Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

UTAJENÍ

01. 03. 2002
0
0
1070
Autor
Šemík

 

 

Chtěli by jste znát mé jméno? Nemohu vám jej říci, protože pracuji na velmi utajovaném projektu. Před dvaceti lety mi kvůli utajení byla přidělena značka O-3286-B. Dnešní svět je zlý, a proto je obezřetnost na místě. Zneužití výsledků mé práce by mohlo ohrozit naši bezpečnost.

Ani moji spolupracovníci mne neznají a já neznám je. Máme přísný zákaz jakékoliv vzájemné komunikace. Jakékoliv zdůrazňuji. Oni nesmějí znát výsledky mé činnosti a já neznám jejich. Ano ztěžuje to naši práci. Může se stát, že vykonáváme souběžně stejné věci, ale utajení si to žádá.

Někdo namítne, že by mohl být jmenován určitý prověřený koordinátor. Ale představte si, že by tento byl přeplacen druhou stranou. Ne, jedinou možností zůstává přesně dbáti utajení.

Musel jsem se též zavázat, že se vzdám všech světských radovánek. Víte jaký je problém. Půjdete s ženou ovládán jen svými pudy. Ta žena však bude nasazena z nepřátelské strany. Vy v nestřeženém okamžiku prozradíte jen náznak a výsledky dlouholeté práce je možno odepsat.

Jediné, co je nám za rok povoleno, je týden dovolené v přísně střeženém rekreačním středisku. Každý zde máme svou malou chatku se zahrádkou, jenž je obehnaná vysokým neprůhledným plotem. Velice rafinované. Právě před týdnem jsem se z takovéto rekreace vrátil. Hned se mi lépe pracuje.

Však stalo se něco neuvěřitelného. Byl jsem shledán nespolehlivým. Při prověrkách bylo zjištěno, že se moje babička jeden čas stýkala s panem K. Ano s tím panem K, jenž přešel k nepříteli. Musel jsem být vyhozen a výsledky mé práce byly zničeny, neb nebyly shledány spolehlivými.

Dle zákona o utajovaných činnostech jsem nucen dbáti utajení ještě pět let po ukončení těchto činností. Mezi tajná data, jak jsem řekl již v úvodu, patří i mé jméno. Musím se přiznat, že za dobu práce na tajném projektu jsem si na svoji značku O-3286-B zvykl natolik, že své jméno jsem si sám vymazal z paměti. Velice se proto těším, až mi bude moci být prozrazeno.


Chudák
03. 03. 2002
Dát tip
No - povídka to rozhodně není, mohlo to být ale docela dost působivé vyznání osoby, které ukazuje další alternativní pohled na realitu - v tom případě je to poněkud zkaženo nástinem jako - by zápletky a vyvrcholení děje. Kdyby to bylo čistě popisné, byl bych zcela nadšen = konečně si někdo dělá srandu z té přesně kostituované teorie, co je povídka, jaké má mít charakteristiky atd. Něco ti ještě řeknu - všichni co ti napíšou kritiku to dělají se společenským předsudkem, čili neobjektivně. Horečně se snažím najít nějaká objektivní kvalitativní hlediska - ale nejspíš to padne, vše je subjektivní. K získání úspěchu je třeba si vytvořit společnost, která tě bude žrát jaksi z podstaty - jinak se musíš podbízet, nebo být přirozeně jako ti hodnotící. No tato teorie je dost divoká a vůbec produktem nemyslícího mozku ....

Gomer
03. 03. 2002
Dát tip
Nejde ani tak o to, že tu není žádný akční děj (kolik výtečných povídek bez akce už bylo napsáno?). Spíš mi vadí naprostá absence druhého plánu (alespoň já jsem žádný nezaznamenal). Děj je banální, myšlenka žádná a také to "by jste"... Ale abych jenom nekritizoval - líbí se mi tvůj jazyk a řemeslná stránka "věci"... Chce to jen lepší nápad.

Sibyla
02. 03. 2002
Dát tip
O všem a taky o ničem. Život v celibátu a hlavně nadměrné spolupráci. Jak krásná představa!!!Připadá mi to tak trochu jako povídka s nezavřeným koncem typu: a zb(l)ytek si domyslete sami. Tohle je jen takový to začáteční nastínění situace, žádný akční děj. Sorry.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru