Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VÁNOČNÍ VEČÍREK

21. 12. 2014
16
30
1824
Autor
srozumeni
Blížil se konec pracovní doby. Atmosféra předvánočního těšení se vznášela i nad naším stacionářem. Před námi dva týdny volna. Ale ještě před tím, právě teď, za chvíli, odjezd do vedlejší vesnice na bowling a objednaná pečená kolena s křenem. ,,A kdy si dáme dárečky pod stromeček?" - zeptala jsem se. Bylo mi nápadné, že už jsou opravdu všichni připraveni na odjezd a tuto každoroční trachtaci s výměnou maličkostí zabalených do vánočního papíru nikdo neorganizuje. ,,Jaké dárečky? Vždyť jsme se přeci jasně domluvily, že je nás už moc a že si žádné dárečky dávat nebudeme." - řekly kolegyně svorně. Nepatrnou chviličku jsem věnovala prozkoumání svých mozkových závitů, jestli mi tato informace přeci jen někde neuvízla. Jen tak krátkou dobu, jako byl nádech před mou další větou. ,,A proč mi to nikdo neřekl?" Čtyři kolegyně, jedna přes druhou začaly napřeskáčku povídat o tom, jak se o tom mluvilo v pracovní dílně a že jsme u toho byly všechny a že se jen našemu kolegovi, který zrovna chyběl, ještě měla tato informace dodatečně dostat do uší. Na mou nepatrnou obhajobu se pátá kolegyně zapojila do diskuse s tím, že ona u toho také nebyla a dozvěděla se to až v autě při odjezdu domů z práce. Tato nová informace vnesla na kratičký moment do celé diskuse špetku nejistoty, ale jen na chviličku. Vzápětí, přeci jen zviklaná vedoucí, chytla druhý dech a okamžitý nápad jí přines na jazyk větu: ,,To je tím, že tady každou chvíli nejsi. Chodíš domů v jednu hodinu a..." - obrátila se na mě a očividně chtěla celou diskusi ukončit. Snažila jsem se bránit tomuhle nesmyslnému a oblíbenému nařčení, ale už to zaniklo v odjezdové atmosféře. Všichni vědí, že sice odjíždím z práce dvakrát týdně ve 13,10 hodin s plzeňskými klienty autobusem,ale už nechtějí slyšet nebo vidět, že dvakrát týdně odjíždíme s náročnými plzeňskými klienty v 16,45. O pondělí jsem se na žádost vedoucí začala střídat s novou kolegyní. Jedna jedeme jeden týden s jednou klientkou ve 13,10 hodin a druhá se zbývajícími klienty v 16,45. Další týden si to prohodíme. Takže obě máme srovnanou pracovní dobu na správný počet hodin. Také bych ráda odjížděla každý den v 15 hodin, ale nejede nám žádný autobus. Večírek s bowlingem a pečeným kolenem proběhl, jako vždy, v pěkné atmosféře a se spoustou smíchu. Mně se udělalo snad poprvé v životě ječné zrno, takže bolest způsobená každým mrknutím oka zastínila nepříjemnou směsici pocitů trapnosti, lítosti a bezmoci, která se ve mně usídlila. Za nadcházející dva týdny se vytratí, kouzlo Vánoc všechno nepěkné vymaže a v novém roce nastane zase kolotoč pracovních povinností, pro které si už na vánoční večírek nikdo ani nevzpomene.

30 názorů

srozumeni
12. 01. 2015
Dát tip
Kolobajdo, děkuji za návštěvu. Black, Tobě již za druhou návštěvu také. Přeji hezký den.

nevytratí.......:-))))))...............je napsané........../***


Kolobajda
11. 01. 2015
Dát tip

Jednou jsem měl ječné zrno - velké jak Brno...


srozumeni
30. 12. 2014
Dát tip
a2a2a-moc děkuji za návštěvu a za komentář. A i vítej u mě, asi poprvé.. Jsem ráda, že je to pro Tebe,,čitelné". No a o mé práci-denní stacionář pro lidi s těžkým stupněm mentálního postižení a s autismem, na ten se specializujeme. Jsou tam samí dospěláci a mezi nimi můj dvacetitříletý syn, o kterém tady na písmáku hodně píšu. Dělám takovou osvětu. Tak třeba se ještě někdy do něčeho u mě začteš. A hned budeš vědět o mé práci víc. Měj se hezky a hodně pěkných písmenek do nového roku. Oldjerry, děkuji za komentík a doufám a pevně věřím, že se na tento trapas rychle zapomene. Já si chtěla jentak postěžovat na nespravedlivosti světa, nic jiného v tom není. I tak děkuji i za típek a přeji i Tobě hodně pěkných písmenek v novém roce. Jiřina

Oldjerry
23. 12. 2014
Dát tip

Já sice upřednostňuji  kolena daleko od sebe, poslední dobou však již jen vepřová, pečená na kysaném zelí. Jinak ovšem to, co mělo být snad mikropovídkou, je jen náznakem, popisem problému - sice velmi dobře napsaným, jakoby s cílem donutit čtenáře, aby proplatenec vyřešil sám -jak on by...  bohužel ten závěr problém bagatelizuje a z povídky se rázem stává  sice perfektní, ale jen pouhý popis trapné situace, který žádné očekávavané  řešení nepřináší, ani neevokuje... pokud už řešením není fakt, že se na tento incidentík časem zapomene.


a2a2a
22. 12. 2014
Dát tip

zajímavý námět, sice zpracován s ohledem na záměr napsat miniaturu jen heslovitě, nicméně bylo nastoleno hned několik okruhů vztahových peripetií a z tohoto pohledu se v tom mnoho z nás uvidí. Mně například zajímá, v čem spočívá tvá práce a s jakými klienty,  určitě to nebude snadné. A také, zdá se, jste "babský kolektiv", fungujete dobře? Pokud se ti nechce o tom psát veřejně, uvítám i ve zprávě. Formálně jde spíše o vyprávění než mikro - prózu, ale napsáno čtivě, přehledně.


srozumeni
21. 12. 2014
Dát tip
Petře díky a Tobě též přeji poklidné a pohodové Vánoce.

Petr333
21. 12. 2014
Dát tip

Jak napsal Roman...život sám...i já přeji pohodové vánoce a svátky


srozumeni
21. 12. 2014
Dát tip
Evženie děkuji a také přeji hezké a klidné Vánoce.

Pěkný  příběh, také pravdivý. Lidé prostě jiní nebudou.*

S ječným zrnem si zaběhnu na oční a po mastičce se mi ztratí. Nic jiného nepomohlo.

Hezké svátky, hlavně zdraví ale i štěstí.


:-)))))....bude česká klasika...i koledy......ale až všichni usnou...spravím si určitě rockem chuť...:-))))))))))


srozumeni
21. 12. 2014
Dát tip
Děkuji Ti a nápodobně. Ty je budeš mít určitě rockové, tak si je hezky užij.

hezké počtení.......tip a....krásné vánoce přeji.......


Kočkodan
21. 12. 2014
Dát tip
Jako Cesce ti neodpovím "danke, gleichfalls," radeji "dekuji, nápodobne."

srozumeni
21. 12. 2014
Dát tip
Luboši děkuji a přeji hezké Vánoce. j

Kočkodan
21. 12. 2014
Dát tip
Na tvém dílku je více jak zrno pravdy o pestrosti zivota, nekdy prinásející i mensí ci vetsí krivdy.

srozumeni
21. 12. 2014
Dát tip
Smyčko, děkuji.

smyčka
21. 12. 2014
Dát tip
Hezke cteni

srozumeni
21. 12. 2014
Dát tip
Tobě Diano děkuji.

Diana
21. 12. 2014
Dát tip
Zase zajímavé, bezprostřední, poučné. Děkuji. ***

gabi
21. 12. 2014
Dát tip

taky, taky, Jéčko, nech máme obe hezký


srozumeni
21. 12. 2014
Dát tip
gabi díky a hezký vánoční čas Ti přeji.

gabi
21. 12. 2014
Dát tip

teraz vážne - napísané jednoducho, zrozumiteľne, zabolí, ale nerozplače, ako to ty vieš *


gabi
21. 12. 2014
Dát tip

toto sa stáva, že čitateľov zaujme detail, ktorý pre autora nie je podstatný, očakáva hodnotenie dielka, pocity...ozaj - za 20 halierov kvasníc bežala babka kúpiť do obchodu, zjedla som ich a čochvíľa bolo po bolesti

 


srozumeni
21. 12. 2014
Dát tip
Koukám, že ječné zrno zaujalo. Začnu sbírat všechny rady a pak si nějakou, nejsnažší, vyberu. Děkuji za zastavení, slova Anděla vždy potěší.

Anděl
21. 12. 2014
Dát tip

Zní to podivně pro některé, ale  podle "jiné" medicíny - s ječným zrnem souvisí problém na játerech a žlučníku...v játrech je ukrytá zloba, v Tvém případě ukřivděná zloba. Bouchej rukama sevřenýma nad hlavou (nebo vařečkou)v těchto svých dnech volna do polštáře, který si plož při kleku před sebe, a to  plnou silou..představuj si, koho tím Zboucháš a sprostě nadávej. Nejsprostší slova vypouštěj z úst. Je to dynamická meditace. To si nadělíš jako nejlepší dárek pod stromeček.


srozumeni
21. 12. 2014
Dát tip
Vigan, děkuji. S tím pliváním jsem to už také slyšela, ale nevěřím.... hezký den.

srozumeni
21. 12. 2014
Dát tip
dík za návštěvu

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru