Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vtiskni, Kriste

17. 07. 2014
0
7
538
Autor
Britrik

Vtiskni, Kriste, rány čisté

přehluboko v duši mou.

Dej mi trpět, zmučený vládče, stejnou bolestí, jako trpíš Ty - opuštěn od všech, osaměle sledující stahující se mračna nad křížem. Vezmi mé srdce, které Ti tolikrát lhalo a tolikrát se pachtilo za naplnění stvořeným. Vlož mi mezi žebra srdce své, probodené kopím vojáka, nebo kohokoliv, co na tom záleží. Dej mi cedit krev za mé špatnosti, cítit tak strašnou samotu a bolest nad marností všeho lidského počínání, především toho mého. Přijmi mou hlavu a všechny nečisté myšlenky, které v ní sublimují. Obepni ji svým trním, ať cedí krev jako potoky. Probij mé ruce, jako jsou ruce tvé probité na svatém kříži. Hřeby ať pálí v dlaních celý půlden, týden, měsíce, celý život a nikdy nedají zapomenout na prožité příkoří Panovníka. Nech bičovat má záda, která se tolik zdráhala nést tvůj kříž, přestože byl lehoučký jako pápěří. Chci jíst prach tvé cesty při každém pádu pod jhem světa.

Přitiskni mne na své zmučené tváře, staň se jediným přítelem, který ví a spravedlivě soudí, odměřuje, počítá prach věčnosti i časných životů nás, smrtelníků.

Dovol mi zemřít jen tehdy, kdy budu připraven. Nebojím se smrti, těším se na ni jako na smilování. Protože v tomto vezdejším životě nacházím jen trápení, zradu a samotu. Ne, jako Ty a přece jako Ty. Nedovol, aby i kdyby Tě všichni opustili, já jsem zaváhal.

Ano, budu dál hřešit, protože jsem člověk zlý a dobro ve mne není. Dál budu působit muka Tvému tělu, tvé přesvaté duši. Ale nedopusť, abych kdy přestal úpěnlivě volat k Tobě a Tvé přesvaté Matce, prostřednici všech milostí, královně andělů i nás lidí.

Ať mi růženec nikdy nevypadne z ruky a hlavu jednou položenou pod nůž vrahů přijmi i z celou myslí, která vždy toužila jen sloužit Tobě, přestože jí v tom mnozí a mnohé bránili.

Amen


7 názorů

Britrik
11. 09. 2014
Dát tip

Rytíř jistě ne, protože ten si byl vědom nepřípustnosti sebevraždy. Samuraj jistě ano.

Nemyslím, že v době vrcholného středověku, který považuji za ideální lidskou společnost, chyběla lidem zodpovědnost. Každý znal své místo a sobectví, lehkomyslnost, "carpe diem" je moderní vynález stejně, jako soukromí.


prost
11. 09. 2014
Dát tip

Proč dnes? U většiny lidí chyběla vždy.

I když je to otázka no. Bodl by do sebe dnes rytíř meč, kdyby z nějakého důvodu přestal být loajální svému králi? :/

 


Britrik
11. 09. 2014
Dát tip

Není to o vině.

Nicméně, právě absence zodpovědnosti za svoje skutky nám dnes hodně, hodně chybí. Stali se z nás sobci.


prost
10. 09. 2014
Dát tip

proč panuje v křesťanství myšlenka, že jenom, co se člověk narodí, měl by cítit vinu za to, že vůbec žije?

nicméně pár míst je mi v této "úvaze" sympatických.


Hesiona
05. 08. 2014
Dát tip

Neměla bych dost odvahy, abych od Boha žádala vědomě takové zkoušky. Vím, že bych na ně neměla dost síly a trpělivosti.


Britrik
05. 08. 2014
Dát tip

Ten, kdo mnohé ztratil a nedostal se jinak modlit asi nemůže.


Hesiona
03. 08. 2014
Dát tip

Tohle je hodně odvážná modlitba.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru