Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pohodový den

26. 01. 2015
0
1
181
Autor
Bosko

Zmocňuje se mě skepse, deziluze a podezření, že život fakt nemá jinou podobu. Chcete příklad? Prosím. Dnes ráno ve výtahu se vezu se sousedkou, které ještě v dechu cítit ranní milování, ale to jí nebrání vrhnout na mě pár cukrbliků, před vchodem do baráku leží bezdomovec už opilý do bezvědomí, zachcaný a podělaný až za ušima, v malém parčíku na dětském pískovišti se hrbí a potřebu vykonává několik psů a jejich paní nebo pánové na mě tupě zírají. Chci nasednout do svého auta, ale tomu už chybí kola i zpětná zrcátka a je posprejován neslušnými obrázky. Od službu konajícího důstojníka na policejním obvodu se dovídám o vytíženosti v autě se vozících policajtů a krom toho i něco o sobě a také že kam mám běžet a co jim můžu políbit. Vychutnávam si požitek z cesty do zaměstnání v dopravním prostředku městské hromadní dopravy, výdrž a slovní žonglérství šéfa v připomínkách k mému zpoždění, ignoranci kolegyně, kterouž mě vyznamenává po zjištění, že z polední rychlovky, jelikož nemám auto, nic nebude a proto svou přízní poctí kolegu kariéristu a donašeče. Zhodnocuji nárůst stresových bodů a v úsilí vyhnout se infarktu navrhuji šéfovi, aby mi dal buď půldenní volno nebo výpověď a odcházím domů. V nejbližším snekbaru si dávám několik drinků a směřuji domů v dobré náladě i vůli, kterou mi nekazí ani před vchodem stále ležící bezdomovec, ani to, že na autě už chybí dveře a skla, ba ani milenec, kterého jsem načapal s mojí starou v tom nejlepším. Chvíli sleduji úžasně hodnotný, ducha obohacující televizní program, ale pak jdu do ložnice s úmyslem povzbudit svého náhradníka v dobrých výkonech, ten je však již pryč, ponechaje mou ženu jejímu osudu. Do večera s úspěchem vybavuji odvoz svého nepojízdného auta do servisu a s uspokojením kvituji ohleduplnost mládeže, která okupovala můj autovrak a kouřila v něm trávu, že ho ještě nepodpálila. Stále v dobré vůli vyplácím odvoz a pak pomáhám sousedce, té z rána, překročit ležícího bezdomovce, ve výtahu během jízdy na dvanácté patro zjišťuji, že sousedka má pochopení pro přerušovanou jízdu a tak vcházím do svého bytu zcela čistý, zbaven jakýchkoliv stresových bodů... Spát jdu v přesvědčení, že nikdy není tak, aby nemohlo být jinak... a že dobrá sousedka umí vrátit chuť do života lépe než láhev šnapsu....

Jo, po noci ale zas přijde ráno.


1 názor

Lakrov
27. 01. 2015
Dát tip

...městské hromadní dopravy... předpokládám, že slovo hromadní není překlep. Od půlky se sice začínám tešit, až si budu moci říct "Dočteno", ale závěrečná výtahová událost a posldení věta tomu nakonec přece jen dodává jakýsi smysl.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru