Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Září 2013 - Hlasování

13. 10. 2013
2
34
2673
Autor
StvN

Hlasujte do 21.10.2013

Hlasování označte jako vážnou kritiku.

Pravidla pro hlasování v klubu Povídka měsíce: http://www.pismak.cz/index.php?data=club&id=69132

 

Rád bych napsal pár slov možná trochu o morálce, hlavně však o spolupráci, o respektu, o soužití. Pro příklad uvedu dvě situace. Jak si na PM stěžuje Lakrov je známo. Že však pro PM nic nedělá, už není tolik vidět, nicméně to je též víceméně známo. Zároveň jsem dostal zprávu od Zdendy, že by rád nominoval nějakou povídku, jejíž název si nepamatuje, ale vyskytuje se v ní slovo lidl nebo se možná nevyskytuje v názvu, ale ta povídka je o lidlu, kdo ví, autor je pravděpodobně Prosecký, ale bude lepší, když si to ověřím. Předání takové nominace je velmi vtipné. Dost mi to připomíná současné smýšlení a jakýsi boj zákazníků s obchodníky. Zákazník žije v přesvědčení, že náš zákazník náš pán a že dělá obchodníkovi velkou službu, když si u něj vůbec něco koupí, třeba za deset korun a že tedy obchodník by si měl nechat všechno líbit. To je současné smýšlení zákazníků. Smýšlení obchodníků je takové, že když je to můj krám, tak si v něm mohu dělat, co budu chtít a klidně zákazníka vyhodím, když se neumí chovat, protože mě těch jeho deset korun nevytrhne. Je to taková situace, která vede k tomu, že většina lidí nakupuje v supermarketech, protože tam si nechají všechno líbit a zároveň je nikdo nebuzeruje. Že kupují sračky je už jiný příběh. Ale což. Chci říct, že tohle všechno je o soužití. Já to nedělám pro sebe a dělám, nebo děláme to společně s Janinou a s Tragicem, čistě ze zájmu o literaturu a ve snaze o kultivaci prostředí. My víme, proč to děláme. Víte ale vy, proč nám posíláte avíza od zajímavých povídek a proč hlasujete?

Další silniční pirát Helgi Brandari 2013-09-14 0-Nominace - 013_09  
Frontové kupé 16 2013-09-03 0-Nominace - 013_09  
Kolonie č.17 CiaraO 2013-09-16 0-Nominace - 013_09  
Návštevníci e.eucrow 2013-09-26 0-Nominace - 013_09

34 názorů

StvN, měl bys být natolik zkušený, abys mi nenapsal takovouhle odpověď. Možná jsem to psal jako někdo, kdo se přičinil. Ale to celkem není podstatné. Tvá reakce ovšem podtatná je. Ty se prostě nezměníš. Nepiš mi, že se měnit nechceš, to by bylo zbytečné. A příště raději použij vlastní příjměry, ať nejsi trapný. Těch tvých pár slov tady je zřetelná snaha z pozice moci dostat se do sedla a vyznívá to trapně. Pokud jsi to nepochopil, tak ti to říkám takhle na rovinu. To je můj pohled a není třeba se mu bránit.


Janina6
28. 10. 2013
Dát tip

Lakrov nám to zkrátka vždycky spočítá :-)


Lakrov, vracím ti avízo, a bez díků - tvé exhibice mě nezajímají. nemám problém počkat na oficiální vyhlášení, až tu bude, protože respektuji pm i jeho členy a je mi jasné, že nežijí jen písmákem.  pokud stopjíš o uzpětnou vazbu - tvé sebezviditelňovánií shledávám za sebe  otravným.  proč prostě nevstoupíš do klubu pm a nevyvíjíš tuhle aktivitu v rámci něj? potřebuješ se vymezovat? sebral ti někdo v dětství pastelky? nic ve zlém :-) no nic, všem přeji hezký den


CiaraO
28. 10. 2013
Dát tip

Všem děkuju a kritik si vážím :) 


Lakrov
28. 10. 2013
Dát tip

Shledávám, že po dvou dnech od mé poslední návštěvy se tu mnoho nezměnilo. Není na čase spočítat výsledky? Třeba nějak takhle:

Hodnocení se zúčastnilo 13 hlasujících: Lakrov, petr.ix, Fruhling, Janina6, Garth, Zdenda, Ápéčko, Arnica, Pomerančová, Švédsko 1, Tragicus, Stvn, Helgi Brandari . Soutěžní povídky získaly následující umístění a počty bodů:

1. až 2. místo (18 bodů): povídka "Frontové kupé" autora "16"

1. až 2. místo (18 bodů): povídka "Kolonie č.17" autora "CiaraO"

3. místo (17 bodů): povídka "Návštevníci" autora "e.eucrow"

4. místo ( 5 bodů): povídka "Další silniční pirát" autora "Helgi Brandari"

První tři místa byla počtem bodů velmi vyrovnaná. Gratuluji vítězi, děkuji ostatním autorům a hodnotitelům, též pořadateli za avízo.


Já vidím jen 4 díla, nejsem si jistý, jestli to není chyba, protože kus stránky je celej bílej. Kdo ví. Každopádně, jedno z děl je moje, takže zbejvaj tři.

Dílo návštěvníci je psáno jakoby telegraficky. Od začátku do konce v jednom tempu a pokud si to čtu nahlas, nepůsobí to na mě jako povídka, ale spíš jako takové poznámky. Moje interní hodnocení (10 maximum) je tak 3body.

Dílo Frontové kupé se mně ze začátku líbilo hodně. Autor píše docela pěkně, ale ve chvíli, kdy začne dlouhý rozhovor, to šlo hodně dolů (jen můj názor). Myslím si, že ten rozhovor by chtělo pokrátit. Nemám rád povídky, kde většinu tvoří rozhovor, proto jsem nedočetl a tak je to 0b a proto nedám žádný bod ani do finálního hodnocení.

 

Dílo Kolonie č.17 je nečtivější, ale vytknul bych časté opakování slov, docela dost chyb, jako třeba čárky ve větách a vůbec někdy až nesmyslně dlouhé věty. Proto bych dal také tak 3/10. 

 

Závěrečné bodování (je to jen můj názor): Kolonie č. 17 a Návštěvníci to maj u mě cca nastejno. Kolonie mě jako jediná docela bavila, ale zas je v ní nejvíce chyb a sloh je nejhorší. I když možná je to tím, že jsem Čech a ty dvě zvývající díla jsou od Slováků. Třeba tam jenom ty chyby nevidím. Každopádně nakonec jsem se rozhodl takto:

 

1. CiaraO

2. e.eucrow


StvN
26. 10. 2013
Dát tip

1. CiaraO

2. e.eucrow

 

Ciara jedina normalni povidka, v pohode napsana, zajimavy obsah. 

e.eucrow pekna melancholicka crta s pohadkovym nadechem, taky fajn.

Zbyla dve dila maji asi nejvetsi nedostatek v balastu. Clovek se horko tezko prokousava uvodem a ani po strance cteni netusi, o cem to vlastne je. Takhle se to nedela.


Janina6
26. 10. 2013
Dát tip

StvN: řekl jsi to naprosto přesně. I za mě.


StvN
26. 10. 2013
Dát tip

Ještě já. Dneska mám konečně čas se k tomu dostat. Takže přečtu, zahlasuju a vyhlásim.


Lakrov
26. 10. 2013
Dát tip

Ještě něco, nebo už můžeme gratulovat?


StvN
25. 10. 2013
Dát tip

Jirko Metelko, nikdy jsi nehlasoval a tohle tě odradilo od hlasování:)

Podívej. Až jednou někomu pomůžeš, a věřim, že se ti to třeba náhodou podaří, až se nebudeš muset dívat na záda tomu, kdo to opravdu udělá, a až tě potom začnou lidi kopat do zadku a nadávat ti, že ten kočárek chytáš špatně, pak si o tomhle promluvíme. Ty jsi další z těch budižkničemů, kteří nehnou prstem, ale když jde o to někoho poučit, tak rádi přiloží polínko do ohně. Nikdy jsem tě tu neviděl a teď tu hlásáš svoje pravdy. Fajn. V zásadě s tebou souhlasím a máš pravdu v tom, že to, co jsem napsal, se sem prostě nehodí. V normálním světě. Ale ještě jeden idiot tvojeho typu a už to fakt zabalim. Říkat chytrý věci umí každej. Úplně každej. Na tom vůbec nic neni. To, cos napsal, chytrý je a dává to smysl. Ale prostě dokud budeš koukat na záda těm, kteří makají, tak si tenhle hlas nezasloužíš. Děj se co děj. Chytrost ti barák nepostaví. Chytrost ten kočárek do tramvaje nevytlačí. Chápeš co ti říkám? Nebuď jenom chytrej, buď i přičinlivej. A taky se říká - co mi neni rovno, po tom je mi hovno. Takže papa. Buď hlasuj nebo tahni do prdele. 


Tragicus
24. 10. 2013
Dát tip

1. 16

2. CiaraO

3. e.eucrow


Švédsko 1
21. 10. 2013
Dát tip

I. miesto - „Návštevníci“ – e.eucrow

II.miesto - „Frontové kupé“ – 16

III. miesto – „Kolonie č.17“ – CiaraO

Komentáre pod dielami


1 Návštěvníci. Vyprávění mě uchvátilo svou surreálností, svou absurditou, svým snovým rázem. Svět v něm líčený je tak cizí, tak jiný - a při tom uvěřirtelný a drží pohormadě a jeho postavy jsou mi blízké.

2. Kolonie č.17 - slušně napsaná sci-fi, má vše co má mít - naivního hrdinu,  přetvařující se padouchy, nešťastnou lásku... zápletka uvěřitelná, od začátku je sice jasné, že je někde cxhyba, ale osobně jsem si tipovala jinou pointu -a četlo se mi to dobře. Snad jen závěr byl trochu moc kvapný, v prtikladu k tomui, kolik je necháno prostoru hlavní postavě a jejímu postupnému rozvíjení příběhu a zasvěcování do reálií, působí na mě odstavce věbované příběhu Julie  a Nicolase spíš jako striučné shrnutí  (jen můj subjektivní dojem). 3. Další silniční pirát. Bavila jsem se. Karikatura na téma zla páchaného v rámci údajného dobra, "svatá" válka dvou zlounů suchá, čerrná, morbidní, přišlo mi to dobře vylíčené. Jen zmínka o snaše mi přišla navíc, když  je tam jen jako důvod, prroč ti dva vyjeli spolu a dál už v textu nemá žádnou úlohu.  


Pár slov o morálce, to je hezké. Když má někdo potřebu říkat, jak dělá něco dobrého, vždycky si představuju, jak nastupuje do autobusu a pomáhá s kočárkem a potom všem říká: Viděli jste to, viděli jste to? Ale možná je to jen nějaký můj nesprávný pohled na svět. To přirování jsem každopádně nepochopil, ale možná prostě jen nedává smysl. Pak mi vždy přišlo nefér poukazovat na to, že někdo něco nedělá, zatímco já ano. Takže promiňte mi tato slova, ale podobná vyjádření podle mě pod vyhlašování nepatří a poměrně podobné soutěže shazují a mě osobně to odradilo od hlasování. Proč si to vlastně vy dva nevyřešíte mezi sebou? Má snad jeden z vás pocit, že když s tím půjde ven, že tím bude jeho pravda pravdivější? A teď klidně do mě, ale asi tu zase pár chvil nebudu. Viděli jste toho pána? Toho, jak právě nastupoval do autobusu a pomáhal té paní s kočárkem. Frajer. Znáte ho někdo? Jeho záda mi nic neříkají.

Arnica
21. 10. 2013
Dát tip

1. Frontové kupé

2. Kolonie č. 17

3. Návštevníci

 

Komentáře u povídek


Garth
16. 10. 2013
Dát tip

1. Návštěvníci

Je to jako sen promítnutý do reality. Baví mě domýšlet náčrty myšlenek. Líbí se mi dialogy postav.

 

2. Frontové kupé

Prostě se mi to nějak líbilo :)

3. Kolonie č. 17

Když jsem začínal číst, tak jsem k tomu byl docela skeptický. Potom jsem se začetl a začalo mě to přirozeně bavit. Konec se mi spíš nelíbil, je to useknuté a podle mě dost násilně zakončené. To vysvětelnení na mě působí trochu absurdně a ne úplně uvěřitelně..

Silniční pirát se mi líbil, ale zase mi přijde, že to absurdní zakončení tomu trochu sebere možnost konce, z kterého mrazí.. což by té povídce slušelo :)

Ad Stvn - po pravdě jsem skoro nepochopil, co se snažíš říct :-) Že máme víc nominovat?


Janina6
15. 10. 2013
Dát tip

CiařeO se omlouvám, že jsem ji přejmenovala na Claru... jdu se objednat na oční :-)


Janina6
14. 10. 2013
Dát tip

1.  16: Frontové kupé

2. Helgi Brandari: Další silniční pirát

3. ClaraO: Kolonie č. 17

Více v komentářích u povídek. Snad jen k „Dalšímu silničnímu pirátovi“ bych pod dojmem odmítavého komentáře od Lakrov dodala, že tuto povídku chápu jako humornou, ale ve smyslu humoru černého. Autor krásně přehání statečný boj dvou ušlechtilých hrdinů proti zloduchům v Audinách. Odsoudit šmahem, to lidi bohužel velmi dobře dovedou. Hodně věcí je tu dohnáno až k absurditě , o to je tohle memento působivější.


Prosecký
13. 10. 2013
Dát tip
Tak to zdenda nebyl.

StvN
13. 10. 2013
Dát tip

Tebe beru jako PM znalého a celkem už ostříleného účastníka, takže avízo. Příště pošli avízo, rovnou se autora zeptej jestli souhlasí s nominací a je to cajk. 


StvN
13. 10. 2013
Dát tip

Prosecký. Je mi trochu líto, že jsi do toho takto nemile zatažen, nicméně příště prostě pošli nominaci a je to:)


StvN
13. 10. 2013
Dát tip

Zdendo, celý náš problém spočívá v tom, že jsem tě požádal, jestli bys mi neposlal avízo a tys mě poslal do prdele. Sice slušně, ale to na skutečnosti nic nemění.


Fruhling
13. 10. 2013
Dát tip

1) CiaraO

2) 16

3) Helgi Brandari

Lidl nelidl, v kole jsou sice čtyři povídky, ale tenhle měsíc mi nedělá problém umístit všechna místa na stupních vítězů. 

Ad 1) Za příběh, námět, několik krásných a hnečekaných příběhových zlomů, které si pohrávají s tím, kolik příběhu ta která postava vií. Takové zlomy jsou vždycky nejlepší. Na druhou stranu v druhé polovině už to autor trochu přehání na to, že píše "jen" povídku, a rozvětví ji skoro do novely. Text pak ztrácí kompaktnost a jemný melacholicko-filozofický nádech, který se jim ptolínal zpočátku.

Ad 2) Někdo by mohl namítat, že text má pomalý rozjezd, ale ten jen předpřipravuje parádní zlom v polovině textu, který povídku na jednu stranu ustřelí až někam k absurditě, aniž by ovšem ztratil cokoliv na reálnosti. Vzniká tak osvěžující absurdno všedního dne, které má co do poetiky hodně společného se svěžími filmy autorské dvojice Delepine a Kervern. 

Ad3) Příjemná absurdita s převrácením viníka a oběti. Text sice trpí nevyvážeností polohy vypravěčw (jak píše Janina), ale přesto je zábava ho číst. Potěší i pointa, která pohřbí už už se chystající moralizování (což beru jako chytrý autorský trik, kterým mě coby čtenáře příjemně přelstil).

 

S napsaním komentáře zároveň posílám avi. Derovi, protože už mě nebaví psát komentáře stylem, že když udělám enter vrátí mě to buď na začátek textu nebo někam doprostřed odstavce. (Toto avízo budu nyní odesílat s každým komentem).


Prosecký
13. 10. 2013
Dát tip

Milý SteveNe, máš úplnou pravdu! Býval jsem členem klubu Povídka měsíce a byl jsem právem vyloučen pro pasivitu.

Klub je pro mě velice přínosný a vážím si vaší práce. Když jsem viděl, že jsou nominováni jen tři, byl bych býval poslal nominace také (je to jednoduché: seřadím si povídky daného měsíce podle tipů a vyberu si z prvních), třeba Herr Jaroslav s Arachno ...

Tangens Omega a myslím, že i Zdenda mi ale avizovali, že nominují LIDL ..., tak mi bylo blbé vstupovat do toho sám.

Příště. 


Lakrov
13. 10. 2013
Dát tip

Nominace za září byla snad z důvodu pozdního vyhlášení nebo kvůli menšímu počtu použitelných prozaických děl stižena podobně malou aktivitou, jako nominace v předchozím měsíci. Zvýšení zájmu nepomohlo ani přeřazení do kategorie diskuse ani posunutí termínu uzávěrky. Nezbývá tedy, než ze tři ze čtyř nominovaných textů rozestavět na stupně pomyslné "bedny", z nichž, jak se ukazuje, obsadím pouze dva, z pravidel soutěže vyplývající, že ten dvou a jednobodový.

  2 body: Frontové kupé autora 16 je ze všech nominovaných povídek jednoznačně nejlepší a to především proto, že je od začátku nastolen spád. Text vtáhne čtenáře rozeběhnutým dějem a nezdržuje odváděním pozornosti stranou od hlavní linie. Samotné záznamy vlakových hovorů působí sice místy banálně, zároveň však nevylučují či dokonce naznačují, že by postupně mohly splynout v cosi jako "závěrečný akord". Za vyzdviženíhodný považuji na téhle povídce jednak dobrý rozbor postav a ukázku změn v jejich chování, ale hlavně pocit, přetrvavší ve čtenáři po dočtení: Ti lidé v sobě našli něco lepšího.

  1 bod: Návštevníci autora e.eucrow je zvláštní text, hrající si se čtenářem spíš v rovině představ a domněnek, než na úrovni skutečného děje. Přes abstraknost, vymykající se mému vkusu, je (v mých očích) jednou ze dvou nejlepších povídek v tomto kole. Zjištění, že jsou (pro mne) obě mírně cizojazyčné, mě naplňuje zvlástním, nikoli ovšem nepříjemným, pocitem.

 

MIMO SOUTĚŽ

  Další silniční pirát autora Helgi Brandari: Úvodní odstavec (těch asi 12 řádků) je odrazující. Po něm se začíná zvolna rozebíhat zprvu poněkud nepřehledný děj. Leckoho by mohlo odradit i obstarožní vyjadřování a jakási závist, čišící z obou protagonistů. Zřejmě jde ale o metodu, jak ve čtenáři od začátku vyvolat záporný postoj k těm dvěma. Závěrečná pasáž přechází do naprosté absurdity a vzhledem k událostem (i přes onu trochu schematickou snahu se zásobováním starobince) zjišťuji, že humoru, deklarovaného v záhlaví, shledávám v povídce málo.

Ač se mi tahle povídka zdála zprvu dobrá, uvědomuji si nyní s odstupem jednu její zásadní vlastnost: Zvyšování napětí v již tak dost napjatém pojetí "přepravní mobility" v našem nepočetném národě. Tahle povídka skrytě říká cosi jako "rozděl a suď", což je pro mě jakožto smysl díla naprosto nepřijatelné. Můj komentář je tedy jen mimo soutěž.

  Kolonie č.17 autora CiaraO: Slohově se jedná o nadprůměrnou povídku. Výhrady mám k jejímu obsahu a celkovému smyslu: V záplavě sci-fi, objevivší se za posedních (nejméně) 50 let, je jakýkoli další pokus v této oblasti jen přiléváním vody do moře. Výjimku tvoří případy, kdy je sci-fi využito k podsunutí druhého plánu, skryté myšlenky nebo (kritické) paralely se současnou realitou. Chvíli mi připadalo, že právě o ten třetí případ (paralela se součaností) se zde jedná, čtení dál mě ale vyvedlo z omylu. Poměrně komplikovaný příběh s několika odbočkami od hlavní dějové linie může čtenáři, nemajícímu zálibu ve sci-fi, v závěru přinést pocit, že neví, co (nebo proč to) vlastně četl: Všechny náznaky ústředního tématu (tj. technický problém praskání bublin, společenské drama nesené osudy protagonistů nebo zmiňovaná souvislost s děním na Zemi) jsou vždy přebity a odsunuty do pozadí dalším dějovým zvratem.

Omlouvám se za poněkud negativní hodnocení. Věřím, že spoustu čtenářů -- mimo jiné díky slohové prostupnosti -- tahle povídka potěší. Někdo z těch, kteří v 70. až 90. letech přečetli několik set sci-fi povídek či románů, ovšem může mít na tento žánr vyhraněný názor.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru