Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Muž s psem

19. 02. 2002
1
0
1096
Autor
Šemík

Každé ráno se s ním setkávám. Zvláštní symbióza dvou bytostí. Zdravím jej, jak začneme zdravit osoby, které potkávaje denně, stanou se pro nás známými. Avšak vidět jej v jiné situaci, byl by pro mne cizím člověkem. Určitě nespěchá do zaměstnání, přesto tudy chodí s minutovou přesností, každý den doprovázen svým psem.

Často si říkám jak zbytečná je cesta nás směrem tam, když jiní jdou směrem přesně opačným. Vždyť stačilo by vyměnit si cíle svých tras.

Ve stejném světle se zdá celkem zbytečná cesta zboží vyrobeného v chudé zemi na jednom konci světa, aby mohlo být spotřebováno v bohaté zemi na konci druhém. Mnohem jednodušší se jeví učinit chudou zemi bohatou, polovinu zboží zde hned spotřebovat a druhou polovinu zde již nevyrábět, neb nebyla by chudou. Museli by si jí vyrobit v Americe sami.

Vraťme se však k muži s psem. Mé sympatie k němu opadly, když zjistil jsem, že byl policistou. Ne lecjakým, tajným komunistického režimu. To vysvětluje jeho smysl pro systém a přesnost. Řeknete si proč nemohl by chodit ve stáří s psíkem. Přesně nevím co činil, neměl bych jej proto soudit.

Vzpomenu si jak jsem na půdě objevil své školní zápisky. Moc zajímavá čtení. Mám na mysli referáty z předmětů nazvaných po fousatých pánech, jejichž písmo skupina idealistů s kariéristy vydávala za vědecké učení. Ano nezapletl jsem se až tak daleko jako třeba právě vy. Přesto stačilo místo referátu říci:

“Děkuji, ale tohle je hloupost, tomu nevěřím.”

Mohli mě nejvýš vyhodit ze školy. Tenkrát již oprátka nehrozila. Ale vždyť jsme to věděli všichni, že je zde blbost povýšena na vědu. Šnek stažen do ulity nevidí, neslyší.

Sláva demokracii. Avšak šnek nás neopustil. Nevidíme, neslyšíme dokud prebendy nám plynou. Kdo z nás má tu hrdost a řekne:

“Děkujeme vám pane Nový, ale v tomhle s vámi nejedeme.”

Nás nezajímá ani tak pan Nový, nás zajímají jeho peníze. Totalitu bolševizmu měníme za totalitu peněz. Starý pán jde klidně svým psem doprovázen.

 


Toxman
21. 02. 2002
Dát tip
Smutná pravda. Jen s tím zboží úplně nesouhlasím. Země pěstující banány asi jen těžko vyrobí např. dobrý automobil. Pokud chce spolehlivost, musí jej koupit (za peníze - výměnný obchod dnes není moc v kurzu)

Norek
19. 02. 2002
Dát tip
připadá mi to nějaký zmatený

Norek
19. 02. 2002
Dát tip
připadá mi to nějaký zmatený

Wopi
19. 02. 2002
Dát tip
jo, mně taky trochu

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru