Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Křižovatky

20. 10. 2014
0
0
189
Autor
Enzym

Drobná úvaha o křižovatkách a rozhodnutích člověka.

Člověk se denně setká s mnoha křižovatkami a mnoha jejich typy. Na křižovatkách na ulici většinou víme kam míříme a když známe cestu, docela dobře se dostaneme tam, kam potřebujeme. No a i když cestu neznáme, doptáme se, nebo prostě bloudíme, až najdeme cíl. Nebo to můžeme vzdát a jít domů...

Většinou pak chodíme známými ulicemi a ani neuvažujeme o každé křižovatce, jako o místu, které vás může dostat někam úplně jinam, do jiného světa, mezi jiné lidi. No zvlášť lidi, kteří bydlí v nějakém městě mi určitě dají za pravdu. Mají prochozené svoje cesty do práce a do hospody a do centra ... Ale napadlo vás někdy, kam vede ta úzká ulička napravo od třetí zastávky tramvaje? Do dalších uliček, k dalším domům a v nich jsou další lidé. Nejsem to ani já, ani vy, jsou to další lidi. Co mají svoje sny, touhy cíle ... a takových je na světě už pár miliard.

No, ale zpátky ke křižovatkám. Co jsem chtěl říct je, že všechno v životě řídí náhoda. Někde náhodou narazíte na někoho, kdo vám změní život a  někde jinde vás přejede auto. Všechno je to o tom být ve správný čas na správném místě (či bohužel i v nesprávný čas na nesprávném místě). A když už mluvíme o těch náhodách, zmínil bych ještě motýlí efekt. Kdybyste v pravěku zašlápli motýla, historie celé Země by se asi odehrávala výrazně odlišně. No a s lidským životem to je podobné, jen to není tak dramatické z celosvětového měřítka. Kdo může vědět, co způsobí, když si vezmete červený kapesník a ne bílý?

Možná se to zdá jako prkotina, ale představme si následující scénář. Vašemu kolegovi váš červený kapesník připomene, že měl koupit rajčata, takže se zdrží a nepřijde na to, že je mu manželka nevěrná. A jeho život se bude odvíjet totálně jiným směrem.

Jasně, tenhle příklad byl trošku přitažený za vlasy, ale myslím, že jste pochopili co chci říct. A právě to jsou ty křižovatky, kde se všechno rozhodne. A jsou daleko důležitější, než jsme si ochotní připustit. Jestli budete ve správný čas na správném místě. A jestli budete mít červený nebo bílý kapesník... I toto rozhodnutí je křižovatka.

Zkuste se někdy na křižovatce zamyslet, že váš život může vyjet ze zajetých kolejí a vydat se naprosto nepředvídatelným a šíleným směrem. Stačí odbočit doprava za třetí zastávkou. Ale nepřemýšlejte nad tím moc často, možností je tolik, že byste se pravděpodobně zbláznili.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru