Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

základní sociální otázka

14. 11. 2013
0
6
1137
Autor
Josephina

 

 

 

 

a co bude dělat většina lidí

až budou všechno dělat stroje a roboti?

a budou je platit podnikatelé nebo stát?

až zbude jen péče o děti stařečky obydlí kulturu a přírodu

 

 

...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...


6 názorů

Drsňýk
21. 11. 2013
Dát tip

Budu dělat co je potřeba a co je produktivní .. A budu to dělat rád ,protože jinak nic dělat nejde než s radostí .. pravda ,tu radost musí člověk někdy hledat .. ale není nic horšího než dělat věci co nechci .A zrovna "tvořit" jídlo na kousku své půdy je něco víc než práce v zemědělství .. A že by díky robotum člověk přišel o práci se nebojím .. Díky tomu se naopak zvíší cena lidské práce a cena lidských produktů .Už dneska je to vidět . Skus si nechat udělat opravdu kvalitní skříň u truhláře ,nebo postavit kamna ... řemesla pomalu začínají zkvétat .to co píšeš o infantilních bytostech je pravda ,ale ať je .stím se nehneš . ale můžeš o to víc v sobě pěstovat to co mizí .A tím to ukazovat lidem kolem .a učit je a za malou chvilku se podivíš ,že se budeš mít učit co od nich ... jak řek Lao´C Lepší zapálit jen jednu svíčku než proklínat temnotu . To je asi ta jediná možná "revoluce" .


Josephina
21. 11. 2013
Dát tip

ty máš stodolu, ale budeš chtít pracovat v zemědělství? Systém rozuměj globální kapitalismus z lidí dělá infantilní bytosti závislé na sračkoidních produktech, nesamostatné, nezručné, závislé na mnoha pomůckách, de facto fyzicky líné nebo naopak z fyzicky pracujících jen bioroboty, otroky - nejen v asijských továrnách, ale už taky tady - budou mít lidi do budoucna vůbec vůli se vzepřít tomuhle systému? ...............


Drsňýk
18. 11. 2013
Dát tip

Dějiny se dějou ... ony si to samy vyřešej .... možná to bude bolet ,možná se bude hladovět .. 

Podobný to bylo ,když  klesl prodej CD s hudbou díky internetu .. taky sudičky soudily ,že kapely přestanou hrát a kam to dospěje svět bez hudby .. dospělo to tam ,že jezděj koncertovat .. a to je dobře .. a stalo se to samo .. vono tohle se taky stane samo a nějak bude ... a když ne tak se začne od nuly .. chlív stodolu a kus země mám tak se toho nebojim hlady nepojdu ..

 a vo ty roboty se bude taky potřeba starat ... 

 

 

 


Ostrich
17. 11. 2013
Dát tip

To jsem rád, že o tom semtam někdo přemýšlí, i když se to zdá být pořád daleko.

Možná to bude záležet především na technologickém pokroku - jak moc bude drahá nebo levná energie. Pokud by se podařilo vyřešit třeba její levné a účinné skladování, společnost bude natolik bohatá, základní životní potřeby budou tak snadno dosažitelné, že bude moci dát lidem ekonomickou svobodu, cosi jako nepodmíněný základní příjem bez ohledu na mizivou hodnotu jeho práce na trhu. Pak bude existovat mnohem víc pečovatelů, umělců, vědců ze záliby, mašíblů...ale taky nejspíš spousta lidí závislých na  hrách nebo na drogách. Jak se ovšem taková blahobytná společnost bude řídit, když velká většina lidí vlastně nebude mít na její ekonomický chod žádný vliv, když tu bude malá skupina práce schopných a velká většina takové práce neschopných...to je těžko odhadnutelné. Zabýval se tím v pesimistické i optimistické variantě třeba Huxley, ale řešení je závislé na tolika faktorech...

Pokud se technologický pokrok až tak daleko nedostane, nejspíš poklesne cena práce a zásadně se změní daňové systémy - státy teď nejvíc zdaňují právě práci, u nás se daně odvislé přímo od konkrétní práce lidí (daně z příjmů, pojistné) podílejí na příjmu rozpočtu ze 43%.... to si málokdo uvědomuje., že stát vysloveně nutí firmy, aby se vybavily stroji, nikoliv lidmi.

No a pak se zase dlouho vyplatí mít metaře namísto stroje na zametání, když budou metaři levnější :-)

Ovšem základní problém možná není "Kam jdou prachy, který vydělají ti, co nahrazují lidi strojema?" - protože ty peníze jdou zase nazpátek do ekonomiky, ať už ve formě kapitálu do aktuálně ziskových odvětví nebo v mizivém procentu do spotřeby; neztratí se. Ale problémem bude cosi jako "Co když složitost práce v podstatných oborech ekonomiky bude zvládat stále se zmenšující  podíl populace?" 

Co bude s lidmi, pro které nebude možné najít žádnou smysluplnou práci, protože to, co by jakž takž zvládli, udělají stroje mnohonásobně lépe a efektivněji, zatímco to, co by nezvládli, je lepší, když vůbec nedělají? "Duší horník" prostě nezvládne dlouho pečovat o stařenky...

Nebo jo, když nic jiného nebude? Jsme tak tvární? Nebo ne? 


Josephina
15. 11. 2013
Dát tip

odpovídám si jen částečně - ale řekni, kam jdou prachy, který vydělají ti, kteří nahrazují lidi strojema? - spolkne je jejich režie - platy managerů, drahé auťáky apod. a stát na daních, nejde si pořád lhát do kapsy, že se zaměstnanost dá zaručit - ta produktivní, uhlí se taky nedá těžit donekonečna jen kvůli zaměstnanosti horníků - a přitom bábinky by byly nadšený, kdyby se o ně starali statní horníci :-) atd. apod.


Drsňýk
14. 11. 2013
Dát tip

Dyť si odpovídáš . většina lidí bude pečovat . o cokoliv .

jen tomu nevěřim .


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru