Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Věty o běžcích

26. 09. 2013
4
3
254
Autor
57

Dával do toho hodně, aspoň co mu dovolilo tělo. Když pak nechal svaly bez pohybu, byly tvrdé a mučily ho bolestí. Naučil se utišit mysl a nenechat ji bloudit, kde se ji zachtělo. Vždy ji usměrnil, kam bylo potřeba. Byla tady a teď – tak jako on. Při závodění cítil štěstí a radost, přítomná radost, kdy neutíkal v minulosti ani nepředbíhal do obrazů, které by se mohly stát. Neměl tělo vítěze, šlachy jeho vypracované postavy byly zvyklé podávat extrémní výkony a srdce se naučilo rychle dopřávat krvi potřebná kvanta kyslíku, ale jen tak, aby bylo zdatnější, než tělo průměrného člověka.

Vždy se našlo několik soupeřů, kteří jej pokořili. Jejich dlouhé kroky a ohebné kotníky, které, jakoby tančily nezávisle na zbytku těla, je činily rychlejšími a schopnějšími šetřit nezbytnou energii. Mysl těchto vítězů jim promítala fantastické doběhy, dala jim pocítit tíhu cenných kovů na jejich hrudi, v každém okamžiku je koupala v euforických myšlenkách. Byla v minulých prohrách, v budoucích vítězstvích, v příštích závodech. A občas jim šeptala – co když prohraješ?

On mezitím běžel beze strachu tady a teď.


3 názory

NePoe_ta
11. 12. 2013
Dát tip

Utrpění přespolního běžce; tuze blízké to téma …, i na hřbetě mé milé, Hory Bílé  


Někdy může být vítězstvím i prohra.


Lakrov
28. 09. 2013
Dát tip

Minuly cas (a dokonavy vid), v nemz je text veden, dodava nadech smutku -- jako by to bylo psano o nekom, kdo uz neni, z cehoz posledni veta (nastesti) vybocuje. Cely druhy odstavec pusobi oslavneji a mene civilne, nez odstavec prvni.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru