Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KRESBIČKA POZNÁNÍ

20. 09. 2014
25
43
1907
Autor
srozumeni

Takové ohlédnutí do minulosti. I to k životu patří. Kor v mém věku. Kdo nechce, číst to nemusí, nic převratného jsem nenapsala. Kdo chce číst, tomu děkuji za trošku zájmu.

Zvláštní chování, úzkostné stavy, zuřivost, křik, apatie, kývání, třepetání prsty, zvuky místo slov... Ano, tímhle vším si můj syn procházel mezi prvním a druhým rokem života. A my s ním. A stále čekali, až nám někdo vysvětlí, co se děje, proč se tak děje a kdy a jestli to někdy přejde. Podezření na autismus z úst psycholožky, s ujištěním, že je to velmi předčasné, mi přineslo určité uklidnění. I přesto, že jsem vlastně vůbec netušila, o co jde. Ale je dobré slyšet nějakou diagnózu, člověk se má pak čeho chytit. My, rodiče postižených a nemocných dětí, prý podle odborníků na nějakou konkrétní diagnózu čekáme. A musím jim dát za pravdu. Tak i když to bylo velmi předčasné a neměli jsme ještě internet, začali jsme si schánět informace, kterých tehdy bylo velmi málo. Dostal se mi do rukou časopis občanského sdružení Autistik Praha. Pozorně jsme se začetla. Zajímavosti a fakta od rodičů, speciálních pedagogů a psychiatrů jsem hltala jedním dechem. Většinou se vše týkalo větších dětí a dospělých. V tom mě upoutal jeden obrázek. Kresba asi tak dvouletého dítěte. Tak přeci dítě, ke kterému budu moc přirovnat svého syna. Jenže popisek pod obrázkem mě srazil na kolena. - ,,Takhle krásně maluje náš šestnáctiletý syn" - ..... Nevěřícně jsem koukala na obrázek před sebou a několikrát četla popisek. Marně jsem hledala nějakou chybu. V tu chvíli mi asi poprvé došlo, s jak závažným problémem se budeme potýkat. Od té doby již uplynulo dvacet let. Ohlédnutí zpět mi roztáhne ústa do nepatrného úsměvu. Z očí už asi žádný úsměv nezáří. Snad jen vrásky okolo nich se možná na kratičkou chvíli vyhladí. Tehdy mě ani nenapadlo, že kresbička dvouletého dítěte vytvořená rukou šestnáctiletého hocha, bude ten nejmenší a naprosto nedůležitý problém. Přesto se tento moment stal mezníkem v mém životě, který mi naznačil nelehkou cestu, po které budu muset jít. Je pokryta spoustou slz opravdových, ale i těch od smíchu. Jsou na ni stopy radosti, smutku, zmatku, vzteku, úspěchů a neúspěchů. Ale největší otisk by se dal určitě nazvat slovem výzva.

43 názorů

Tetřev
14. 12. 2014
Dát tip

Funguje. A Tetřevka mě pobavila:-). Také Ti přeji hezký večer a těším se na další texty.


srozumeni
14. 12. 2014
Dát tip
Rádo se stalo. V podstatě tu píšu jako takovou osvětu,tak mě těší,když to funguje. Děkuji. Budu Ti tedy říkat Tetřevko. Hezký večer. J

Tetřev
14. 12. 2014
Dát tip

U té kresby mne zamrazilo. Zcela jsem se vžila do maminky, která si právě uvědomila, co ji čeká. O autismu mám nějaké povědomí, ale teprve teď si dokážu plně představit, o co jde. Děkuji za Tvou zkušenost.*


srozumeni
13. 12. 2014
Dát tip
Silene, moc děkuji za pěknou kritiku a obsažnou.

Silene
30. 10. 2014
Dát tip

Jiřinko, pro mne jsi ve své miniatuře dokázala s obdivuhodnou zručností postihnout trýznivou mučivost nejistot, tápání, matoucího chaosu v počátečním nedostaku zprostředkovaných i vlastních zkušeností; absenci trochu informovanější perspektivy ukočírované střízlivějším rozumem, kdy se člověk bez vyřčeného (byť třeba mylného) ortelu nemá jaksi od čeho odpíchnout, započít s fázemi smíření, boje, postupné práce...

Tvůj závěr ukazuje, že se zkrátka řadíš k lidem, kteří komplikace nechápou jako důvod k rezignaci, ale právě tu výzvu, naznačující jejich životaschopnost.

----------------------------

okrajově ad kor, kór:

Spadá mezi příslovce, např. Slovník spisovného jazyka českého (r. vyd. 1989, Academia) ho zachycuje a řadí k výrazům zastarávajícím, k výrazům obecné češtiny.

V případě potřeby záměny by se dalo třebas napsat zvláště v mém věku, zejména v mém věku, hlavně v mém věku; jenomže to slůvko je takový specifický mix všech alternativ, poskládané z nuancí všeho toho...

Podle slovníku spisovné češtiny je velice variabilní, má významy 1. docela (kor nic = docela nic); dokonce;  2. (zpravidla v nevysloveném přirovnání) teprv; zvlášť; kor moc ve smyslu příliš)

---------------------------


srozumeni
26. 10. 2014
Dát tip
Děkuji Ti. Mě zahřálo to, cos napasala, je to milé. A pohladím ho za jednu svou jmenovkyni. Hezký den.

Víš, já u Tvých příběhů se synem vždycky sedím a přemýšlím, co napsat, aby Tě to zahřálo na duši.

Je to tak silné - vše to, co si představím kolem vašeho příběhu.

Ta obrovská láska a to, že skutečnost, žes mu obětovala svůj život je to nejmenší, co jsi pro něj ochotna udělat.

Pokud Ti to někdy dovolí, tak ho za mě pohlaď.

A sebe taky.

:-)

 


srozumeni
13. 10. 2014
Dát tip
děkuji...

guy
13. 10. 2014
Dát tip
Přeju hodně sil na té cestě ..

srozumeni
25. 09. 2014
Dát tip
Děkuji a měj se hezky. J

Petr333
25. 09. 2014
Dát tip

Nějak poslední dobou nestíhám komenty tak alespoň 19tej...tip


srozumeni
24. 09. 2014
Dát tip
Alexko, děkuji. Ale nedokázala, jen se s tím pořád peru...A je to jak na houpačce, tedy aspoň moje pocity. Měj hezký večer a děkuji.

Alexka
24. 09. 2014
Dát tip

Máš můj obdiv. Nejen za to, jak to máš napsaný, ale taky za to jak ses s tím dokázala vypořádat


srozumeni
22. 09. 2014
Dát tip
A Vigan děkuji ke svému 4 000 cému tipu. To je pěkné kulaté číslo. Tak hezký den.

srozumeni
22. 09. 2014
Dát tip
Lakrove, slovo ,,kor" je fakt divné, to uznávám. Ale nějak mě nenapadá, jak ho nahradit. A jinak ta doba za těch dvacet let přeci jen poskočila k větší informovanosti. A jestli je lepší vědět a nebo nevědět, asi je to také podle toho, kdo chce a kdo nechce vědět. Ale mám zkušenost, že všichni chtějí nějakou diagnózu, prostě nějakou značku. U některých rodičů je z mého úhlu pohledu docela chaotická informace, že ,,Vaše dítě má atypický autismus a nebo má nějaké prvky autismu a pod. Pak i s touto informací každý z nich naloží jinak, po svém, tak jak se jim to nejvíc líbí. Říkají: ,,Naše dítě nemá autismus, má jen autistické rysy" a pak po pár letech je to ve výsledku trochu jedno. Jen spousta problémů, možná nepatrně odlišných, ale dostatečně velkých. A to jsem se nějak rozkecala. Navíc to ber jen jako můj osobní názor a zkušenosti. Třeba to někdo jiný může vidět úplně jinak. Vigan, děkuji. Já tam ten prolog dávala hlavně proto, že už jsem jednou něco podobného psala, i když jako volné verše, takže mám pocit, že se dost opakuji. I když teď je to trošku jiný moment a pocit. Teď už ho tam nechám, nebo si to ještě rozmyslím. Jejda, díky.

jejdavilda
22. 09. 2014
Dát tip

*


Lakrov
22. 09. 2014
Dát tip

V prologu mě překvapilo slovo Kor; ne, že by bylo tak málo frekventované, ale v psané podobě je vidím asi poprvé. Z oné "ústřední informace" nesené touhle miniaturou zamrazí. Po dočtení zvažuji, zda je v některých situacích lepší mít nedostatek nebo přebytek informací a jak se od sebe v tomto ohledledu liší doba před dvaceti lety od té dnešní.


srozumeni
22. 09. 2014
Dát tip
Smyčko dík. Taky hledám občas útěchu ještě v horších věcech okolo sebe, a vždycky se něco najde...Hezký den.

smyčka
21. 09. 2014
Dát tip
Hezky pises a snad nejen mne to vzdy donuti zamyslet se nad tim, jake prkotiny zbytecne resim a co je dulezite.

smyčka
21. 09. 2014
Dát tip
Hezky pises a snad nejen mne to vzdy donuti zamyslet se nad tim, jake prkotiny zbytecne resim a co je dulezite.

srozumeni
21. 09. 2014
Dát tip
Bivoji, silná jsem (tedy spíš více než plnoštíhlá)...Díky

BigBivoj
21. 09. 2014
Dát tip

obdivuji tvoji sílu...


srozumeni
20. 09. 2014
Dát tip
No, děkuji. Kéž by to tak bylo.

Jsi dobrý člověk.*


srozumeni
20. 09. 2014
Dát tip
Dianko, moc děkuji, ale nepřeháněj, abych se nemusela rdít. Každý máme nějaký osud a možná i kříž a kdo ví, jak jsme si to zasloužili.

Diana
20. 09. 2014
Dát tip
Jsem tvá věrná čtenářka, však víš. Zase moc pěkně, srozumitelně a upřímně popsáno. Nesmírně si vážím tvého nasazení a vytrvalosti. Myslím, že jsi nám tady všem takovým světlem. TTTT

srozumeni
20. 09. 2014
Dát tip
Kózo, děkuji za vzácnou návštěvu.

kóza
20. 09. 2014
Dát tip
přečtu až v klidu chlívku...

srozumeni
20. 09. 2014
Dát tip
To bych musela jít na nějaký ten lifting, nebo jak se to píše. Děkuji.

Kočkodan
20. 09. 2014
Dát tip
Díky Kresbicce máme zase o neco presnejsí obrázek o tvém zivote. A preji ti co nejcastejsí vyhlazování vrásek.

srozumeni
20. 09. 2014
Dát tip
Holky, moc vám oběma děkuji.

Je pokryta spoustou slz opravdových, ale i těch od smíchu. Jsou na ni stopy radosti, smutku, zmatku, vzteku, úspěchů a neúspěchů....

můj obdiv Tobě .... a tip


marcela.m.
20. 09. 2014
Dát tip

.....**

 

a veľmi sa mi páči posledná veta


gabi
20. 09. 2014
Dát tip

no vidíš...nebývam veľkorysá, inak by si si moju veľkorysosť nevšimla, to sa mi páči...dopracovala si sa k autocenzúre, už sa opravuješ sama :)


srozumeni
20. 09. 2014
Dát tip
Gabi a to si dokonce i velkoryse přehlédla dvakrát vlastně ve druhém odstavci-hned to jdu opravit.

srozumeni
20. 09. 2014
Dát tip
No, kdo jiný gabi, než Ty, díky...***

gabi
20. 09. 2014
Dát tip

dvakrát som prečítala...rozumiem, možno trošku viac, ako ostatní...pekne si to, chválim *


srozumeni
20. 09. 2014
Dát tip
Děkuji a zdravím

LadyLoba
20. 09. 2014
Dát tip

kloubouk dole :-)


srozumeni
20. 09. 2014
Dát tip
děkuji

dadadik
20. 09. 2014
Dát tip

*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru