Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výprava do Středověku

14. 06. 2014
1
4
260
Autor
Denčullka

Celý den byl hodně namáhavý a já si konečně dala studenou sprchu a mohla si jít lehnout do mé krásně teplé postele.Když jsem myslela na to,co se další den bude dít a co všechno budu muset ve škole vytrpět na hodinách,přizavírali se mi horní víčka.Než jsem se nadála byla jsem ponořená ve snu.Bylo to podivuhodné,ale najednou jsem se ocitla v tajuplné říši.Zrovna jsem se octla mezi houfem lidí,kteří zrovna mířili do kostela.Rozhlídla jsem se kolem a viděla jsem,že měli hodně zajímavé stavby domů.Všechny totiž byli s kamene.Vyznačovali se velkými,mohutnými zdmi,stropy ze dřeva,ale někteří dokonce měli klenbu.Ucítila jsem něčí ruce na svém rameni a s úděsem sem se otočila k člověku. Říkala mi,ať se nebojím,že ví,že odtud nejsem.Nevěděla jsem co na to říct,ale už mě táhla do svého domu.Ano,byla to žena a podle bydlení asi hodně skromná.V domě to měla nádherné,některé části zdí byli tvořeny freskami a sloupy,které podpíraly stropy.Zjistila jsem,že žena byla silně věřící člověk.Po domě měla rozvěšené kříže s Kristem.Najednou mě popadla za ruku a táhle mě zase ven.Nic neříkala,ale táhla mě směrem ke kostelu.Vkročila jsem tam a cítila jsem velkou moc,která mě spoutala.Byla to velká síla.Koukala jsem se dopředu a všude byli namalované fresky a úplně ve předu kde stál kněz,byl namalovaný Kristus a okolo něj byla svatozář.Bylo to něco úchvatného co člověk nevidí jen tak někde na ulici nebo nasprejované někde na budově.Tohle bylo něco nádherného,ty fresky byly různě zdobené několika barvami.Světlo procházelo sklem a více zdůrazňovalo to věci v kostele.Usedla jsem vedle ženy a kněz mohl začít.Nerozuměla jsem tomu,co říkala,ale ostatní lidé taky moc ne.Ale když to skončilo,všichni odešli z kostela a žena mě vedla zpátky do domu.Neměla jsem potuchy,co se mnou chce dělat,ale v jednom jsem si byla jistá.Vím,že tohle nikdy nezažiji,ale bylo to krásné období,i když pro někoho ne,ale pro mě ano.Mít sen o něčem takovém je skvělé a moc často se to nestává,ale už teď bych sem se chtěla probudit.Chci být zase v realitě.Nejdřív chci pochopit normální svět a ne tento.Stmívalo se.Žena odešla a já si šla lehnout.Doufala jsem v to,že usnu a probudím se doma a to se taky stalo.Usínala jsem s pocitem,že to byl ten nejzajímavější den a zároveň nejlepší,co se mohlo stát.Usla jsem.Probudila jsem se ráno zase u mě v posteli a mohla zase koukat do skříně co si vzít na sebe.Jako to dělám obvykle,ale na ten sen jsem v životě nezapomněla.


4 názory

Lakrov
15. 06. 2014
Dát tip

Dočteno. Místy přebytek zájmen a přívlastků (např. hned 1. věta: ...mohla si jít lehnout do mé krásně teplé postele...) Taky dost pravopisných chyb. Předpokládám, že popis snu by mohl sdělovat ještě něco navíc, než vědomí, že na ten sen nikdy nezapomeneš. Třeba onu náladu, která tě naplňovala po probuzení a která tě přiměla to celé sepsat. Zkus se nad ní (náladou) zamyslet, vybavit si ji a v opojení tou náladou (dostaví-li se) zkusit něco napsat znovu a to pak do textu vkomponovat nebo jej tím nahradit. Tak nejspíš přeneseš svou nezapomenutelnou náladu i na čtenáře.


Diana
15. 06. 2014
Dát tip
Myšlenka a námět jsou velice dobré, za to ti dám tip. Ale kritiky mají pravdu, stylisticky se musíš vylepšit. Pokoušej se o neobvyklé vyprávění, neboj se použít různých příměrů a obrazů. Držím ti palce :-)

StvN
15. 06. 2014
Dát tip

Ma to celkem spad, ale davej si pozor na pouzivani slovicka "bylo". Treba tady: byl namalovaný Kristus a okolo něj byla svatozář.Bylo to něco úchvatného...Tohle bylo něco nádherného,ty fresky byly různě zdobené

Vzdycky za to slovo zkus najit nejake jine nebo to opis jinym zpusobem. 


DT
14. 06. 2014
Dát tip

Denčullko, máš tam docela hodně pravopisných chyb. Když to sem vkládáš, zkus to nechat projet MS Wordem, ať se těch hrubek zbavíš.

KOukal jsem, že ti je 15 let.

Popis tohoto snu je moc banální. Dávej si pozor na opakování slov a místy neobratných spojení. Viz tady: Bylo to podivuhodné,ale najednou jsem se ocitla v tajuplné říši.Zrovna jsem se octla mezi houfem lidí,kteří zrovna mířili do kostela.

Taktéž není moc pěkné, když je začátek skoro každé věty napsán takto: Vkročila jsem, ucítila jsem, zjistila jsem atd... 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru