Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zlomky II

20. 02. 2002
1
0
1013
Autor
Šemík

KOŘENY

Ten strom, to je důvod proč jsem tady. Kořeny hluboko v mém nitru. Spousta vás uteklo. Prý jen blázen zůstane. Občas někdo utrhne jablko a zase nenápadně zmizí. Je to tak lepší. Nemám rád velké loučení. Často se ani nepozdravíme. I mě občas napadne zmizet. Proč pokračovat v něčem, co už dávno ztratilo smysl? Požírá nás vlastní pýcha. Před tou neutečeš. Nemáš-li svědomí, výčitky nepoznáš. Tvá nabubřelost tě však stejně dostihne. Tak proč odcházet?

Ten strom, to je důvod proč jsem tady.

 

 

PRAVDA

Pravdu nepoznáš. Zločinec vraždil. Jsi soudce a soudíš jej ve jménu pravdy. Nešťastný člověk zabil. Jsi advokát a obhajuješ jej ve jménu pravdy.

\"Neříkáš pravdu!\", zní lépe, než: \"Lžeš!\" A přesto lžeme. I ve jménu pravdy. Popel upáleného v řece historie odnesen. A všichni jsou přesvědčeni o pravdě v jejímž jménu hranice plane.

Chtěl bys zůstat dítětem. Být nezkaženým tvorem co lhát neumí. Pár idealistů věří. Až dospěješ poznáš. Pravdy není. Přesto děkuj těm, co věří!

 

 

 

 

 

ZEDNÍCI

V minulém měsíci bylo rozhodnuto, náš podnik zrekonstruuje své výrobní prostory. Už tento měsíc se má začít stavět. Opravdu dnes přijeli zedníci. Moc práce však neudělají. Náš podnik, vlastně kancelář výrobního náměstka, včas nezajistila vše potřebné. Výrobním náměstkem je mladý pan Kroupa, syn toho Kroupy, co má stavební firmu. Všechno by prý bylo nachystáno. I záloha na práci a materiál už byla zaplacena. Jen s těmi řemeslníky nikdo nepočítal. Jsou diví do práce a nikdo je zde nechce.

To byla velká chyba starého Kroupy.

 

 

SÁŇKY

Mizí z půdy, aby se sem po zimě zase vrátily. Kolikrát se stalo, že nejdříve bylo ještě brzy je vynést nahoru. Poté již bylo zbytečné je někam uklízet. Sníh tu mohl být každým dnem. Tak se to stále opakuje.

Až jednou si uvědomíš, že jsou dlouho bez povšimnutí v zaprášeném rohu půdy. Kolik let vlastně již?


šálinka
25. 02. 2002
Dát tip
píšeš o stromu života a o plodech ducha... nebo o něčem úplně jiném?

Katerina
24. 02. 2002
Dát tip
SÁŇKY... ty moje uz nejsou ani na te pude, nekam se ztratily... nenavratne

Amanda
24. 02. 2002
Dát tip
No dle meho nazoru si to mel rozdelit na minimalne dve dilka protoze z korenu a pravdy, ktere jsou spis takove uvahove prejit na pro me naprosto nesrozumitelne zedniky je docela skok... Zedniky jsem kaksi nepochopila vubec a sanky jsou krasne ale zase uplne o necem jinem...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru