Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Červen 2014 - Hlasování

15. 07. 2014
0
10
1119
Autor
StvN


Hlasujte do 22.7.2014

Hlasování označte jako vážnou kritiku. Pravidla pro hlasování v klubu Povídka měsíce: http://www.pismak.cz/index.php?data=club&id=69132

Třešně Fanynka Vigan 2014-06-25 0-Nominace - 014_06  
Uprchlík Makoves 2014-06-08 0-Nominace - 014_06  
Vzpomínky na budoucnost
 


10 názorů

StvN
27. 07. 2014
Dát tip

Tak to ukončíme. 


Švédsko 1
23. 07. 2014
Dát tip

I. miesto – „Třešně Fanynka“ - Vigan

Vigan, („ochutnala“ čerešne Fanynka, a tak) je tu integrálnou zložkou; spoluprežíva dianie, ako rozprávač. Vychádza z empirických faktov, dodržiava chronologickosť rozprávania, zviditeľňuje svoje postavy, ktoré sa realizujú najmä „v akcii“. Opisy prostredia sú bohaté vo svojej vnútornej diferenciácii. Ako podklad – presvitajú procesy spoločenských zmien. Nepodlieha zbytočne sentimentu, (občas síce na hrane). Tetu Fanynku sa jej podarilo stvárniť bez pátosu. Iné postavy nie sú v takej miere psychologicky odstupňované. Sympatický humor odhaľuje skrytú trpkosť života.

Nárečové prvky, celý životný priestor dediny, momenty zo života, ktoré patria (aj jej) detstvu i mladosti, jednoducho - prítulnosť k rodisku  môžeme chápať, ako protiváhu k postupne sa transformujúcemu životu. Idylizácia a idealizácia takéhoto duchovného priestoru tkvie vlastne v kultúrnej tradícii.

Je fajn, že tie „čerešne“ ponúkla Vigan aj nám. (Mne) chutili...

 

II. miesto – „Vzpomínky na budoucnost“ - Vaud

Humorné diela sú čitateľsky veľmi príťažlivé. Dá sa na nich dobre zasmiať, (nasmiať) i poučiť.

Humor je jedným z kvalitatívnych ukazovateľov originality. Chápe sa ako prejav a neoddeliteľná súčasť tvorivosti. Je to podstatný a prenikavý pohľad na život, ako taký. Sme s ním spojení na každom kroku našej existencie; má teda najmä sociálny charakter.

Spočíva v zachytení relatívnych okolností v živote človeka; v konfrontácii dvoch nesúvislých prvkov. (V podstate, ani náš život nie je len komický, či tragický, ale tragikomický). Podstata humoru neleží v opise smiešnych postavičiek a situácií („vonku“), ale v hĺbke vzťahov a okolností. Keďže má celospoločenský dosah, je jednou z najmocnejších zbraní.

Stotožnenie sa viacerých ľudí v istom názore, či pocite, ukazuje na niečo spoločné v ich vnímaní. Takýto jednotný vnem je podmienený niečím typickým pre daný fenomén, a tiež (aj) určitou zhodou činiteľov, zainteresovaných na tej situácii (emócie, ciele...). A tak sa istý okruh ľudí „stretávame“ s radostným očakávaním - pri Vaudových dielach.

Pohráva sa so slovami, s významami i významovými rovinami. Pohráva sa s čitateľom, miestami aj s vlastným písaním. Miestami seriózne, miestami až banálne. S nadhľadom, iróniou, sebairóniou, s radosťou. Paroduje, karikuje, usmieva sa, vysmieva i smeje, ale hlavne - chápe.

Toto dielko je slabším odvarom jeho esejistickej tvorby. Svojou motiváciou k jeho tvorbe sa ale netají. (Bod naviac). Nechýba však to podstatné...


K3
21. 07. 2014
Dát tip

1. Třešně Fanynka - Vigan

 

     Přirozeným jazykem napsané vyprávění.

Nevšiml jsem si žádného slova, které by ho rušilo. Je uvěřitelné a vzbuzuje ve čtenáři dojem přímé ůčasti v ději.

Stálo by za to vzpomenout na nějaký příběh z té doby, něco přimyslet a vepsat do vyprávění. Určitě by ho to obohatilo. To je můj názor.


reka
18. 07. 2014
Dát tip

1. Vigan

Povídka, která se svou melancholií a jemností hodí k létu. Vigan netlačí na pilu, vypráví s lehkostí, nesklouzne do sentimentality, i když se pohybuje na hraně.

2. Makoves

Hodně se mi líbil začátek, a vůbec, přišlo mi, že celé je to dobře napsané. Jen dohromady to nefungovalo úplně dobře.

3. Vaud

Líbí se mi téma povídky, ale na můj vkus je to podáno nenápaditě. Vaud vidí holku, nemůže si vzpomenout, odkud ji zná, pak si vzpomene, konec. Celé by to fungovalo mnohem líp jako fejeton, kde se na tohle dá navěsit nějaká úvaha plus legrácky... jako povídka je podle mě vidět, že je takový základ žalostně málo, musí se s ním ještě dál pracovat. Od Vauda jsem určitě četl lepší věci.


Janina6
18. 07. 2014
Dát tip

1. Vigan. Půvabné čtení. Líbí se mi, jak pracuje s nářečními výrazy, které v textu nepůsobí rušivě, naopak mu dodávají tu správnou "příchuť". Na téhle povídce je vidět, že když má autor co říct a umí šikovně zacházet s češtinou, klidně se obejde bez kdovíjakých dějových zvratů a patetických výkřiků. A stejně je to čtivé a svým vnitřním způsobem napínavé.

2. Vaud. Oceňuju, že je to nejen legrační, jak se od Vauda dá očekávat, ale je taky dobře napsané. V tom zachycení deja vu cítím i určitý přesah (za pouhou anekdotu).

3. Makoves. Výborný začátek povídky. Ke zbytku mám výhrady, ale potenciál tu určitě je.


Antonín8
17. 07. 2014
Dát tip

1. Vaud - Vzpomínky na budoucnost

Čtivé a plynulé dílko. Příběh není tak silný, ale příjemný.

 

2. Makoves - Uprchlík

Humorné, veselé. Příběh trošku zdlouhavý, ale nadějný.

 


Lakrov
16. 07. 2014
Dát tip

Jakožto nežádoucí hodnotitel opět jen mimosoutěžní komentář, týkající se nominovaných povídek, ale neuvádějící bodové ohodnocení.

  Červen je se svými 83 o šest prozaických děl bohatší než byl květen. Zajímavý je i fakt, že miniatur bylo v červnu zveřejněno víc (42) než povídek (41). Úplná absence červnových děl v ostatních prozaických kategoriích (pohádky, fejetony, úvahy) je známkou určitého odmlčení autorů. Pohledem do historie ovšem shledáme, že podobně nízký počet zveřejněných děl byl i v červnu předchozího roku, takže tahle nepsavost zřejmě souvisí s ročním obdobím.

 

  PREFEROVANÉ

  Vzpomínky na budoucnost autora Vaud  Hezky zaznamenané deja vu. Oceňuji námět -- nástin možnosti jak taková novodobá deja vu mohou vznikat. Od určitého momentu sice tuším k jakému závěru to spěje, což ovšem nevadí ani neruší humor tohohle zábavného čtení.

  Uprchlík autora Makoves  Mírně absurdní příběh zakončený happy endem, který -- ač jej možná někdo odsoudí -- je právě tím, co se mi na té povídce líbí. Co se mi naopak nelíbí, je způsob, jakým je napsána. Některé věty trpí zbytečnými přívlastkovými "přídavky". Někde působí jako nadbytečný dokonce celý odstavec. Přes všechny ty výhrady si ale myslím, že to není marný příběh. "Čitelnou" povídku je z něj asi potřeba teprve udělat, ale myslím, že moc práce by to nedalo.

 

  OSTATNÍ:

 Třešně Fanynka autora Vigan  Tenhle text mě hned od začátku odradil, nejspíš nelogickou zmínkou, že pojednává o osobě, o níž autorka psala již v jiné povídce. Ta zmínka je nadbytečná, navíc působí, jako by tu předchozí povídku každý čtenář znal, nebo taky jako násilné zdůrazňování, což mi nesedí k tématu povídky. Výhrady mám také k popisnosti, určité "užvaněnosti" i ke snaze o oživit tohle nedějově působící vyprávění nářečními výrazy.


StvN
15. 07. 2014
Dát tip

S mnozstvim del a formatovanim nejsem schopen nic udelat. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru