Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

falešní levitové

09. 06. 2014
2
12
291
Autor

Za ranního slunce,

kdy nám smysly začnou lhát

zkreslenou realitou,

chci přelézt vysoké zdi

a utéct hříchu i pokrytectví.

 

Zdá se to tak lehké!

Ale hříchu,

ani pokrytectví neutečeš.

 

Žijí totiž pod košilí

každého z nás

a skalpel je nezabije – ani neporaní!

 

Možná proto ti falešní proroci,

kteří si u piva řežou stigmata

dokud nevyleze krvavé maso.

 

Snad oběť jejich bohu,

prostému bohu!

Protože nemá jméno

ani rysy,

jen mrtvolně rozžhavené tváře

ve formě na munici,

před níž se všichni ti pořezaní levité modlí,

jakoby neznali Otce,

nemilovali Syna, jímž pohrdají,

a naposled se vysmívali Svatému Duchu

 - svou bolestí i nenávistí,

svou pýchou i fanatickou pokorou,

skrz níž se jako pijákem nasává

jejich satanská zbožnost.


12 názorů

Diana
11. 06. 2014
Dát tip
Aha, z tvého příspěvku nevyplývalo zcela jasně, že jde JEN o použitý jazyk. Tak teď tomu už rozumím. Mně zas třeba vadí (dnes módní) vulgární jazyk. A nic s tím nenadělám :-(

Josephina
10. 06. 2014
Dát tip

milá Di, zde je ale řeč o tomto dílku, o poezii a soudobém jazyku poezie, a to právě z toho důvodu, že už nežijeme ve středověku a pod knutou katolické církve :-)


Diana
10. 06. 2014
Dát tip
Josefina - máme každá asi jiné zkušenosti. Podle mého názoru, řečeno zjednodušeně, je evropská civilizace vybudována na bibli a proto ji považuji za základ vzdělanosti. V každém případě neuškodí, znát ji. Nenechat sebou manipulovat je přece na lidech samých! Píšeš, jakoby náboženství a JEN náboženství se snažilo manipulovat lidmi. A co třeba minulý režim a jeho propaganda? Nebo někteří šéfové se zaměstnanci nebo v rodinách - těch příkladů je bezpočet. Jako se každý musí snažit být opatrný a nenechat se okrást, tak se každý musí snažit uvažovat vlastní hlavou a nenechat se manipulovat. Poslechni si někdy prof. Tomáše Halíka, nositele Tepletonovy ceny, a možná trochu změníš svůj středověký názor :-)

Diana
10. 06. 2014
Dát tip
Medvídku, není místo pro tak obsáhlé téma, tak snad příklad: Židé mají dodnes princip spravedlnosti oko za oko, zub za zub. Pro ně to není pomsta, jak to dnes bereme. Když tento princip stanovil Mojžíš jako zákon, byl to velmi osvícený zákon, protože do té doby platila krevní msta. Ježíš potom zboural dosavadní pojem spravedlnosti a řekl: "učili vás oko za oko, zub za zub, já však vám říkám milujte své nepřátele a dobře čiňte těm, kteří vás nenávidí..." Sama znám lidi dnešní a "osvobozené od hříchu", kteří vyznávají jako spravedlnost oko za oko, zub za zub. Kdyby znali bibli, rozuměli by tomu, že naše mírné zákony vyrostly z křesťanských základů a pochopili by, že princip oko za oko je překonaný. Všichni fanatici (ateistické nevyjímaje) by věděli, že fanatismus je pouhá pýcha a vůbec ne jejich upřímná snaha o "dobro" - kdyby ovšem ty základy měli. Snad to jako příklad toho, co jsem měla na mysli stačí.

Josephina
10. 06. 2014
Dát tip

nic proti bibli, jsou v ní mnohá moudrá poučení a doporučení, ale nad námi se stále vzdáší slovo Hřích a bití se v prsa - Je to má chyba, jen má chyba ----- mnozí se nemohou zbavit provinění apriori, bez úvahy a rozumu je mnohými stále ještě iracionálně manipulováno - abychom masochisticky pořád ryli držkou v zemi, ať už jsme skutečně viní nebo ne, nebo kde by se rozumem a ne tak černobíle mohl přijmout kompromis s přiznáním nedokonalosti lidské. Nejsem proti morálním zásadám, naopak, ale i pro poezii bych hledala soudobý jazyk, osvobozený od hříchu.


Diana: "Spoustu věcí nelze pochopit bez těchto základů... "

Konkrétně?


Diana
10. 06. 2014
Dát tip
Josephina - co je špatného na biblické terminologii? Znát bibli byl a pořád je základ vzdělanosti. Spoustu věcí nelze pochopit bez těchto základů...

Josephina
09. 06. 2014
Dát tip

píšeš zapáleně, ale používáš biblickou terminologii, asi tě mají katolíci pořád ve své moci -- přitom by možná šlo použít i terminologii zcela civilní, soudobou, ale to by asi dalo velké přemýšlení!


Diana
09. 06. 2014
Dát tip
Souhlas s Tangens. Vím, jak to myslíš, já tyhle lidi lituji, jsou jakoby "zakletí". A sami se z toho nedostanou....*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru