o) *

Toxman
27. 02. 2002
Dát tip
Nevim jak Ty vero, ale stonožka si je určitě maže Alpou, aby nedostala regma. :-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru