Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Satanismus včera a dnes

23. 06. 2014
2
6
593
Autor
Britrik

Huysmansův satanismus, respektive uctívání satana, které ve své knize popisuje, je unikátní. Najít něco takového dnes, v době, kdy i od pulpitů - kazatelny se totiž zrušily, nebo nechaly červotočům, jen zřídka zaslechneme slovo „Ďábel“, neřkuli satan, jsou obřady popisovaném dekadentem něčím fascinujícím.

Ne, skutečně si nemyslím, že by dnes už neprobíhalo uctívání ďábla a odpadlí kněží nesloužili černé mše, nepraktikovali „božskou sodomii“ způsobem, jaký popisuje. Rozdíl je však v tom, že dnes takový kněz nestojí často mimo hlavní proud, ale doslova se v něm rochní. Znesvěcování hostií je tak snadné, když ani ústa nemusím otevřít, abych dostal Nejsvětějšího na svou ruku a poté si s ním mohl dělat to, co jen zvrácená mysl žádá. Jako by hlavní proud v Církvi vyšel všem těmto mágům, čarodějům a satanistům vstříc tak, jak to jen lze. Informace o satanských obřadech v samotném Vatikánu - po více než sto letech od vydání Huysmansova „Tam dole“, pak už nevyznívají tolik absurdně a směšně. Naopak. Ukazují se být pravděpodobnou realitou. Někdo snad ještě váhá, zda žijeme v posledních časech?

Satanismus měl a stále má své kouzlo. Přináší mystérium, tajemné obřady, kněze a oběti, nesrozumitelnou řeč. Hlavní proud Církve, postižený morem modernismu, nemůže něčemu takového konkurovat. Se svým vulgárním, ukřičeným a sluníčkovým kastrátstvím, absencí pravých mužů a exorcistů v sutanách už není nepřítelem, jemuž je třeba se vysmát do obličeje. Je karikaturou dávné a odvěké Nevěsty, jež se vzdala všeho toho, co na ní bylo přitažlivé a zajímavé. Konvertoval by dnes dekadent? Jen těžko.

A přitom člověk právě po mystériu, tajemnu a šeru chrámů touží víc, než po čemkoliv jiném. V době elektronických hraček, bezuzdností a zvráceností chce něco, do čeho může pronikat, do čeho se nořit a celý život poznávat, aniž by se dobral konce. Koho napadlo, že to snad může být jinak? Není rozdílu mezi středověkým prosťáčkem a dnešním konzumentem sójových buřtů. Duše člověka se nemění.

Kdo je dnes tím nepřítele, na něhož se může katolík zaměřit, kde jsou ti odpadlí kněží, kteří mísí krev myšek krmených hostiemi s popelem zabitých dětí? Možná se svou službou ďáblu nechlubí tak otevřeně, jako jejich dřívější souputníci, ale o to jsou nebezpečnější. Jejich skutky totiž hovoří jasně, komu slouží. Neposílá inkuby a sukkuby s jedem, otravují rovnou celé duše ve svých relativistických kázáních, svatokrádežných mších s vylhanými Kristovými slovy, rouháním Nejsvětější Panně.

Kam se však má člověk utéci, chce-li vést boj s mocnostmi temna? Kde najde podobně smýšlející, kterým nevadí, že jsou většinou považováni za psychicky nemocné? Jsou ještě huysmansové?


6 názorů

prost
27. 06. 2014
Dát tip

a dobře děláš! je fajn stát si za svým.


Britrik
26. 06. 2014
Dát tip

Každá redakce má korektora, takže je iluzí domnívat se, že redaktor = znalec pravopisu a gramatiky. Tak to nikdy nebylo a není ani dnes.

Věř si čemu chceš, já svůj postoj řekl. Považuji to zde za uložiště, které možná někomu něco dá. Možná ne. Můj názor na moje texty názor druhého beztak nezmění.


prost
26. 06. 2014
Dát tip

já se na ten text nemohl soustředit, jak bych chtěl. i tak mi to přišlo zajímavý a určitě mě to zaujalo, možná bych po tom dílu i sáhl.

ty chyby v textu by být nemusely, kór když autor uvádí, že je redaktor.

reakce, že je ti lhostejné, jestli si to někdo vůbec přečte a zda pochopí obsah, mi příjde divná. kdyby jsi to tak měl, asi by jsi to nedával do veřejného prostoru. nevěřím ti.


Britrik
24. 06. 2014
Dát tip

Jedná se v podstatě o poznámky ke knize, nic víc, nic méně.

Zda si někdo přečte, to mne skutečně netrápí. Obdobně pochopení druhých je mi vcelku lhostejné. Považuji to zde spíše za skladiště napsaného, které nechci mít v počítači.

Přesto díky


Lakrov
24. 06. 2014
Dát tip

Ten text je (dle mého názoru) poněkud nepřehledný -- složitá souvětí, někde možná nepřesná interpunkce. Hodnoti tuhle úvahu po stránce obsahu (s nímž místy souhlasím) mi nejspíš nepřísluší a ani si na to netroufám. Takže jen strohé: Dočteno.

P.S. Pro autora možná "velké sousto"; otázkou je bude-li někdo reagovat nebo dostaví-li se (v posledních týdnech vzácní) vůbec nějací čtenáři.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru