Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kompaktní deska

08. 03. 2002
0
0
832
Autor
aelgar

ehhh, tohle jsem nekde vyhrabal... bylo mi asi 15, když jsem to...

Kompaktní deska

Byl to obyčejný hlídkový let. Přestože byla válka, v sektoru Epsilon Cygni byl klid. Tady na Periferii se nikdy nebojovalo. Boje probíhaly milióny parseků daleko, v samém středu Galaxie, ve Velkém Jádru. Tam, na hranicích Zemského a Sirijského galaktického svazu bylo peklo. Dvě armády složené z miliónů lidí a kosmických křižníků rozbíjely celé planetární systémy a ničily se navzájem. Ale tady nebylo po válce ani památky. Keith Scott se vlastně nudil. Vypnul hypervizi a usadil se v pilotním křesle. Myslel na svou mladou ženu Evu. Byli manželé teprve dva měsíce a docela se mu po ní stýskalo. Teď ji neuvidí týdny, možná měsíce. Začal mít o ni dokonce i strach. Zkušeným pohledem prohlédl hlavní monitor, a potom, aby zahnal černé myšlenky, pustil hudbu. Chvíli váhal mezi Death in June a Enigmou. Rozhodl se pro Enigmu. Vložil CD do historického přehrávače a naprogramoval ho. Přístroj ho dost zlobil, ale Keith měl tyhle starobylé duhové kotoučky rád. Mnohem radši než současné tmavé uhlíkové pseudokrystaly s genetickým záznamem. S prvními tóny usnul.

Na palubě lodi, kterou by mnoho lidí ani nepovažovalo za kosmickou loď, se vystřídalo mnoho generací. Byli velcí asi jako lidé, ale tím veškerá podobnost končila. Jejich domov byl vzdálen víc, než je lidský mozek schopen pochopit. Nyní se blížili ke svému cíli - ke galaxii s inteligentním životem. Napětí na lodi vzrůstalo. Prováděli poslední přípravy k navázání kontaktu.

Právě se chystal vyměnit desku, když na palubě lodi Mordanta zazněl poplašný signál. Nemohl věřit svým očím. Přímo k němu se blížil neznámý předmět. Předmět, který vypadal jako vyrobený inteligentními bytostmi. Podivné bylo, že přicházel z mezigalaktického prostoru. Zkoušel navázat kontakt na všech frekvencích, ale marně. Signál své flotily nemohl na pozadí rádiového šumu rozeznat. Podobnou věc ještě nikdy neviděl, pohybovala se mnohem rychleji, než lodě jeho flotily. Musel se rozhodnout rychle. Zadal počítači potřebné údaje. Střela opustila přechodovou komoru a razila si cestu vesmírem. Jaké bylo jeho překvapení, když z neznámé lodi vyšlehl krátký paprsek. Mířil k jeho střele. Cizí loď se jenom bránila. Paprsek ale dorazil ke střele o zlomek sekundy později, neboť ta se právě zanořila do hyperprostoru. Paprsek měl volnou cestu a zasáhl Mordantu.

Celá loď se rozpadla na atomy. Rozpadlo se i Keithovo tělo, ale jeho vědomí ne. To bylo zakódováno na malém rychle rotujícím duhovém kotoučku na cizí lodi. Zachránili ho. Teď už věděl, že mu nechtěli ublížit. Byl to omyl.

Nedaleko cizí lodi se z hyperprostoru vynořila střela. Tak blízko, že už jí nic nemohlo zabránit...


aelgar
10. 03. 2002
Dát tip
Vím, kde je Albireo, a znám vše o čem píšeš... astronomie je mým koníčkem a o souhvězdí Labutě, které je mým oblíbeným, vím snad "vše" (nepřehlédnout uvozovky)... ale jak jsem psal v úvodu je to jen moc a moc stará dětská povídečka, kterou jsem teď někde našel... :-)))) Navíc jsem nikde nemluvil ani o Sirovi ani o Slunci, jen o Zemské a Sirijském svazu (a politická, potažmo historická, centra nemusí být nutně centry v geometrickém slova smyslu - ve skutečnosti je povídka skutečně umístěna v reálném RPG světě, který jsem vytvořil a je živ dodnes... a to že je Slunce a Sirius blízko, je učelem... dvě místa, obě osídlena lidmi, která se znepřátelila dávno před tím, než lidstvo osídlilo celou Galaxii), Jádro bylo rovnež použito s velkým J, tudíž ve smyslu názvu určitého území, nikoliv astrofyzikálním... jinak to s paerseky je samozřejmě pravda :-))) ale, jak jsem řekl již na začátku _:-)

uranium
09. 03. 2002
Dát tip
Tip bych dal té kritice předemnou

Albireo
08. 03. 2002
Dát tip
Tenhle druh SF nemám moc rád, proto se k ději nebudu vyjadřovat. Ostatně o hlubší kritiku nestojíš. Musím se však vyjádřit k astronomickým "reáliím". Myslím, že o prostředí, kam autor umisťuje své postavy, by měl něco vědět. Mohl by se pak vyvarovat elementárních chyb: Miliony parseků od epsilon Cygni není jádro Galaxie, ale řada jiných galaxií (můžeš mi věřit, Albireo je také v Labuti - beta Gygni). Slunce se Zemí a Sirius jsou v galaktickém měřítku velmi blízcí sousedi a jsou blíž k okraji Galaxie než k jejímu jádru - hranice mezi nimi proto bude stěží procházet jádrem. Nemluvě o tom, že v jádru nejsou žádné hvězdy ani planety - jen obří černá díra. Je pravda, že některá díla velmistrů SF také obsahují astronomicky či fyzikálně pochybené detaily (například marsovské kanály plné vody a Marťané žijící u nich v Bradburyho Marťanské kronice, kosmická loď poháněná špatnými zprávami v Adamsově "Stopaři", nebo démon Azazel ve stejnojmenné Asimovově povídkové sbírce). To je ovšem přijatelné v dílech, které mají charakter SF pohádky, a ne u děl, jež se tváří jako popis "možného světa".

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru