Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poslední časy

13. 01. 2014
1
0
742
Autor
Britrik

Rozvrat společnosti se zdá být definitivní. Pro ty z nás, kteří žijí své životy v této době spíše s povzdechem „nevybral jsem si, ale dobrý Bůh jistě ví, proč zrovna mne nechal narodit se v těchto posledních časech“, je to fakt jasný stejně, jako vycházející slunce.

Kamkoli se dnes katolík podívám, vidí jen zkázu a destrukci. Architektura vymknutá ze svého přirozeného vztahu k nadpřirozenému řádu se podobá spíše kýčovitým snům pijáka absintu, literatura oslavující zvrácenosti a morální zpustlost zaplavila police ve veřejných knihovnách a vytlačila díla oslavující krásu, dobro a pravdu. Příroda jako by sama viděla předsmrtnou křeč všeho lidského snažení, vyklízí pole a s mizejícími druhy křičí své requiem.

Přirozené se vydává za úchylku a všemožné úchylky naopak za normu. Jen hrstka doposud nezlomených třtin se odvažuje pozvednout hlas a burcovat hnijící svědomí tupé masy pohanů, kteří dokáží pouze jíst, spát, vyměšovat, bavit se a smilnit. Vědomi si toho, že jsou pouhá náhoda evolučního výběru a po smrti je čeká velké, černé nic.

Nic, co by se nedalo očekávat, nic, na co by se člověk mohl připravit. Samotná lodička Petrova se pod vedením opilého kormidelníka potápí a jeden z důstojníků pasivně čeká na poslední přívalovou vlnu, která mu potvrdí definitivnost všeho. Co pak? Zvítězí neposkvrněné srdce té, kterou uráží i sám kapitán?

Není kam jít. Lze jen sedět ve svých celách - domech a bytech, číst si příklady svatých poustevníků a pozorovat pustinu zachvacující zbytky milovaného domova. Prázdnota a marnost řve z obrazovek elektronických oltářů, oplzlosti slaví svůj triumf nad čistotou a věrností poznané pravdě. Opuštěný všemi stojí takový eremita. Nebo snad vidíš zástupy papežů, svatých, mučedníků za jeho zády? Možná občas zahlédneš korouhev svatého Jiří, který svůj boj s drakem nikdy nevzdal.

Pokušení marnosti a zbytečnosti je tím nejsilnějším. Beznaděj a vědomí vlastní hříšnosti srazí na kolena i toho nejlépe obrněného rytíře Panny. Přesto vytahuje svůj meč a pomalu se zvedá, opíraje se jílec. Kroužková košile v podobě několika řádků s ostny tíží. Připomíná hřeby Panovníkovy. Jak snadné je na ně zapomenout a vrhnout se do vichru, který odnáší od zrnek písku po celé katedrály. Jak těžké je mlčet a neprolévat slzy za dlouhých zimních nocí, kdy potřetí pouštíš zrnka růžence mezi prsty a doufáš, že tě Panna slyší a pošle anděla útěchy.

Pronásledování od vlastních bolí nejvíce, ale každý voják ví, co se svými šrámy. Vyhnout se úderu, nebo nastavit tvář tak, jak radí Panovník? Věčné dilema.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru