Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Petice proti umístění busty Karla Kryla v budově parlamentu ČR

25. 09. 2014
5
59
1537
Autor
vkl

Protestujeme proti plánovanému umístění bronzové busty Karla Kryla do budovy parlamentu České republiky. Je to zcela v rozporu s jeho snahou být na straně občanů a nikoli privilegovaných skupin, zejména té, jejíž působení velmi intenzivně a kriticky sledoval a komentoval. Odosobnění Karla Kryla prostřednictvím bronzových symbolů na podobných místech jen prohloubí odstup příštích generací. Pro Karla Kryla to nic pozitivního nepřinese, pouze krátkodobé zviditelnění iniciátorů této akce. Nesouhlasíme s tím, aby se osobnost Karla Kryla zneužívala pro osobní cíle několika jedinců. Žádáme, aby organizátoři akce zvolili jiné umístění busty, parlament ČR považujeme za jedno z nejméně vhodných míst pro instalaci této formy připomínky Karla Kryla. Naši političtí představitelé dosud ani zdaleka nedospěli do situace, kdy jejich spojení s Karlem Krylem nebude pro Karla Kryla ostudou. Nehledě na to, že právě v případě Karla Kryla je takovýto způsob ocenění jeho práce naprosto nešťastný.
Karla Kryla chápeme jako příklad toho, že je možné i přes vlastní prospěch ve formě popularity zůstat sám sebou a vyjadřovat se ke společenské situaci i přesto, že jsou Vám mocní více než nenakloněni. Mocní, kteří by se nyní mohli prostřednictvím busty zaštiťovat Krylovou morální autoritou, již svým počínáním bezpochyby poškodíte.

Podepisujte, sdílejte, šiřte!!!

http://www.petice24.com/petice_proti_umistni_busty_karla_kryla_v_budov_parlamentu_r


59 názorů

vkl
30. 10. 2014
Dát tip

Tak to je dobře :-)


vkl
29. 10. 2014
Dát tip

Neřekl jsem o Krylově tvorbě, ale o Krylovi. Mnozí ho rádi od jeho tvorby oddělují, ale Kryl jako osobnost byl minimálně stejně zajímavý jako jeho tvorba. Ať už se to jeho odpůrcům (tím nemyslím Vás) líbí nebo ne :-)


vkl
27. 10. 2014
Dát tip

Je vidět, že o Klusovi i o Krylovi víte jen z doslechu. Mediální obraz je holt mediální obraz a někoho nepřesvědčí o opaku vůbec nic, když nechce :-)


vkl
24. 10. 2014
Dát tip

Mně připadá, že úspěch se tady prostě neodpouští. Chápu, že někomu nemusí sedět jejich styl, vkus máme každý jiný, ale nevím, proč by ho měli hrát jen ti, kdo se líbí nám osobně. Stejně se nikdo nezavděčí všem. Ať ho hraje, kdo chce, když to nebude politické nebo ideologické zneužití, což tohle opravdu nebylo. A kdybychom nechtěli, aby tam byli, tak by se tam sami necpali. Mají Kryla rádi, nehodlají ho zneužívat a z jejich předělávek nebude vyložený průšvih, to mně osobně bohatě stačí.


devian
22. 10. 2014
Dát tip

jaj, ty bazmek! a čo tak vašo patejdl? hagen a neoopica je bůh?


vkl
22. 10. 2014
Dát tip

Aneta po Krylovi nesáhla, my jsme jí ukecávali, až jsme jí ukecali :-) Každej nemá fůru času :-)


Tak já se nepřu, více méně souhlasím s váma oběma. Přesto, kdybych si měl v¨současnoti vybrat konzert - Klus, Landa, Langerová, tak vyberu Anetu. Klus na mě působí jako pozér (netvrdím že je - ale na mě tak působí), Landa se zcvoknul a jde z něj už jenom negativní energie a jediná Aneta mě přijde trochu jako obyčnej člověk s obyčejnýma písničkama. člověk si sedne do trávy, nebo lehne, a pohoda. Nenadchne, neurazí, ale náladu spíš zlepší. Ale samozřejmě souhlasím, že písničky od Kryla od ní nevyznívaj dobře a to první album zase byla spíš vnucená komerce. Ale ono je to těžký, když se člověk má uživit, tak obyčejnejma písničkama to není asi lehký. Tak holt sáhnou po Krylovi, kterej je teď in. Jenom si řikam, po kom budou sahat další generace. Po Klusovi asi těžko, už je to všechno takový rozplizlý bahno.


vkl
22. 10. 2014
Dát tip

Co se týče Landy, ten celý svůj pokus (mimochodem z velké části falešně zpívaný a to nejsem ten, kdo by neměl rád některé jeho starší počiny, například muzikál Krysař) zabil svým kázáním a především spojením koncertu a Kryla s tím jeho pseudogotickým řádem. Že řád skončil jen ostudou a ne větším průšvihem, není Landova zásluha.


Helgi: odhlédněme od kontextu tvorby jednotlivých autorů. Landovy verze Kryla byly nabité energií, Langerová zpívá Nevidomou dívku neurčitě a romanticky, jako by to byl nějaký popík. co bych Krylovi opravdu nepřál je to, aby se jeho písničky staly povinnou součástí oslav, jako byla kdysi Kaťuša na komunistických akcích. Popularita má být přirozená, tlačit ji násilím (nebo penězi) mi zrovna v případě Kryla připadá zbytečné.

Jojo, dokud se Landa úplně nezcvoknul, psal super písníčky, nakonec by mi taky právě on seděl na Kryla víc, než plyšáček Klus. Ale ty jeho poslední CD jsou už vyloženě nářky a stěžování si, kdo jak mu ubližuje. Kritici, kritici, všichni po něm jdou, atd. A pak vlastně, když se člověk podívá zpětně na jeho tvorbu, tak ty nářky se tam objevovaly už dřív. Takovou by prostě Kryl nikdy ani nikdo jinej soudnej nevytvořil. Je to uplakánek, kterýho dostihly jeho stihomamy. No Klus je kapitola sama pro sebe, myslim, že by se měl spíš věnovat písničkám o lásce, protože jak zkusí kopírovat někoho s hloubkou, je z toho stejně jenom takovej rozkošnej obrázek. A Aneta, no tu mám docela rád, když se snaží o vlastní tvorbu, ale od Kryla by se měla držet dál. Myslim si, že písničkáři by měli zpívat svůj život, to co si doopravdy prožili a ne Krylův. Zrovna u Klusa mi to zní až komicky, jako když malý dítě říká zkomolenou říkanku, kterou někde zaslechlo, ale nerozumí významu slov, tak si to doplnilo nějaký podobný.


aha, díky. Pro mě osobně je tedy Kryl snesitelnější v podání Dana Landy. Ale to zas neodpovídá "kritériím účasti" na tomhle koncertě, chápu. Čas ukáže, jestli pro "popularizaci" Kryla mezi generacemi "nepamětníků" udělal víc Landa nebo Langerová. Jestli vůbec "nepamětníky" ještě dnes dokáže Kryl nějak zaujmout.

vkl
22. 10. 2014
Dát tip

Zrovna jsem o tom dnes psal na FB:

Aby nebylo třeba odpovídat jednotlivě v komentářích, uvedu souhrnně ke koncertu Karel Kryl 70 pár faktů:Žádný z interpretů, kteří tam vystoupili, tam nebyli na vlastní žádost, všechny jsme o účast požádali. Pouze jeden interpret a jedno těleso vystoupit odmítli.Koncepce Českého rozhlasu byla, aby byli zvoleni mladší interpreti, kteří dokazují, že osobnost a tvorba Karla Kryla není přitažlivá jen pro jeho vrstevníky a zároveň, aby to byly osobnosti, které dokáží přitáhnout do Lucerny lidi, případný finanční prodělek byl velmi nevítán. Že se Lucerna vyprodá a navíc tak rychle, jsme si nepředstavovali ani v nejbujnějších snech.Moje podmínky byly, aby nikdo z interpretů neměl v minulosti nějaký výrazný přešlap, za který bychom se před Karlem Krylem museli stydět a aby se jednalo o lidi, kteří se ke Karlu Krylovi hlásí.Interpreti vystoupili pouze za režijní honoráře, které pokryly práci jejich techniků, popřípadě vystoupili za letenku z Islandu či Paříže. Podmínkou koprodukce Supraphonu bylo následné vydání záznamu na CD, vydání DVD si následně vyprosili zúčastnění diváci, včetně mě.O přestávkách mezi vystoupením interpretů byly na velkoplošné plátno promítány krátké obrazové záznamy s úvahami Karla Kryla. Cílem akce bylo oslavit Karla Kryla, proto interpreti zpívali jeho písničky a proto také úplné finále patřilo Karlu Krylovi a jeho čtyřem písním promítaným na plátno: Morituri te salutant, Sametové jaro, Idyla a Anděl. Do té doby byly podobné akce většinou exhibicí účinkujících a na Karla Kryla se „tak trochu“ zapomínalo.Děkuji všem, kdo se o koncert zasloužili, zejména Petru Královi z Radiožurnálu a všem, kdo tam vystoupili i přesto, že si byli vědomi toho, že budou některými obviňováni ze snahy o vlastní prospěch. Jsem rád, že ani to je neodradilo, aby svou účastí dali najevo, jak si Karla Kryla váží. A nakonec musím poděkovat lidem v publiku, bez nich by byl koncert poloviční. A nebyl by to nejen můj největší krylovský koncertní zážitek za posledních dvacet let.


ještě mě napadlo, když tu tak bojujete za neposkvrněný odkaz Karla Kryla: co říkáte na Anetu Langerovou nebo Tomáše Kluse, kteří v rádiu zpívají jeho písničky? Proč z rádia nezní originální verze, když už se to může? (stejně jako zmizela Zagorová se svou "mimořádnou linkou Praha Tokio a další české předělávky a hrají se původní verze...) Nejde náhodou tak trochu o "politické zadání"? Něco jako měkká verze dávného Festivalu politické písně, třeba?

hynajs
17. 10. 2014
Dát tip

njůopís: ne, nejsem z ústí..a nikdy jsem ani nebyl..ale nebydlím zase daleko..cca 20 km

jo, a papouch je z brna..zbytek prašáci


vkl
17. 10. 2014
Dát tip

Pohádka pro hynajse, která se těžko chápe: Jak jde o Kryla, tak se neznám. (upozornění, jedná se o dvojsmysl)


hynajs
17. 10. 2014
Dát tip

vlk: chceš mi povídat nějaké pohádky o tvém altruismu?


vkl
16. 10. 2014
Dát tip

Kdepak bych byl z Ústí

tam jsou všichni tlustí

asi chemie


vkl
16. 10. 2014
Dát tip

O nás nejde, víte pane hynajsi?


hynajs
16. 10. 2014
Dát tip

no, ještě byste se mohli polévat studenou vodou..to je taky skvělý způsob jak ze sebe udělat kašpara


vkl
16. 10. 2014
Dát tip

Petice je jeden z nástrojů. Rozhodně jsem nezaložil petici a nesedím a nečekám, co přijde nebo nepřijde.


hynajs
15. 10. 2014
Dát tip

se neztotožňuj, já tě nenutím, jen říkám svůj názor a trvám si na něm - už mám plné zuby spousty keců, co by se a jak by se mělo udělat..ale nikdo nic neudělá, jen plané kecy a maximálně udělají nějakou petici, což je takové pro čechy typické - zdánlivě hodně činů a kdyby se to náhodou otočilo, tak jsem nevinný..připosranost, lenost, alibismus - nic jiného v tom nevidím - když něco nechci dělat, tak o tom nemluvím, nebo to musím udělat..ale chtít nějakým slaboduchým podpisem změnit chod světa..otočit směr větru a zvýšit iq všech dvouciferných na trojciferné..to je přece směšné


hynajs
13. 10. 2014
Dát tip

jsem jen hňup..ještě nějaký dotaz?


vkl
10. 10. 2014
Dát tip

http://zpravy.aktualne.cz/domaci/snemovna-souhlasila-s-vypujckou-busty-kryla-nakonec-couvla/r~ace6e9f04d6d11e4ae690025900fea04/


hynajs
09. 10. 2014
Dát tip

koukám..jak jste to tou peticí zdárně ukončili..heh


vkl
08. 10. 2014
Dát tip

Rengenovali při vstupu i bystu, natož mě. Nicméně co se přišroubovaného Kryla, plán Cé bude následovat až po plánu Bé. Ještě mají šanci to ukončit bez skandálů, neb i já na mediálně vděčná gesta seru.


hynajs
08. 10. 2014
Dát tip

petice je alibismus..jakože něco dělám a přitom sedím zbaběle za pecí..a podle toho také dopadají..přestaň žvanit, vezmi kladivo a jdi ji rozmlátit..hrdino za máminou sukní!


vkl
30. 09. 2014
Dát tip

To nemůžu, nemohl bych dělat to, co dělám. Možná by nějakému poslanci procházky kolem Krylovy bysty dělaly radost, mě teda fakt ne :-)


až jednou budeš poslancem, budeš rád, že můžeš denně chodit kolem sochy svého oblíbence...

vkl
30. 09. 2014
Dát tip

Proč by měl být relevantnější názor iniciátorů než tisícovky lidí, kteří podepsali petici? Nikdo nemáme patent na Kryla. Nechť to tedy skonční kompromisem a když už to někde musí být, ať je, jen ne v parlamentu.


Janina6
30. 09. 2014
Dát tip

Co jsme si zvolili, to máme... :-)

Je zajímavý, kdo všechno si "přivlastňuje" Kryla. Někdy to až děsí.


vkl
26. 09. 2014
Dát tip

Já bych tam dal bystu Františka Mrázka.


zzlatý
26. 09. 2014
Dát tip

Měli by tam dát spíš bustu critters, jako symbol nenažranosti pro mnohé z nich.


devian
26. 09. 2014
Dát tip

kde je problém? krásně se tam hodí...


vkl
25. 09. 2014
Dát tip

Zkuste to, nebudete zdaleka jediný.


dajakbol
25. 09. 2014
Dát tip

Argumenty „proti“ sú sformulované presvedčivo; keby bol platný aj podpis Nečecha, petíciu podporím.


smyčka
25. 09. 2014
Dát tip

Tuhle jsem viděla pěkného bronzového jelena, ten by se tam hodil.


Já bych chtěl mít jenom samý opaky starostí. (To slovo neznám, tak to píšu takhle.)


vkl
25. 09. 2014
Dát tip

Taky bych chtěl mít jenom svoje starosti :-)


pedvo
25. 09. 2014
Dát tip

I já bych chtěl mít takové starosti. Nic to ovšem nemění na tom, že Krylova busta v parlamentu je, mírně řečeno, něco naprosto nevhodného.


Whitesnake
25. 09. 2014
Dát tip

Již jsem podepsal a rád. Díky Vojto


Prosecký
25. 09. 2014
Dát tip

Takové starosti bych chtěl mít.


Kryl zůstane sám sebou bez ohledu na nějaké busty.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru