Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pevnost mužství

03. 02. 2014
2
5
575
Autor
ah_cz

Člověk, osoba, silný jedinec by měl vždy stát za svými názory, ať se děje, co se děje. Pevnost názorů bych přirovnal k pevnosti mužství. A teď mám na mysli ono neutrum abstractum, které značí ucelenost mužského úsudku. Ucelenost za jakékoliv situace, nehledě na roční období. Když k Vám přistoupí muž s nožem a pod výhružkou smrti se Vás zeptá, zda si raději ještě jednou své názory nerozmyslíte, co řeknete? Ano, svět bohužel bude o jednoho chytrého, hodného člověka chudší, ale proč žít na světe, kde arogance a ignorance je ve vedení a soudnosti, inteligenci nestačí dech?

Jedinec by měl zachovat integritu svých názorů, i když bude konfrontován těmi, které miluje. Od mala jsme učeni, že rodičům se neodmlouvá. Důvod mi vždy unikal, neboť se jednalo o jednu z definic, tentokrát nepocházející z hodin matematiky, která se vyložila, jednou, dvakrát a považovala se za axiom, tedy to, na co se neptáme, jelikož by to bylo zbytečné. Který hlupák by pochyboval o všeobecné pravdě?

Jenže, časem, každý sebevědomější jedinec si uvědomí, že rodič nepatří do jiné odrůdy lidstva, ale je též z masa a kosti a světe žasni, také omylný. V okamžiku, kdy jsem tento průlomový objev učinil, začal jsem se třást, potit a celkově se mi udělalo nevolno. Tento stav bych přirovnal ke ztrátě víry, k okamžiku, kdy člověk ztratí svého boha a veškeré nevysvětlitelné fenomény je nucen sám vyložit. Nutno uznat, ztráta víry není nic příjemného a ti, kteří přešli do atheistického klubu… smekám Vám všem!

A tak ve svých pre-pubertálních letech jsem balancoval mezi strachem a nejistotou. Vše, co vidím, slyším, cítím, vše je nutno brát v pochybnost. Má autorita, moje víra v neomylnost lidského druhu zvaného rodič, byla ta tam. Právě tehdy v celistvých rozpacích osvícenosti jsem uznal, že lidská integrita morálních, etických hodnot a bystrost selského rozumu je škola, kterou nelze vystudovat.

Pro člověka rozumného je tento seminář zásadně povinný s docházkou, která neumožňuje ani jednu absenci. Neboť absence tohoto studia by měla nedozírné následky. Lid by se vzdal toho nejcenějšího co má. Rozhodování o sobě sama. Stal by se pouhým mechanickým plodem, jehož šťávu by vysávali ti, kteří by diktovali lidu rozhodnutí svá.

A tak děti, puberťáci, dospěláci, nabádám Vás, stůjte za svými názory. Buďte otevřeni novotám a skeptičtí u zavedených stereotypů. Stůjte za svými názory i tehdy, pokud Vaše víra v neomylnost Vašich milovaných bude stát na rozcestí mezi Vámi a cestou, která vede ke hladu po poznání a pravdě. Buďme hladovými strážci pravdy.


5 názorů

Garth
24. 08. 2014
Dát tip

pěkně :)


ah_cz
12. 04. 2014
Dát tip

Prosecký: Děkuji za kritiku a čas strávený nad textem. Postmoderní subjektivismus je naprosto v pořádku, ale nemyslím si, že je potřeba argumentovat jen na základě vlastních prožitků a zkušeností. Pro ty šťastlivce, kteří zažili intelektuální debaty uvnitř rodiny, může tento text být pouze truismem či tautologí. Máme však všichni takové štěstí? Kéž by tomu tak bylo!

Je mi nesmírně líto, že ten skrytý humor na Vás skrze text neprosákl.oD

 

S pozdravem,

ah


Prosecký
06. 03. 2014
Dát tip

Copak o to. myšlenka je tom jistě pravdivá. Ovšem nijak objevná. U nás se učilo diskutovat s rodiči přiměřeně věku již odmala. byli jsme také připraveni na to, že jednou se budeme muset rozhodovat zcela sami!

A o té integritě: Někdy se prostě názory vyvíjejí. Nikdo není celý život stejně zkušený.

To bude asi důvod, proč tu je tak málo tipů, nehledě na to, že fejeton by měl být i vtipný.


Nedovedu si vysvětlit, proč je u počtu tipů nula? :-o Že by Písmáky odradila délka? Doufám, neboť jinak by to znamenalo, že to nepochopili. Souhlasím, souhlasím, souhlasím a přeji si, aby se tato myšlenka jenž je napsána tak výstižně, něžně i důrazně, šířila světem :). *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru