Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hrobník

08. 07. 2014
1
3
672
Autor
exi.

/* vkládám svůj první příspěvek po mnoha letech, nevím přesně, jak to zde funguje, tak se nezlobte, když bude něco zle... */

SMRT A ROZKLAD

Ve městě byl stařec znám jako Hrobník. Připravuje mrtvé k poslednímu odpočinku a dbá, aby duše zemřelých našla cestu k lepšímu životu. Každý z města se po své smrti musel podvolit jeho bledým rukám. Jeho pronikavému, smrtícímu pohledu. Avšak nikdo z živých se mu neodvážil podívat do tváře. Všichni obyvatelé ho přehlíželi a dělali, že neexistuje. Byl pro živé jako přízrak ze záhrobí. Obávaný, strach přinášející, odporný a nechutný. Nicméně jediný, který mohl pohřbívat mrtvé. Nikdo jiný to za něj neudělá. A nikomu jinému to není dovoleno.

Stěží si lidé pamatovali, jak dlouho stařec práci hrobníka zastává. Brali ho jako samozřejmost, jako nutné zlo, které přebývá v chatrči na okraji lesa stejně tak shnilého jako on sám. Podle některých zde přebývá již celé věky, to říkávají učenci, kteří dnem a nocí bdí jako zaslepeni nad knihami ve vysokých věžích. Naopak v hospodách a v temných zákoutích městských se dá po večerech slyšet, že je to sama smrt. Nezemře, nezmizí z tohoto světa, pouze se přikrmuje na duších zemřelých. Vlastně tu byl vždy již od pradávna. Jako pijavice saje lidem duše. Jeho pohled mrazí a zjevuje se vždy, když někdo tragicky zahyne.

Byl chladný temný podvečer a na jeho staré potrhané šaty padal lehký, avšak mrazivý déšť. Pokud ho někdo pozoroval, musel mu připadat jako přízrak. Přízrak, který dbá nad svými ztracenými dušemi. Shrbený stařec, oblečený do vetchého hábitu. Zpod kápě se mu jako pařát dravce napínal křivý nos. Jeho bílé kostnaté ruce svíraly lopatu, která se opakovaně zarývala do zmáčené země. Hloubil jámu. Jámu, nad kterou se jako nehybní pozorovatelé skláněli šedé siluety holých, ale majestátných stromů. Vedle něho, v zablácené plachtě, leželo bezvládné tělo. Ukládal ho k poslednímu odpočinku. Do země, kde se maso promísí s červy a proroste hnilobou. Věděl, že zemřelé za hranicemi živých nic nečeká. Pouze tma. Nicota. Byli ztraceni, stejně tak jako on.

Když byla jáma dost hluboká, popadl bezvládné tělo a vybalil ho z plachty. Byla to žena, nahá a zablácená ležela pod temnou oblohou vydaná napospas bledému starci. Upřeně na ni hleděl svýma šedýma očima. Dvě nicotné šedé studny bolesti, bezedné avšak hrůzu nahánějící. Pohled, který člověka propíchne tisíci jehlami, pohled, který člověku zmrazí kosti v těle a nechá ho stát samotného a nahého na dně temné studny, kde ho čeká jen smrt. Jeho pohled trval snad věčnost. Prozkoumával ženu celou, každé zákoutí jejího těla. Četl v ní ubohý život, plný strachu a bolesti. Tato žena nepoznala štěstí, stejně tak jako mnoho dalších lidí. Zemřela mladá, rukou vraha a nechala za sebou dítě, jehož osud je stejně temný jako chmurná obloha nad starcem. Polevil svůj pohled a nyní se k ženě začaly pomalu přibližovat jeho bledé mrtvolné ruce. Kroužily kolem ní, jako když si vlk vyhlíží svoji oběť. Vychutnával si tuto chvíli, věděl, že sem nikdo nepřijde. Bylo to místo, kde pod zemí hnili vrazi, chudáci a žebráci. Lidé, kteří neměli co ztratit a které neměl kdo ztratit. Jejich život připomínal temnou noční můru. Nejčernější sen, který si uměli lidé, pro které svítilo slunce každý den, stěží představit. Z tohoto hrůzného snu se však nemohli probudit. Mohli pouze znovu usnout. Usnout na věky.

Starcův chtíč byl veliký. Prsty se lehce dotýkal vyzáblé opuštěné skořápky ženy, hladil ji po celém těle. Pociťoval při tom určitou slast a teplo se mu pomalu rozlévalo údy. Přehodil si ženu přes okraj jámy a vniknul do jejího studeného bezvládného těla. Cítil ji nyní ještě více, byl její součástí. Její mrtvolný pach mu vnikal do nosu a vycházel ústy, tuhá ňadra se prohýbala a praskala pod náporem jeho prstů se špičatými nehty. Hřbitovem se rozléhala pouze série chraplavých vzdechů. Když stařec uspokojil svůj chtíč, zabalil ženu zpět do plachty a bez nejmenšího citu ji hodil na dno. Ozval se praskavý zvuk, to když lebka narazila na kámen. Stařec stál nyní shrbeně nad jámou a tiše pronesl chraplavým hlasem:

„Far´ta Raa Miata“

Po vyřknutí těchto slov se stromy ohnuly, mračna ztemněla a zem se zatřásla. Tato slova nejsou určena živým, pouze mrtví je mají slyšet. Poté vzal znovu lopatu do ruky a několika málo pohyby, jak to již dělal po celá dlouhá léta, jámu postupně zaházel.


3 názory

Janina6
09. 07. 2014
Dát tip

Není zač - když mě text zaujme, jako se tady stalo, není to ode mě žádná oběť ho přečíst :-) Já hlavně vnímám, že máš promyšleno, co chceš sdělit, a umíš se celkem dobře vyjadřovat. Vypadá to jako samozřejmost, ale není. Když přidáš další kapitolu, určitě na ni ráda kouknu. Uvidíme, co bude dál :-) Větší celek se dá hodnotit líp.


exi.
09. 07. 2014
Dát tip

Děkuji Ti za konstruktivní kritiku. Ani nevíš, jakou jsi mi udělala radost :) Samozřejmě vím, že nepíšu bez chyb a spousta mi toho unikne. Text určitě přepíšu tak, jak mi radíš, nyní tam ty chyby vidím :) Název kapitoly zatím není definitivní, ale co se týče Tvých ostatních poznámek, plně s tebou souhlasím. Uberu slova "smrt, mrtvý atd." Co se týče toho "prozrazení tajemství", tam je problém v tom, že dlouhou dobu se touto postavou nebudu v knížce zabývat, tudíž bych ho chtěl vylíčit na začátku co nejlépe, nevím, jeslti na to potom bude čas. S opakováním slov máš pravdu, s tím se potýkám při tvorbě dost často a musím na tom zapracovat :) Jinak se ti to tedy líbilo? Není to moc dlouhá ukázka, ale časem snad přidám něco dalšího. Chtěl bych, aby se příběh odehrával v takové temné a špinavé době, nesoucí se v atmosféře tohoto úvodu s hrobníkem. Kdyby jsi měla nějaké další rady (např. všeobecně ke psaní), dej vědět.

Ještě jednou Ti děkuji za kritiku a Tvůj čas ;-)


Janina6
09. 07. 2014
Dát tip

Doufám, že tě na přivítanou po letech nenaštve pár kritických připomínek. Neodpustím si je právě proto, že píšeš vcelku dobře, aspoň na zdejší písmácké poměry. Z textu je znát, že se umíš elegantně vyjadřovat a že dbáš na budování atmosféry, v tomhle případě tajemné, možná až lehce hororové. Co mi při čtení kazilo dojem, je za prvé něco, čemu říkám „plýtvání slovy velkého kalibru“. To, že se v kapitole nazvané Smrt a rozklad mluví o mrtvých a smrti, je celkem pochopitelné, ale tobě se podařilo slovy jako mrtvý, zemřelý, smrt a smrtící „prošpikovat“ téměř každé souvětí. Hrůza v příběhu se nebuduje tím, že se o ní pořád dokola mluví. To čtenáře spíš časem unaví. Mimochodem, poznámka, že každý mrtvý se má podvolit „smrtícímu pohledu,“ je skoro komická. Hrozit smrtícím pohledem už mrtvému. Prostě se mi zdá, že příliš tlačíš na pilu.

Další problém bych nazvala „prozrazování tajemství čtenáři“. Třeba v popisu starce. Horor pracuje s náznaky a s postupným zvyšováním napětí, které je škoda rozmělnit tím, že čtenáři všechno doslovně vysvětlíš. Stačil by třeba ten znepokojivý náznak „Všichni obyvatelé ho přehlíželi a dělali, že neexistuje,“ čtenář má vlastní fantazii a pochopí, že na tom muži je něco špatně, ale ty mu vzápětí jakoby prozradíš, co mu má z děje dojít postupně samo: „Byl pro živé jako přízrak ze záhrobí. Obávaný, strach přinášející, odporný a nechutný.“ Tím je řečeno vše a už vlastně nečekám žádné překvapení. Radila bych prozrazovat trochu méně a víc naznačovat.

Za další mi vadil tvůj sklon opakovat (i když třeba ne úplně stejnými slovy) už jednou řečené. Třeba ve druhém odstavci „Podle některých zde přebývá již celé věky“ a „Vlastně tu byl vždy již od pradávna.“ Nebo když řekneš, že se „přikrmuje na duších zemřelých“ a o kus dál zopakuješ „Jako pijavice saje lidem duše“. Neopakuj se, neboj se text proškrtat, vynikne pak to podstatné a zvýší se čtivost.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru