Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Petrarca, Dante a já

01. 03. 2002
0
0
1061
Autor
Přelétavý

jak tak koukám po Písmáku, objevil jsem klub s Petrarcou v názvu, takže jsem si vzpomněl na jedno svoje dílečko z roku 93´. Třeba se tam bude hodit, když tam toho zatím moc není.

Od věků od dob pradávných,
slavní i neznámí básníci psali o lásce.
Básnili pro dívky i o svých zklamáních
a tak i já tu teď píšu své krásce.

Petrarca vyznával se Lauře v básních,
Múza ho vedla a Amor radil.
Já chtěl bych ve verších svých vlastních
psát jen o té, na níž jsem lásku svoji vsadil.

Čím Beatrice byla Dantovi,
když opěvoval ji tak ve svých dílech,
tím je mi ta, o níž má báseň vypoví,
ač vím, že jsem jen velký snílek.

Skrývám svou lásku marnou mezi řádky,
ve čtyřech slokách, což, doufám, není málo.
Kdybych to uměl, pal bych na růžové plátky,
však aspoň s básníky teď volám: Lauro! Beatrice! KLÁRO!
??????

Zly
11. 12. 2002
Dát tip
Ptáš se? Nedošlo? Dobrá tedy.. Tvé veršíky jsou poněkud bezduché, přijde mi to jako tvorba pro deníčky třináctiletých slečen. Písmák je velmi svobodné prostředí a je to tak velmi dobře. Minimálně ti poskytne prostor a fungují-li tvoje texty, pak dobřeje očistnou minireakci minipublika a to řekněme erudovaného a zasvěceného. Na druhou stranu se ovšem vystavuješ obřímu posměchu nehorázných drsoňů, kteří nedělají nic jiného, než že vytahují z prací jiných autorů smolné kapky banalit a nejmakabróznějších klišé na světlo a nadšeně ryčí: tohle je hnus. Tvé verše jsou z kategorie láska-páska. Myslím, že je možno je s úspěchem použít, například v písňovém textu, podobně jako to dělá Ivan Mládek, kde absolutní verš nevadí, protože tělo textu sebou nese nějakou myšlenku... která je zábavná, vážná, podstatná.. Tvé dílo ovšem původní myšlenku zcela postrádá: opravdu si myslíš, že někoho zajímá, že T Y máš hokejku, která se jmenuje.. jakže vlastně.. Klára, že ji myluješ tak, že ji srovnáváš s Petrarcovou životní láskou.. ach bože, ty to vidíš!!! Podle téma, které popisuješ, se zdá, že tíhneš k romantismu. Hm.. Jenže si patrně neuvědomuješ, že Petrarca i Mácha psali verše plné skutečných vášní a jejich životy byly provláčeny ostrou školou řekněme nestandardních zážitků... zatímco ty jsi prozatím "jen velký snílek". Chci tím říct, že romantici nejsou zasněné bytosti s pohledem do dálav. Byli to lidi, kteří si vyvzdorovali navzdory svým osobním sračkám díla mimořádné hodnoty. A jestli se k nim hlásíš (a tobě podobní), otáčí se v hrobě rychlostí, která vyžaduje zasáhnout... :-)) A nakonec, odkaz na Máchu je sice z kategorie "pohotový", nicméně je zoufale nepůvodní. Viděl jsem i pivní tácky s reklamou, parafrázující Máchovo zoufalé volání. Nicméně piš dál. Je to lepší forma ukájení, než například exhibovat před důchodkyněma v parku.

Zly
08. 12. 2002
Dát tip
grrrr

Amanda
02. 03. 2002
Dát tip
Zajimave to jo ale neco mi prece jen chybi...

Omluva: Ten klub se jmenuje Sto sonetů Lauře.

horák
01. 03. 2002
Dát tip
Líbí se mi hlavně konec - dobrý skok do reality (z romantismu).

miklunka
01. 03. 2002
Dát tip
konec je opravdu skvělý!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru