Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prázdniny pubertální

13. 11. 2014
7
15
1808
Autor
Kolobajda

Dnes tady někdo zmiňoval výrok "pussy". Při mé hlavě, už nevím, kdo to byl. Ale vzpomněl jsem si, že někdy před pěti léty jsem popisoval průběh mého dětství, a tam kupodivu výraz pussy se nachází. Ale je to jen výňatek, snad to není příliž vytrženo z kontextu...

Prázdniny pubertální

         ….. Na každé škole se každým rokem opakuje nejkrásnější období, a to jsou dva měsíce prázdnin. Tedy pokud postoupíte do dalšího ročníku. A to se mi naštěstí pokaždé povedlo. O prázdninách se dozrávalo daleko lépe, radostněji a rychleji.

Samozřejmě jsem většinu času všech prázdnin nemohl prožít cestováním, takže hlavní program na vyplnění volna spočíval v návštěvách místního koupaliště Eldorádo. A tam bylo kromě sportovního vyžití vždy o zábavu postaráno. A hlavně - bylo se na co dívat. Zvlášť když se dostavily a svlékly do plavek sestry Papířákovy. Ty sice chodily, nebo už vyšly ze zvláštní školy, ale byly to sexbomby. Stačilo pár pohledů a jejich vyzývavé pohyby a úsměvy nás donutily okamžitě padnout na břicho. Když vlezly do vody, tak nastalo takové hemžení, že to vypadalo jako by ta voda vařila. A když po létech se objevila v televizi dívčí skupina Pussycat (slaďák Mí-ísisíípíí aj.), vždycky jsem si na ně vzpomněl. Řekl bych, že ani vhledem, ani inteligencí se moc nelišily.

(poznámka: v té době pojem pussy ještě neměl přídomek pejorativní)

Na koupališti z ampliónu v jednom kuse omílali tehdejší naše „šlágry“ od Jiřího Vašíčka, Josefa Zímy a Simonové s Chladilem. Tu hudební produkci obstarával správce koupaliště - vysloužilý havíř Jakub Řepecký.

Jednou náš kamarád Jarda Břuska (byl o 2 roky starší) donesl na koupaliště kufříkový cívkový magneťák Sonet duo (vážil 12,5 kg), na kterém měl nahrány první dvě elpíčka od Beatles a nějaký výběr od Rolling Stones. Abychom mohli  vůbec něco poslouchat, museli jsme uprosit správce pana Řepeckého,  aby nám půjčil prodlužovačku a dovolil použít erární zásuvku. Ale správce byl v podstatě hodný a všechny nás znal, takže Jarda mohl spustit svoji produkci. Sice jsme už o bigbítu něco četli v týdeníku Mladý svět a něco málo slyšeli v rádiu (pořad Dvanáct na houpačce), ale takhle bezprostředně a jednu pecku za druhou… Seděli jsme kolem, hubu otevřenou, no bylo to něco jako svaté přijímání, nebo jako… To bylo energie, to byly vibrace, to byl adrenalin! Řekl bych, že v té době jen málokdo z nás měl nějaké sexuální zkušenosti, ale právě jsme zažívali erekci stupně nejvyššího… V tu chvíli nás přestaly zajímat  i sestry Papířákovy.

Pak si to přišel se zájmem  poslechnout i Jakub Řepecký:  „Tuž syncy, co to tudyk posluchate?“   …   „Bigbít - Beatles a Rolling Stones!“     Chvíli poslouchal a pak z něho vylezlo: „Tuž to sem ešče neslyšel, ale je to fajne - take rytmicke…“

Tak to nás překvapil, načež jsme ho začali přesvědčovat, že by to mohl zkusit pustit do místního ampliónu, ať si to užijí všichni.   – „No syncy, ja nevim…“  Ale jak říkám, pan správce byl hodný, tak se nechal ukecat a do toho ampliónu to pustil. Návštěvníci koupaliště zpozorněli, ti co spali se vzbudili. Ani ne za deset minut přišli ke zdroji nějací dva uvědomělí soudruzi.  „Ty - Jakub, jesli to hned nevypneš, tak tě nahlasime na Narodni vybor! Dyť je to kapitalisticka propaganda!!!“

A jelikož Jakub nechtěl mít žádné problémy a chtěl dělat správce na koupališti i nadále, tak to vypnul. A za chvíli se už zase z ampliónu ozývalo obligátní: „My dva a čas…“  Ale tu prodlužovačku nám ještě znovu půjčil a mohli jsme opět vibrovat. Od této chvíle mi už bylo jednou provždy jasné: S bigbítem na věčné časy a nikdy jinak!

A tak jsem zase trochu dozrál.

 


15 názorů

Gora
15. 11. 2015
Dát tip

Kolobajdo, já naopak oceňuji detaily jmenované ve výše zmiňovaných kritikách. Kdo tyto věci prožíval osobně, má jiný vhled...nic zatuchlého, jen vzpomínka...i když za mé éry řádila Bartošová místo Simové.../T.


Dept
17. 04. 2015
Dát tip

pro mě je to dobrý pokus přiblížit dobu ve které se to odehrávalo... mě to ještě trochu olízlo a tak právě ten zatuchlý nádech se mi líbí... a Kolobajdo, kdyby ses místo bigbeatu více věnoval češtině, nemusel jsi se dnes potýkat s podobnou kritikou jako od Tangens_Omega_36 :), což je i můj případ... bigbeat forever!!!

 

 


Je to o věku toho, kdo to čte. Pro někoho se vynoří konkrétní vzpomínka na podobné zážitky, pro jiné to je dávná minulost.  Také jsem v té době byla hodně mladá a bylo to krásné mládí.*

 


ogoti
28. 11. 2014
Dát tip

no jo:)


StvN
19. 11. 2014
Dát tip

Zatuchly nadech. To je asi jako kdyz jdes k babicce do bytu. Clovek by si rekl: obleceni, normalni, nabytek, normalni, tak proc proboha citim ten zatuchly nadech? No jo, jenze kdyz je to vsechno desitky let stare, tisickrat preprane, tak to proste zatuchne. Jen upresnim, ze nejde o to, ze jsou ty veci stare, to je normalni, vsechno starne, ale jde o to, ze stare veci se nepouzivaji stejne, jako kdyz byly nove.

Abych byl konkretni, tak napr. detaily tohoto typu vnasi do textu takovy zvlastni nadech, ktery je pro jisty typ vypravecu typicky:

kufříkový cívkový magneťák Sonet duo (vážil 12,5 kg)

Vsiml sis, ze by napriklad kazdy autor, ktery dnes zmini v povidce mobilni telefon, uvadel znacku a parametry? Je to jedna z veci, ktera mi vadi z toho duvodu, jaky jsem napsal. 


už zato " S bigbítem na věčné časy a nikdy jinak!".....velké T

( ale nejen  zato)


Kolobajda
14. 11. 2014
Dát tip

Já už v záhlaví (vlastně prologu) zmiňuji, že ke zveřejnění tohoto příspěvku mě inspirovaly dnes propírané "pussy". A také, že je to vytrženo z kontextu jiné povídky. A pro mě je nejpřjatelnější a nejpochopitelnější hodnocení  Tucciho. A Vigan, promiň, ale jak já od toho mohu mít odstup, když pro mě to je právě ta nostalgie. A zatuchlý nádech? Nechápu...


Lakrov
14. 11. 2014
Dát tip

Jako povídka to moc výrazné není, ale je to hezká vzpomínka a snad i náznak toho, jak se dá pomocí zákazů naopak vzbudit zájem.


StvN
13. 11. 2014
Dát tip

Ja nevim proc ty komunisticke historky vzdycky musi mit takovy zatuchly nadech. To je jedine, co mi na tom vadi. Jinak je to celkem fajn. 


Kočkodan
13. 11. 2014
Dát tip
Lidé koukaj po tlampaci, maj pozitek z bigbítu, KSC se ale mrací: Vypni hudbu prevítů!

Kolobajda
13. 11. 2014
Dát tip

Vďaka! Prečítaj si aj Rajecké Teplice - tiež nostalgia, aj sranda.


Tucci
13. 11. 2014
Dát tip

Prima, sála z toho nostalgia, i keď pre mňa trocha ďaleká.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru