Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hostina

04. 10. 2014
1
7
512

Spousta hostů na velké párty. Žádný z nich však nebyl pozván. Žádný seznam, ani co bude na programu. Všichni přišli sami od sebe. Byli sem přivezeni svými rodiči, které už nikdy v životě nespatří. Není tu ani pití ani zábava, jen spousty a spousty jídla. Žádná muzika, jen mrtvolné ticho. Hosté oblečení v bílých, průsvitných a přiléhavých košilkách se ani neznají, ani se nechtějí znát. Slepí páni netančí s nevidoucími slečnami, nikdo nevede zábavný, ani vážný rozhovor. Nikdo se nebaví. Jediné co všechny zajímá jsou  hromady jídla, o které se jim postaralo nebohé zvíře.

             Ta nebohá srna co doteď žila svůj bezstarostný a klidný život. Spokojená mladá dívka, která si do toho strašného okamžiku radostně běhala po polích a která do té doby spokojeně skotačila se svými sourozenci. Objevovala krásy i krutosti přírody. Odolávala prudkému dešti, vychutnávala si čerstvou, ranní rosou pokrytou trávu, žila šťastně. Žila tak, jak by si přál každý živý tvor.

             Až jednoho dne. Ten den nebyl podobný těm ostatním, byl jiný, byl šedý, mrazivý. Jako kdyby do místa jejího žití přišla smrt. Té šedé čáry rozdělující krásný les, rozlehlý a pro mladou srnu téměř nekonečný, té tvrdé čáry linoucí se skrz její domov se vždy  bála. Linul se zde pach smrti, mizeli zde členové její rodiny, umírali zde její přátelé. Proháněla se po ní plechová, řvoucí monstra, vraždící maniaci, kteří neznají slitování se životem. Toho dne žila úplně stejně jako vždy. Nevěděla že tohle je její poslední den bezstarostného a poklidného života, který doteď prožívala. Nevěděla, že tohle je poslední den její svobody.

             Když zjistila, že se její rodina přesouvá do druhé poloviny lesa, sice nerada, ale následovala ostatní. Párkrát už přes tu cestu přecházela. Pokaždé se strachem, ale vždy vše dopadlo dobře. Tento den byl pro ni však určen jako poslední. Toho dne se někdo rozhodl, že si dá večer sklenku, sedne do auta a bude spěchat domů. A cestu si zkrátí právě přes tmavý les, kde silnice není osvětlena. Kde právě v tu chvíli bude přes tuto cestu přecházet stádo srn.

             Už se stmívá, stádo se dává do pohybu, někdo sedá do auta. Klíčky v zapalování, výkřik motoru. Tlustý šedý had se blíží. Poslední tráva převalující se na jazyku, poslední pohled na noční slunce. První srna přes cestu, druhá, třetí, další a další. Z dálky je cosi slyšet. Vrčení motoru a svištění rychle se otáčejících kol se blíží. Další srna a poslední z nich je na řadě. Krásná, mladá slečna se rozbíhá a skáče. Už je skoro na druhé straně, život může pokračovat.

            Náhlý náraz. Prudká bolest. Trhající se vnitřnosti a stříkající krev, tma a pád. Stádo vyděšeně uteklo, nechalo jí tam. Ztratilo mladou slečnu, už s nimi nepoběží dál. Pro ni život skončil, nedoskočila na druhou stranu. Zůstane už napořád tady na chladné, šedé silnici.

            Rozednívá se, tělo se ani nepohnulo, zápach smrti a smutek. Slečna leží a kouká do prázdna. Stádo se vrátilo. Celou noc hledalo svou družku. Přátelé i rodina, bratři i sestry. Všichni se přišli rozloučit s milovanou členkou jejich stáda. Pláčou nad tlející mrtvolou, která má v očích strašný, vyděšený pohledem, upírající se do nicoty. Poté však tiše odchází pryč. Slečna dřímá a tiše se rozkládá.

            Uběhlo již několik dní, pořád ten stejně vyděšený výraz. Teď už tu ovšem není sama. Její hnijící mladé maso posloužilo jako velká hostina pro spousty malých hostů, kteří se tu nyní hemží v bílých košilkách a hodují. Slepí netančí a hudba nehraje.


7 názorů

Gora
16. 11. 2015
Dát tip

/T.


Oldjerry
04. 03. 2015
Dát tip

Těžko se dá z tak jednoduchého, byť závažného a osudového námětu napsat skutečná povídka  - snad jen miniatura. Snaha rozvinout  poměrně chudý děj vede k rozvláčnému  nabalování přívlastků a nefunkčních sdělení. Je to pokus o vyvolání soucitu tam, kde je pro normální bytost soucit automatický. U toho, kdo ho není schopen, se soucit dá vyvolat jen velmi těžko a navíc jistě ne slohem rozkošatělým mnoha nic  neřešícími slovy.

Pokud je to - a vše tomu nasvědčuje - prvotina - pak všechna čest tomu, kdo se o ni popkusil. Kvalitní psaní se nerodí z jednoho byť sebesmutnějšího příběhu - k tomu je třeba nejdříve přečíst spoustu knih a nejen to - vstřebat jejich formu, atmosféru i techniku psaní. Pokud bude autorka pokračovat a nedá se prvním nepříliš zdařilým pokusem odradit, může být  jednou velmi dobrá. Umí totiž vidět trochu pod povrch věcí a to je předpoklad, který se nedá naučit - s tím se člověk rodí.

Na okraj: květnatý sloh vede k chybám a je jich tu celá řada - je třeba se naučit rozlišovat co je nutné, přípustné a co zbytečné (slova, věty)...


sveřep
09. 10. 2014
Dát tip

ambiciózní pokus, tak úplně to nevyšlo, řekla bych. ale zajímá mne důvod vzniku textu?  našel autor/autorka  zdechlinu?  nebo viděl na fotce? nebo nic z toho?


Lakrov
05. 10. 2014
Dát tip

Sloh působí zpočátku "houpavým" dojmem. Po chvíli začínám mít dojem, že je to o něčem jiném, než se na první pohled zdá.

Hádanka přecházející v společensko-přírodní tragédii, napadá mě po dočtení. Nevím přesně, jak se k tomu postavit. Je to takové "nic neřešící" a bezvýchodné.


Jozkah
04. 10. 2014
Dát tip

Ono vystihnout jako hlavní téma takovýto popis situace tak, aby to ve čtenáři vzbudilo zamýšlené emoce a neupadlo do to klišé a patosu - to je opravdu dost těžký úkol, na kterém si lze snadno vylámat zuby. Není to špatný pokus - ale možná nějaký "jednodušší" či "obyčejnější" příběh by se psal (a čtenářům pak četl) lépe ;-) I vhodná volba tématu je umění, kterému se tu každý musíme postupně učit, a holt, není vždycky posvícení.

Myslím, že nasazování "psí hlavy" řidičovi v tomtoto textu tím, že mu před jízdou dáváš do ruky skleničku a necháš ho pak spěchat domů zkratkou, je nadbytečné. Srazit srnu, to se stává i opatrným řidičům, zcela střízlivým a za bílého dne, protože když jim skočí srna přímo do cesty, není prostě v lidských silách včas zastavit. A na smutku a tragičnosti tvého příběhu by troška mírnějšího postoje k řidiči (který z té situace jistě také není nijak nadšen - ono srazit srnu v plné rychlosti může totiž snadno stát život i toho řidiče) nijak neubrala.

Hlavně neboj, piš dál, a každý další textík ať je stále lepší a lepší ;-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru