Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kuličková

03. 09. 2014
23
44
1757
Autor
Markel

na jaře i v létě můžeš hrát

když není sníh i v zimě     snad :-))

  

   Procházím se podél hřiště, skláním oči před kosým pohledem podzimního slunce. Na zemi mne upoutal jakýsi lesklý předmět. Skláním se a beru do dlaně skleněnou barevnou kuličku. Zavírám oči a vracím se zpět v čase.

    Pět hliněných prstů vyrůstá z hliněné dlaně. Desatero očí mne upřeně pozoruje, chvílemi hledí do hluboké jamky. Mám ruce zastrčené v kapsách a na dně nahmatávám poslední dvě kuličky. Nechci se s nimi rozloučit, protože jsou kouzelné, skleněné a hlavně jsou vyhrávací. Ale nejsem si jista, vůbec si nejsem jista. Obávám se, aby to nedopadlo jako včera. Pavel rychle hrábl do plné jamky a utekl i s mými skleněnkami.

   Dnes stojí ten zlodějíček opodál, protože hrát s ním už nikdo nechce. Vzali jsme ho mezi sebe, ale jen na koukání, i když nám před chvílí kuličky vrátil. Jen mě ošidil. Místo tří kuliček mi dal jen dvě a tvrdil, že víc jich v důlku nebylo. Bylo, bylo, bylo! Všichni viděli, že bylo, a přesto se mne nikdo nezastal. Mlčeli a zavrtávali oči do země. Asi se báli. Báli se, protože ten vytáhlý, zarputile se tvářící kluk byl propadlík a rváč.

   Teď mne desatero očí upřeně pozoruje, v dlani mačkám kulaté hladké poklady. Stoupám si za čáru, sotva dýchám, i ptáci ve stromech ztichli. Snad pochopili vážnost tohoto okamžiku. Házím pomalým rozmachem směrem k téměř plné jamce. Nikdo ani nedutá. Kuličky dopadají těsně k důlku. Loudavým pohybem se blíží k cíli.  Tlačím je očima, v duchu úpěnlivě prosím, ještě kousek, ještě kousíček, ještě… ! Kuličky se jako ve zpomaleném filmu poslušně přehouply přes hliněný okraj důlku. Jsem šťastná, nevýslovně šťastná! Opatrně vybírám přeplněnou jamku, nevnímám závistivý šepot. Ukládám hliněné i skleněné kuličky do plátěných pytlíků. Připadám si bohatá, nebezpečně bohatá, když pozoruji své kapsy od tepláků, jak najednou ztěžkly a visí mi podél boků. Proklatě nízko.

    I v noci se mi do snů vkrádají kuličky všech velikostí a barev, mozek mi přehrává stále dokola ten obraz plný napětí, kdy stojím za čárou, tají se mi dech, obraz plný vítezství, vydechuji, v dlaních mne hřejí kuličky hliněné i skleněné. Skleněnky hřejí nejvíc


44 názorů

Movsar
21. 03. 2015
Dát tip

jsem metafyzik, někdy věřím více tomu, co nevidím. :-)


Markel
20. 03. 2015
Dát tip

Movsar: kdybys viděl, s kým máš tu čest :-)), tak bys se mnou tak nelaškoval:

duše má je mladá, tělíčko však strádá, nejsem výkvět mladosti, pohledy plné žádosti, mne míjí vím to zcela jistě, mé úmysly jsou víc než čisté, na důchodce občas číhám, k tomu se ti klidně přiznám :-))


Movsar
20. 03. 2015
Dát tip

pěkněs mě tu vyrýmovala. :-) snad jsou. jsi?


Markel
20. 03. 2015
Dát tip

Movsar: tvá fantazie, hochu milý

sklouzává jinam každou chvíli

máš zvláštní světa vidění

snad jsou jím ženy poctěny :-)), díky za návštěvu

Pečený medvěd: děkuji za milé navštívení :-))


Movsar
19. 03. 2015
Dát tip

ta jamka, ve které se může ztratit kulička.. přiznám se, že má fantazie vybočila a hleděla upřeně tam...


Markel
19. 03. 2015
Dát tip

Lakrov: no, displeje jsou velkým konkurentem, někdy si myslím, že není návratu, ráda bych se mýlila, díky za milou návštěvu  :-))


Lakrov
19. 03. 2015
Dát tip

Napsané je to tak, že mi to připomene náladu těch dob, kdy jsme vykružovali patou důlek a snažili se o... vlastně už mi unikají pravidla a vduchu se ptám, odtrhla-li by tahle hra s jednoduchými prostředky dětské oči od všudpřítomných displejů, nabízejích o tolik víc (a někdy o tolik méně). Tip.

Pro Kolobajda: Děkuji za avízo.


Markel
18. 03. 2015
Dát tip

Kolobajda: díky, že jsi se zastavil u mého staršího dílka :-))


Kolobajda
18. 03. 2015
Dát tip

Z tvých vzpomínek dýchá vůně vesnice na jaře. Kdepak mezi paneláky - jak si dnes "hrají" děti (pokud nesedí u počítače a jsou venku) - no to je "No comment"... : -))  /**


Markel
24. 09. 2014
Dát tip

Alexka: díky za návštěvu a souznění, jsem ráda, že líbilo :-))


Alexka
24. 09. 2014
Dát tip

Pěkné

Taky jsem kdysi hrávala a zažívala úplně stejné chvilky :-)


Markel
09. 09. 2014
Dát tip

Marcela-K. díky za zastavení :-))


Marcela.K.
09. 09. 2014
Dát tip

guy :-) taky mám jednu v horním "šufleti"..je světlounce sépiově zelená se žlutozelenými proužky...a měla jsem to s nimi stejně - bylo mi jich líto na hraní ...


Markel
08. 09. 2014
Dát tip

guy:  ráda jsem Tě tu viděla, taky jsem si nejvíc cenila skleněnky, mám jich pár schovaných v tajném šuplíku, různobarevné i jen skleněné, jo, to byly časy, měj se krásně :-))


guy
08. 09. 2014
Dát tip
Skleněnek mi bylo na hraní vždycky líto, že se otřískají a už se přes ně nebude tak dobře koukat proti slunci .. Jedna se mi taky nějaký čas kutálí v horním šufleti. Slunce momentálně svítí, tak jsem si přes ní chvíli díval, je s modrým a žlutým proužkem a má v sobě pár malinkých bublinek jako planety, prostě takový malý kapesní vesmír. Vlastně stolní, když je v šufleti. :-)

Markel
04. 09. 2014
Dát tip

Petr333: jsem ráda, že líbilo, díky za návštěvu, skleněnkový pane :-))


Petr333
04. 09. 2014
Dát tip

Slušně napsané i já jsem příslušníkem skleněnkové generace...visel jsem ti na rtech...tedy na klávesnici...a dobré konce mám nejraději.


Markel
04. 09. 2014
Dát tip

skleněnka: díky, žes tu byla, no skleněnky rychleji převzaly teplo rukou, mnohem rychleji než hliněnky :-)), měj se fajn


Jo, máš pravdu...Skleněnky hřály nejvíc.


Markel
04. 09. 2014
Dát tip

Litomi: jsem ráda, že jsi u mne byla a že líbilo, no já, čím jsem starší, tak to mám tak, že nevím, co jsem měla včera k obědu :-)) - no trochu přeháním, ale pamatuji si, jak přesně vypadal červený svetr, který jsem nosila ve druhé třídě na základce, pěkný den:-))


Litomi
04. 09. 2014
Dát tip

Moc hezké. :-) Ke štěstí stačí v životě i maličkosti ... jen škoda, že si to už příliš nepamatujeme i v dospělosti.


Markel
04. 09. 2014
Dát tip

aleš-novák: díky za kukýnka, na čáru se taky rozvpomínám :-))


kolik dnešních kluků umí hrát kuličky? Už ani tatínkové si asi pravidla nepamatují. Před pár lety jsme na jednom velkém školním srazu hráli čáru ...skoropadesátníci...malí kluci postávali kolem a nechápali, co to je...

Markel
04. 09. 2014
Dát tip

Lakrov: jsem ráda, že moje snažení vidíš tak, jak ho vidíš, moc jsi mne potěšila a postrčila k dalšímu psaní, pěkný den :-))


Lakrov
04. 09. 2014
Dát tip

Ani se nemusím dívat na hlavičku téhle miniatury a hned podle způsobu, jak je napsaná, poznám, kdo ji psal. To tady umí málokdo (vzpomínám si teď ještě na několik málo autorů), psát tak, aby z textu by autor rozpoznatelný a přitom se to dalo číst. Tohle je další hezké ohlédnutí.


Markel
04. 09. 2014
Dát tip

Evženie Brambůrková: díky za návštěvu a komentář, máš pravdu, bude to asi věkem, krásný den se mi klube za oknem, tobě jistě taky, už bylo na čase :-))


Stejně je zajímavé kolika lidem zde se vybavila podobná vzpomínka. To bude asi věkem, že?

Krásně napsané.*


Markel
03. 09. 2014
Dát tip

srozumeni: díky :-))


srozumeni
03. 09. 2014
Dát tip
***

Markel
03. 09. 2014
Dát tip

Kočkodan: 

hoří hoří přihořívá, samá faleš, samý trik,

hádej milý opičáčku....

Pavlík je dnes politik :-))     - nekecám, fakt :-))

díky za návštěvu


Kočkodan
03. 09. 2014
Dát tip
Mozná jsi ted Pavlíku jak se ríká v balíku, levárna s kulickou, pak asi v cáre, tipnu te na tuneláre. Ci jiný mafián, rozmilý Pavlícku, poslal ti do hlavy z olova kulicku?

Markel
03. 09. 2014
Dát tip

gabi: díky za souznění, také jsme měli olověnky, ale naše dětská místní pravidla je jako příliš těžké vyloučila ze hry, snad že jsme Jožkovi těch jeho pět olověnek záviděli?  :-)) Nejspíš to tak bylo, dodatečně se stydím, ale jen docela málo :-))


gabi
03. 09. 2014
Dát tip

podarilo sa ti vrátiť ma k tej jamke pri žltom paneláku, pod pouličnú lampu, ktorá nám svietila, keď sme sa nedokázali odtrhnúť od hry, viem ako chutí výhra aj prehra...a mali sme aj olovenky 


Markel
03. 09. 2014
Dát tip

Děkuji všem ze srdce celého, vašimi chválami a tipíky oblaženého :-))


Čudla
03. 09. 2014
Dát tip

Líbí moc. /*


Můra73
03. 09. 2014
Dát tip

parádní 


Zuzulinka
03. 09. 2014
Dát tip
To je krásné povídání. ..

Diana
03. 09. 2014
Dát tip
Ano, dobře si to pamatuji. Ke štěstí, čistému, jásavému štěstí, stačila jediná skleněnka. Kde jsou ty časy?!? ****

smyčka
03. 09. 2014
Dát tip
Jeste, ze jsi usnula, takovy adrenalin!

pedvo
03. 09. 2014
Dát tip

I já jsem sotva dýchal, když jsi stála na čáře, fandil jsem ti. A dobře to dopadlo! Moc pěkné počtení.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru