Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Posel smrti VI: Kapitola XVIII - Co odvane čas?

13. 05. 2015
0
0
328
Autor
Lukaskon

XVIII – Co odvane čas?


 

Samuel Gordon

Všechno je to tak strašně těžké… Dlouhou dobu jsem nevěděl, jestli si na to vůbec někdy zvyknu a teď už vím, že jsem si sice zvyknul, ale nedokážu se s tím smířit. Už vím, jak se lidé cítili, když jim jejich blízcí odešli do válek a oni nevěděli, co s nimi je. Modlili se k Bohu a prosili ho, aby jim jejich milované vrátil, ale k čemu se upírám já? Nevěřím už na Boha, nevěřím kněžím, ani obyčejným lidem. Nevěřím ani sobě… ale věřím Peklu. Trvalo skoro týden, než jsem si na všechno vzpomněl… Jsem za to ale nesmírně rád, protože nechci žít v jiném světě, než je ten skutečný. Nenašel bych totiž cestu zpátky… Moje Kasumi je pryč a to ona mě opustila, ale jen proto, aby mě ochránila! Vzpomněl jsem si na to a to je moc dobře. Teď už vím, že neodešla z nedostatku lásky ke mně, ale kvůli jejímu přebytku – tak strašně mě miluje a bojí se o mě, že se vrhne přímo do jámy lvové! Tak dokonalá žena to je… tak milující, odvážná a… nebezpečná nejen druhým, ale i sama sobě. Snad se mi vrátí, jednou…. ale kdy to bude? Nevím, jestli bych byl schopen žít v absolutní nejistotě. Lilith je teď pro mě stěžejní a bez ní si to ani nedovedu představit. Téměř každé ráno nemůžu ani dospat. Seběhnu dolů k Černému zrcadlu a démonku zavolám, abych se jí zeptal na Kasumi. Ona odpoví a já se vracím nahoru o mnoho klidnější. Vím, že kdyby mi jednou odpověděla opačně… už bych se nahoru nevrátil ani kvůli Desmondovi. Je to strašné nad tím takhle přemýšlet, ale taková je realita. Kdysi se mě Kasumi zeptala, proč žiju?! Tehdy jsem jí nedokázal pořádně odpovědět, ale dnes by to bylo jiné – žiju kvůli tobě, má drahá! Jen a jen kvůli tobě!

Mám strach… čím déle to trvá, tím více mě pohlcuje. Zranění, která jsem utrpěl, se zahojila a zůstala po nich jen další malá jizva na břiše a na duši. Nádor na játrech mi odoperovali a teď už držím přísnou dietu a dávám na sebe pozor. Stejně mám ale strach o své zdraví. Taková nejistota… vůbec nevím, co se může stát a když mě ten parchant málem zabil… uvědomil jsem si, jak křehký můj život je. Když jsem si přečetl dopis od mé milé, kde mě nabádá, abych byl opatrný a já dopadl takto… Jak děsivé by bylo, kdybych zemřel a Kasumi se sem vrátila a našla jen můj náhrobek na hřbitově. Kolikrát jsem to jen Lilith přemlouval, aby mi prozradila budoucnost! Pokaždé odmítla a posledně řekla, že jestli budu naléhat znovu, tak mi už ani nepoví, jestli je Kasumi naživu. Strašlivě mě to vyděsilo! Beru Lilith jako jistotu, jako spojení se světem mrtvých, ale kdyby bylo tohle spojení přerušeno… raději na to nepomýšlet.

Je dobře, že se věci v posledních letech uklidnily. Na panství zavládl kýžený klid a mír, ale ani tak se nedokážu zbavit chmur, kterými jsem prolezlý jako staré plesnivé dřevo červotoči. To je mi přirovnání… ale tak to skutečně je. Jako bych po těch zraněních zestárl o deset let a byl zevnitř úplně rozežraný a ruku na srdce – rozežírám se já sám. Tou samotou a pocitem beznaděje. Kdysi mi Edward navrhl, abych se zkusil spřátelit s jinou ženou… tehdy měl na mysli Parvati a já ho poslechl. Udělal jsem dobře, o tom nemám pochybností, ale ani ta černoška mi nedokázala doopravdy pomoct, i když je milá, laskavá a má mě moc ráda. Co je horší, je její proměna. Jak jen se mohla tak změnit? Chudák Parvati… nemá to lehké, ale může si za to sama. Kolikrát jsem jí to jen pobízel, aby vyhledala odbornou pomoc, pokud to sama nedokáže. Ale ona jakoby neslyšela… je tak zaslepená a zahleděná sama do sebe. Kéž by se probudila z toho snu o dokonalém těle, které může mít snad jen ve svých očích.

Jak jsem z Parvati den ode dne nešťastnější, tak Desmond mi naopak dělá samou radost. Tedy… v mezích možností, které jsou kvůli nepřítomnosti jeho ‚matky‘ značně omezené. Klučina roste jako z vody, řekl bych, a hodně se už naučil. Jsem rád hlavně za to, že už nevyžaduje takovou péči. Na to, kolik mu je, je vcelku samostatný, ale i tak s ním má Edward spoustu práce. Taky se pokud možno zapojuji do výchovy a trávím s ním dost času, ale je to těžší, než jsem si myslel. Ten chlapec se čím dál víc podobá Adrianovi. Ty oči… a vlasy… Musím mu nechat narůst delší vlasy, než měl Adrian a rozhodně jiný účes. Desmond nesmí vypadat jako Adrian, za žádnou cenu! Už dávno jsem spálil všechny fotky i jakékoli poznámky související s Adrianem nebo Rachel. Oficiálně je Desmond můj syn a jeho pravá matka bude Kasumi. V papírech to tak zatím nestojí, ale až se můj miláček vrátí, vezmeme se a nechám vše uvést na pravou míru. Upřímně, děsím se myšlenky, že Desmond vyroste a dozví se, kdo byli jeho praví rodiče. Je moc dobře, že pravdu o osudu těch dvou vím jen já, Kasumi a něco málo tuší Edward s Markem, ale ti naštěstí nemají o okolnostech Adrianova skonu ani ponětí. Je zatraceně dobře, že Pietro zmizel. Nikdo neví, kde je mu konec. Tenkrát, když nás navštívil jeho otec Alessandro a vyptával se na Pietra, jsem mu řekl, že o ničem nevím a ani jsem nelhal. Alessandro byl zoufalý, a i když mě prosil o pomoc div ne na kolenou, stěží jsem zakrýval úsměv. Pokud je Pietro v ideálním případě mrtvý, vše je o mnoho snazší, neboť se ho už nemusím bát. Poslední, kdo ho viděl, je zřejmě otec Furas, což znamená, že tu Pietro byl, když jsem ležel v nemocnici. Přemýšlel jsem, co se mu mohlo stát, ale nic rozumného mě nenapadlo. Kasumi bude taky moc ráda, protože tím jí nehrozí takové nebezpečí. Nevím, jestli by Pietrovy lži dokázaly mou milou mezi místními pošpinit, ale stejně bude mnohem lepší, když k ničemu takovému nedojde. Ha, ha, prohrál si, Pietro – hlupáci z Black Mirror jsou ti, kdo vyhrají a pokud se náhodou někde někdy objevíš živý, pak věz, že má milá si tě najde a pak teprve poznáš, co dokážeme.

Ach, už zase jsem myšlenkami u Kasumi. Jak dlouho na tebe budu ještě čekat a proč mi nemůžeš poslat další dopis? Nechal bych si ho snad zarámovat. Ale… chápu, že se bojíš, kdyby se na to přišlo. Copak je tak těžké zabít jednoho jediného muže?! Co se mi to honí hlavou… Promiň má drahá, je mi jasné, že si to ani nedovedu představit, jak těžké to je. A krom toho ty asi nechceš zabít jen Tokutara, že? Ty chceš zničit všechny, kteří kolem něj stojí a to musí dát spoustu práce. Tak buď silná, má asijská dračice a dej jim, co si zaslouží. Jen si s tím pospěš, nebo se tu utrápím.

 

Parvati Singh

Můj život je v poslední době hrozně stereotypní, ale divné je, že mi to ani nevadí. V armádě to bylo něco jiného a bylo tam spousta napětí a nebezpečné akce, které mi ovšem nijak nechybí. Možná je to tím, že jsem starší a nestojím o překvapení a nejistou budoucnost. Prostě jsem vyrostla a uvědomila si, co je v životě důležité. A tím důležitým je spokojený život, o který se už dlouhou dobu snažím. Zatím se moc nedaří, ale nevzdávám se.

Nikdy bych si nepomyslela, že stále budu na Black Mirror a co víc – já odsud už nechci odejít. Párkrát jsem byla za svým otcem, přičemž jsem to sváděla na jisté záležitosti, jež chci ‚doma‘ vyřešit. Vždycky mě můj milovaný tatínek přemlouval, jednak abych se vrátila natrvalo a také, abych se sebou okamžitě něco udělala. Posledně z toho měl málem smrt, když mě po půl roce viděl. Co si to vůbec dovoluje mi to vyčítat?! Já se steroidy nepřestanu ani náhodou! Tohle je můj život a já si můžu dělat, co se mi zlíbí! Musím se Kasumi vyrovnat a jakmile se zase objeví její stopa, odjedu do Japonska a střetnu se s ní. Věřím, že zvítězím, protože o takové síle, jakou nyní mám, se může Kasumi jen zdát. Cítím se hrozně mocná, ale stále to nestačí. Až budu mít miliony v kapse, všechny půjdou na tátův účet, stejně jako mu doposavad posílám značnou část svého platu. Díky tomu žije relativně pohodlný život. Do Namibie se už natrvalo vrátit nechci, to tady na zámku se cítím šťastná. Mám vlastně klidnou práci za velice slušný plat a k tomu spoustu výhod jako třeba stravu skoro zadarmo a ohromnou posilovnu. Nikdy jsem takovou posilovnu neviděla – zabírá hned několik velikých místností, jejíž zdi se zbouraly, aby vznikla ohromná hala, ve které je vše, na co si můžu vzpomenout. Je tu i mnoho věcí, které mi přijdou cizí – jako například Japonské meče. Kasumi s tím asi umí… já bohužel ne.

To, že jsem dokázala svoji strašlivou sílu peněžitě zúročit, je moc dobře. Mám z toho radost a je na tom vidět, že kdybych chtěla, dokázala bych se tím snad i uživit. Bokovka, kterou jsem vzala v Ipswichském nočním klubu a kde vždy jednou za měsíc vystupuji, mi pomáhá se držet ve společnosti nových lidí, což se mi tady na panství nemůže poštěstit. Co je ale hlavní, je možnost vystavovat své tělo. Nejen, že mě to hrozně baví, ale zároveň si připadám ještě mocnější než normálně. Jen ať o mně lidi vědí a poznají, kdo to je Parvati Singh. Dělá mi radost sledovat ty ohromené výrazy diváků, když zvedám šíleně těžká břemena nebo se jen procházím po pódiu. Když shlížím dolů na obyčejné lidi, připadám si jako nadčlověk. Nikdo se mi nevyrovná! Divné, že dříve jsem si pořádně neuvědomovala svůj potenciál.

Před půl rokem jsem zažádala o Britské občanství. Když jsem o tom řekla tátovi, málem se zbláznil vzteky. Ten jeho patriotismus… přijde mu to jako zrada vlastního státu, ale já to tak nevidím. Mám Namibii moc ráda a stále tam budu jezdit a nejen kvůli otci. Jenomže tady v Británii bych nemohla žít věčně, vždyť by mě vyhostili. Mluvila jsem o tom se Samuelem a ten mi řekl, že díky tomu, že jsem oficiálně jeho zaměstnankyně, zde mohu pobývat déle než normálně, ale i tak jsou v tom jistá omezení. Sdělil mi, že když bydlel před časem s Kasumi ve Walesu tak ji taky zaměstnal, aby tu nebyla načerno. Tedy není zase tak pravděpodobné, že by se na to přišlo a někdo to řešil vzhledem k tomu, že je Samuel šlechtic a navíc vážený muž, ale stejně to bylo nejlepší řešení. Není to ale řešení trvalé, kdežto získání Britského občanství takové je. Musím přiznat, že nekonečné učení Britské historie mi dělalo problémy, ale zvládla jsem to a to byl asi jediný vážnější problém. Nyní jsem tedy Britka… To je moc dobře, ale kdovíjak hrdá na to nejsem.

Není to tak dlouho, co se mi stala zvláštní věc. Setkala jsem se ve vesnici s Conradem. Myslela jsem, že jeden druhého nemůžeme ani cítit, ale zřejmě to z jeho strany tak zlé není. Jen tak z ničeho nic se mě zeptal, kdy že jsem to měla naposledy sex. Abych pravdu řekla, pořádně si na to nevzpomínám. Posledně to muselo být už před lety s Nicolasem a od té doby nic. Naznačila jsem mu, že sex v poslední době sice nemám, ale že mi to nevadí. On na to, že to jsou kecy, protože každá žena touží po sexu, a že kdybych kdykoli chtěla, tak ať se stavím u něj doma. On si prostě nedá pokoj! Rozčílilo mě to a to opravdu hrozně. Projela mnou vlna zuřivosti a chytla jsem toho hajzla pod krkem. Neměl sebemenší šanci se uvolnit a byla bych ho snad i uškrtila, kdyby mě najednou nezačalo píchat u srdce. Pustila jsem ho a klesla až na kolena. Ta bolest byla nesnesitelná, srdce se mi rozbušilo a já měla pocit, že snad pukne. Okolo bylo dost lidí, kteří to viděli a jediný, kdo ke mně přiběhl, aby mi pomohl, byl Edward a samozřejmě Samuel. Naštěstí to přešlo, ale bylo to tak děsivé… Bojím se, že to přijde znovu a také mám strach z toho, jak bezmocně pak vypadám. Nemůžu se přeci před ostatními ukazovat jako nějaká slaboška!

Před dvěma měsíci jsem poprvé a rozhodně naposled navštívila Nicolase. Když byl tehdy odsouzen na doživotí, přišlo mi to zprvu jako příliš mírný trest, ale možná, že je to tak akorát, vždyť skutečnost, že bude navěky hnít ve věznici ve Windhoeku je snad ještě horší nežli trest smrti. Když jsem s ním mluvila, bylo to přes silné mříže a Nicolase neustále hlídali dva ozbrojení muži. U soudu jsem myslela, že bude zapírat a zapírat, ale on se ke svým činům přiznal a dokonce zamlčel Alice a náš cíl zabít Kasumi. Tam ve vězení jsem mu chtěla vlastně především poděkovat, že mě i přes to všechno nepotopil. Ale když jsem ho tam slyšela… měla jsem chuť tu svini vlastnoručně uškrtit! Prý mlčel proto, aby si mě pak mohl tady venku najít a zabít a to nejen mě, ale i Samuela a Kasumi. Možná se pomátl, protože ven ho nikdo nepustí ani omylem, ale… co když se opravdu ocitne na svobodě? Možná, že se my dva ještě střetneme a já ho zničím!

 

Edward Walker

Být komorníkem rodu Gordonů byl můj sen a to už od mládí. Hodně věcí jsem slýchal od mámy, která tam před mnoha lety pracovala jako kuchařka. Sice odtamtud vcelku brzy odešla, když lady Victorie najala paní Michaelsovou, ale i tak jsem se dozvěděl mnoho zajímavého. Už jen to pomyšlení – pracovat pro rod Gordonů na jejich starém šlechtickém sídle… bylo to jako sen a on se proměnil ve skutečnost. Nikdy bych tuhle práci za nic na světě nevyměnil a musím říct jedno – je to mnohem těžší, než bych si kdy pomyslel.

Vzpomínám si jako dnes na první den v mé nové práci… Na zámek vtrhnul hrobník a chystal se pana Adriana zabít! Ještě štěstí, že jsem tomu dokázal zabránit. Potom přišla ta událost se slečnou Valentinou, nechť je jí země lehká, a poté dokonce návrat pana Samuela! Kdo by to byl řekl, že v pozici komorníka člověk zažije takové věci. Jen mi je líto, že pan Adrian zemřel tak brzy… Abych byl upřímný, bál jsem se, že si nezvyknu na pana Samuela, že mu nedokážu sloužit, ale nakonec to nebyl žádný velký problém. Když mě po těch hrůzách v čtyřiadevadesátém nechal spravovat celé sídlo, byl to pro mne šok, ale také jsem si uvědomil, jakou ve mně pan Samuel vložil důvěru. Za žádnou cenu jsem ho nechtěl zklamat, ale… stalo se. Nemůžu si odpustit to řádění draka, za které nesu vinu. Pan Samuel mě upozornil, abych Akademii stále hlídal, ale já to podcenil. Nenapadlo by mě, že přijdou tak tuhé mrazy a husté sněžení, že se strop Akademie prolomí a drak odtamtud unikne. Ještě štěstí, že ho pan Samuel a paní Kasumi dokázali zastavit. I tak ale napáchal spoustu škody a zabil mnoho lidí…

Myslel jsem, že po té události se všechno zase uklidní, ale kdepak – přišly další hrozné rány. Nejprve odchod paní Kasumi, který znamenal hodně i pro mne, potom úmrtí Denise, které si snad do konce života nepřestanu vyčítat, dále Krügerovo vraždění, úraz pana Samuela a Parvatina proměna. Právě ta je teď nejčerstvější a já si nemůžu pomoct, ale přijde mi to tak nespravedlivé vůči mě. Mám Parvati moc rád, stále ji mám rád a rád bych jí pomohl, ale ona nechce. Před lety jsem měl pocit, že jsem se opět zamiloval, ale když láska není opětovaná, je to smutné, ovšem ještě horší je skutečnost, že objekt mé lásky miluje jiného muže. Muže, kterému já sloužím a nikdy bych si nedovolil mu ublížit. Což znamenalo, že jsem musel svou touhu po Parvati zadusit. Měl jsem pocit, že to ale není beznadějné, neboť Samuel o Parvati zájem evidentně nemá a já ho jednak plně chápu a také jsem za to moc rád, ačkoli… vím, že kdyby se pán zamiloval a zapomněl na Kasumi, jen by mu to prospělo. Je to zvláštní tahle situace, která nikomu z nás čtyř nedovolí být šťastný. Pan Samuel, paní Kasumi, Parvati i já jsme uvízli ve spletitém bludišti a nedokážeme najít cestu ven. I dnes, když se Parvati v mých očích natolik změnila, že bych ji nemohl milovat, mi rozhodně není cizí. Mám ji rád jako přítelkyni a vím, že ona to cítí stejně, ale ta láska tam není, i když by být mohla.

Všechny naše problémy může vyřešit jedině Kasumi. Přál bych si, aby se vrátila, protože pak by byl šťastný i pan Samuel a Parvati by pochopila, že nemá žádnou šanci ho získat. Tak by se snad konečně vzpamatovala a uvědomila by si, že tu je člověk, který ji má rád a požaduje jen jedno – aby přestala brát ty odporné prášky, které jí zničily tělo i duši. Pomohl bych jí se uzdravit a i kdyby už nebyla taková jako před lety, tak bych ji neodvrhnul, ba právě naopak – byl bych tu pro ni a společně bychom se s tím vším vyrovnali.

 

Mark Holmes

Uběhly tři roky od té chvíle a já stále nemůžu zapomenout. Je to zvláštní, jak se lidem dokáže zapsat jedna jediná událost tak hluboko do paměti. Tehdy jsem se lekl tak strašně, že by se ve mně nikdo krve nedořezal a ať si každý říká, kdo chce, co chce – já se tam dolů už nikdy v životě nevrátím. Nevím, co za tím zrcadlem bylo a ani to vědět nechci. Sice jsem tu už viděl démony, ale takovouhle hrůzu ještě ne. Byla to snad žena, nebo co a dokonce ke mně mluvila. Bylo to inteligentní a vzteklé zároveň. Panu Gordonovi jsem řekl, kdeže jsem to byl a co jsem viděl, ale o tom rozhovoru mezi panem Adrianem a tou dívkou jsem samozřejmě neřekl ani slovo. Samuel mě ani nemusel zdůrazňovat, abych si vše nechal pro sebe. Jistě, že bych to nikomu dalšímu, do té věci nezasvěcenému, nikdy neřekl. Je ovšem těžké mlčet o tom, že pan Adrian žije. Tedy… on možná nežije, ale je tam a slyšel jsem ho. Celý ten rozhovor mi vůbec nedával smysl a navíc tam bylo tolik informací, že jsem většinu ani nepochytil. Vím jen velmi málo a tak je to snad i lepší.

Poslední roky je na zámku tak mizerná atmosféra, že jsem rád za práci na zahradě. Už od smrti Sheily mi spadlo do klína spoustu práce navíc, ale jsem za to rád, neboť to taky znamená vyšší plat. Skutečnost, že jsem letos oslavil pětačtyřicet let a jsem stále svobodný i bezdětný mi však na náladě nepřidává. O obnovení, ehh, spíše o navázání vztahu s Mirandou nijak netoužím a věřím, že se to nezmění. Zklamala mě a bohužel nebyla první. Za to však byla poslední. Ne proto, že bych už jinou nechtěl, ale která si vezme takového dědka?! Pětačtyřicet let… kde jsou ty časy, kdy jsem s Tomem vysedával pomalu den co den v hospodě, mastil karty a chlastal jedno za druhým. Stáří je hnusná věc. Dokonce jsem začal poctivě každé ráno běhat, abych se alespoň udržel v kondici. Docela mi to jde, řekl bych. Kdyby Parvati konečně vypadla, nejspíš bych tu a tam zašel i do naší posilovny, ale vážně nestojím o to tam na ni narazit. Jednak je mi z jejího současného vzhledu na zvracení a pak – když vidím jak silně a energicky vypadá její tělo a pak to porovnám s tím svým… Jak je ale vidno, ani ona se nevyhne zdravotním problémům. Ta její srdeční příhoda mně docela zvedla náladu, i když ne že bych jí přál něco vážného, taková svině zase nejsem. Nicméně kdyby se sem konečně vrátila Kasumi a dala Parvati pořádně do tlamy, určitě bych ji za to jedině poděkoval. Ta černoška potřebuje vědět, kde jsou její hranice a to její neustále rostoucí sebevědomí nesedí nejen mě, ale i panu Gordonovi. Už je načase, aby jí Kasumi ukázala, že ona rozhodně tou nejmocnější ženou pod Sluncem není. Otázkou je kdy, pokud vůbec se Kasumi uráčí se vrátit. Všichni tady, až na Parvati víme, kam každé ráno Samuel jde. A já navíc vím, že tam dole mluví s tou ohavou. Když se pak vrací v mnohem lepší náladě, je mi jasné, že se dozvěděl, že je Kasumi minimálně naživu. Ještě kdyby mu tak někdo řekl, kdy se Kasumi plánuje vrátit. Vážně se na ni dost těším. Na pobyt ve Walesu v její blízkosti vzpomínám rád, a i když je Kasumi hodně podivné a silné individuum, není mi vůbec protivná a odporná, což se o Parvati říct nedá.

 

Desmond Gordon

Proč je táta pořád tak smutný? Tráví se mnou tak málo času… a přitom bych si s ním chtěl hrát. Takhle si musím hrát jen s Edwardem. Ne, že by to bylo špatný, ale Edward není táta. Ani teta Parvati za mnou v poslední době nechodí a většinou se vidíme jen u oběda a u večeře. Dřív mi četla před spaním pohádky, ale teď už to dělá jen Edward.

Tátovi vůbec nerozumím. Pořád mi vypráví o mamince, která je teď hodně daleko, ale prý se na mě moc a moc těší a má mě ráda. Nevím, co si o tom myslet. Když se táty zeptám, proč maminka nežije s námi, když mě má tak ráda, tak mi nedovede odpovědět. Říká jen, že má spoustu práce, ale to Edward má taky spoustu práce a na mě si čas udělá, tak proč maminka ne? Ani o mamince nic pořádného nevím. Táta mi vysvětloval, že on a maminka se mají moc rádi a přáli si mě a tak díky tomu jsem se narodil já. Takže jestli tomu rozumím – nebyl bych tady s tátou, kdybych neměl maminku. Myslím, že Parvati by ale byla lepší maminka, protože ta je tu alespoň se mnou. Škoda, že si mě táta nepřál s tetou Parvati. Sice je jiná než my ostatní – je velká a černá, takže vypadá jako strašidlo, ale mám ji rád, na rozdíl od maminky.

 

Miranda Shepardová

Čas jde neúprosně vpřed a léta plynou jako voda. Samota je hrozná věc… a já už nevím, jak se jí zbavit. Zahořkla jsem a můj život se změnil. Přátel mám tady tolik, že by se dali spočítat na prstech jedné ruky. Od smrti Ildy se všechno změnilo k horšímu. Když si vzpomenu na její poslední měsíce, kdy byla moje milovaná fenka slepá a hubená, nemohla na zadní nohy a celý den jen proležela… pokaždé se mi chce brečet. Od té chvíle uplynul skoro rok, ale já stejně nedokázala zapomenout. Nechci si pořídit jiného pejska, protože by mi to přišlo vůči Ildě sobecké. Když jsem chtěla, aby moji fenku pohřbili na Warmhill, málem se mi farář vysmál do tváře. Bastard jeden! Já vím, že Warmhill je hřbitov pro lidi, ale kdyby Furas Ildu znal, tak pochopí, že ona byla jako člověk. Stačilo by nějaké místečko v rohu hřbitova, tam kde nikdo nechodí, ale kdepak – prý by to bylo zneuctění půdy svaté. Bylo to poprvé, kdy jsem měla chuť faráře praštit a kdyby na tom nebyl zdravotně tak špatně, možná bych to opravdu udělala. Není to tak dlouho, co měl farář mozkovou příhodu, ale vzpamatoval se z toho ještě vcelku dobře. Proč jen Bůh faráři pomohl a mé Ildě ne?! Co mě to napadá, vždyť tohle zní, jako bych ani nevěřila v Boha. Věřím v něj, ale nevím, jestli chození na bohoslužby s vírou nějak souvisí. Znám lidi, které jsem v kostele nikdy neviděla a nevypadá to, že by je za to Bůh trestal. Možná tam taky přestanu chodit, vždyť k čemu to je, když mi farář odmítne pomoct, přestože pravidelně přispívám církvi? Tohle je nějaký vděk? Je to jen zlodějina a nic jiného! Kvůli faráři teď musí moje Ilda navěky odpočívat vedle mého domu. Má tam alespoň krásný náhrobek s básní:

 

Ten psí život tak krátký jest,
však když člověk projde tisíc cest,
nenajde duši laskavější nežli psí
a nikdy nezíská takové přátelství.

Odpočívej v pokoji můj pejsku drahý
a věz, že bez tebe bude život těžký.


 

Čím dál víc se ponořuji do knih a zdá se mi, jako bych ztrácela kontakt s reálným světem. Je to zvláštní, ale trávím teď v knihovně víc času, než kdekoli jinde. Je alespoň dobře, že knihovna se zřejmě nikdy rušit nebude, neboť vydělává! Já vím, že je to divné, ale o knížky zase začal být zájem a hodně lidí zajímají příběhy z Afriky a východní Asie. Samozřejmě, že za to vděčím Parvati a Kasumi. A díky nim už knihovna slouží i jako knihkupectví. Ano… zhruba polovina budovy nyní obsahuje běžné knihy, které je možné sehnat ve městech, no a lidé si je mohou kupovat a doopravdy to tak dělají, protože je cizí krajiny zajímají. Můj plat, který dostávám od vesnice, se nezměnil, ale Harry jasně řekl, že musím být schopna alespoň jeho třetinu vrátit a tak se ze mě stala obchodnice. Díky kontaktům seženu zajímavé a lidmi žádané kousky za běžnou cenu a zde je prodávám podstatně dráž. Vypadá to jako ožebračování druhých, ale oni sami by stejně nebyli schopni ty knihy někde sehnat. Jde to tak dobře, že se mi daří vydělávat zhruba polovinu mého platu, což znamená, že vesnice sice stále na provozu knihovny prodělává, ale zdaleka ne tolik, jako kdysi.

 

Leonard Colliere

Návrat syna na Black Mirror mě velice potěšil, ale podstatně hůře to snáší Josefina. Netušil jsem, že se situace vyhrotí tak moc, že na mě bude naléhat, abych svoji práci vzdal. Možná je to tak ale lepší, vždyť díky tomu mám spoustu času na rodinu a taky si musím uvědomit, že mám svůj věk. Vždyť mi co nevidět bude pětašedesát! Stejně se ale nemůžu smířit s tím, že už nejsem u policie. Před lety jsem také odešel kvůli Josefině, ale netrvalo dlouho a uvědomil jsem si, že bez mé práce si připadám zbytečný. Doufám, že tentokrát to neskončí podobně… Mrzí mě, že je na mě vlastní syn takový. Lituju toho, co jsem mu tehdy před lety provedl a mám pocit, že mi to neodpustí ani na smrtelné posteli. Někdy v životě nastane chvíle, kdy si uvědomíte, že to, co děláte v dobré víře svým dětem, jim ve skutečnosti hrozivě ubližuje. Kéž by bylo možné vrátit se zpět v čase a napravit chyby, kterých jsem se dopustil. Dnes by mě třeba můj syn měl rád jako otce.

I když už je to daleko za mnou nejsem, schopen vytěsnit z paměti případy, které jsem nedokázal objasnit. Jakožto vyšetřovatele mě každý neúspěch mučí a je to ještě horší, když to vede až k úmrtí lidí. Nejhorší je pak vědomí, že někde venku poblíž vás pobíhá vrah a vy mu nedokážete zavčasu zamezit v jeho řádění. Vzpomínám si jako dnes na případ Samuela Gordona. Větší děs jsem v životě nezažil, ale teprve před pár lety, to když se Gordon najednou zjevil mezi námi a na panství začali řádit démoni, mi došlo, že kriminalistika sice je založená na logice, ale jak mám vyřešit případ, když jsou v něm zapleteny nadpřirozené síly, na které je každá logika krátká? Z toho důvodu si tu řezničinu z jedenaosmdesátého neberu tak moc k srdci, neboť za tím vším bylo bezesporu víc, než by si byl kdo pomyslel. Z pozdější doby mě nejvíce trápí skon Adriana Gordona a zmizení jeho manželky. Mé oči se pochopitelně upíraly na zámek a na Samuela Gordona a ty, co ho obklopují. Jenomže se nic pořádného nevypátralo. Takže buď Gordon a jeho lidé lžou, anebo opravdu nic nevědí, ale nic jsem jim dokázat nemohl. Rachel zmizela beze stopy, jakoby se vypařila, a po Adrianovi sice zbylo v bunkru hodně krve, ale jeho tělo, které by snad mohlo prozradit, kdo ho usmrtil, zcela jistě spořádal ten netvor. Jediný, kdo by mohl vnést do případu více světla je Kasumi Sato. Pokud se tu Kasumi někdy objeví, bezpochyby se minimálně k případu zmizení Rachel Gordonové vrátím.     

 

Conrad Spooner

Nebyl to špatný nápad se vrátit a i když tady musím tvrdnout ve společnosti mého otce a beru podstatně míň než v Londýně, je to vcelku pohoda. Zprvu jsem se nemohl dočkat, až fotr zaklepe bačkorama, ale teď když odešel do důchodu a snad konečně natrvalo, tak mi to ani tak nevadí. Pozice vrchního inspektora mi dodává na důležitosti. Jsem opět nejmocnější muž na Black Mirror. No dobře, tak druhý nejmocnější muž hnedka po tom pitomci ze zámku. Ovšem kdybych měl do žebříčku nejmocnějších započítat i ženy, klesnu až na třetí místo! Jak je možné, že jedna černoška si vybuduje takový respekt?! Já jsem přece inspektor a ona je obyčejná strážkyně a pochybuji, že její náplní práce je něco víc než nastavovat Samuelovi řiť.

Ten poslední incident, kdy mě málem uškrtila, mě vážně nasral. Ta mrška si snad myslí, že se jí bojím! Ve skutečnosti je to ona, kdo je posraný strachy. Však já ji ještě dostanu. Nakonec co jiného zde taky dělat, než přemýšlet, jak tu černou prdel dostat do postele a konečně ji zkrotit. Zprvu jsem myslel, že ji nechám být a přijde sama, jenomže nepřišla. Na nějaké dlouhodobé snažení nejsem stavěný a hlavně ona se mnou na večeři nebo do kina nepůjde ani za nic. Vyhrožování je taky na houby, protože nemám jediný použitelný trumf a ona navíc ví, jak to na mě hrát. Na tu událost v lese nejde zapomenout. Ještě nikdy jsem si nepřipadal tak ponížený, ale s tím se nesmířím ani za nic! Já ji dostanu a jediná možnost, jak toho docílit je za použití násilí. Jenže jak ji znásilnit, když má takovou sílu? Nikdo tady z Black Mirror by se s ní dobrovolně do křížku nepustil. Musím něco kloudného vymyslet – žádný jiný člověk nedokázal tak srazit mé sebevědomí jako Parvati a toho bude hořce litovat.

 

Harry Miles

Spoustu lidí tady na panství žije nevýrazný a ničím zajímavý život a mám pocit, že z těch všech jsem to právě já, kdo má ten život nejobyčejnější. No a lhal bych, kdybych řekl, že z toho nemám ohromnou radost. Hospoda na sebe vydělává a mám dokonce dost i pro sebe. Sice nikdy nezbohatnu, ale proč by mě to mělo vadit, když se mám dobře? Kluk už vyrostl a ve čtrnácti letech je velice rozumný. Zřejmě za to může skutečnost, že tady doma ve Willow Creek se stýká výhradně s dospělými. Velice ochotně mi pomáhá v hospodě a já mám díky němu méně práce a starostí než kdysi. Dělá mi radost ten můj kluk!

Co mě ovšem trochu vadí je, že ho stále neopustila ta posedlost Kasumi. Taky bych byl rád, kdyby tu byla, ale nemyslím, že se ještě někdy vrátí, ačkoli… pan Samuel před mnoha lety také odjel a vrátil se až za dvanáct let, takže vyloučit Kasumin návrat nemůžu, ale nevěřím v něj. Můj Ephram kdysi obdivoval i Parvati a vzhledem k tomu, že ho zřejmě zachránila před smrtí, jsem si ji oblíbil i já, jenomže časy se mění a Parvati nezůstala taková, jaká byla. Poslední kapka byla, když tady v hospodě vyvolala rvačku. Nevím, co jí to popadlo, ale začala tu řvát na hosty, že chce stůl jen pro sebe a tak ať jí uhnou nebo že uvidí. Neuhnuli a viděli, jak s nimi Parvati zatočila. Kdyby k tomu alespoň měla dobrý důvod! Zprvu jsem chtěl já a ještě pár hostů těm čtyřem pomoct, ale když jsme viděli, jak je Parvati posílá do kolen, vzdali jsme to. Nechápu, co to do té holky vjelo, ale Edward říkal, že záchvaty vzteku mívá čím dál častěji. Asi bych jí sem měl zakázat vstup, ale když bude chtít, tak se sem stejně dostane a přesvědčí mě, abych ji obsloužil. Nevím, co by ji mohlo zastavit, vždyť i policie se jí bojí. Spoonera před časem málem uškrtila. I když, abych byl upřímný, v jeho případě by mi Parvati spíše prokázala službu. Já toho slizáka vážně nemám rád. Jak si Colliera vážím a uznávám ho, tak jeho syna mám plné zuby. Prolhaný, arogantní, posměvačný a namyšlený zmetek je to, ale copak proti němu můžu něco říct? Vždyť by se ještě postaral, aby moji hospodu zavřeli, takový grázl je ten náš inspektor. Hrozné…

 

Ephram Miles

Tady prostě chcíp pes a vypadá to, že ne jen jeden. Lautr nic se tady prostě neděje a já se až divím, že to tady vůbec vydržím. Mám ohromnou chuť podniknout nějakou výpravu a samozřejmě, že je kam, ale copak můžu vyrazit do mlýna nebo do kláštera? Vždyť tam snad podle všech, co tu žijí, straší a vzhledem k tomu, že bydlíme na Black Mirror, tak na tom trochu pravdy bude. Krom toho táta by nepřežil, kdyby se mi tam něco stalo, a já mu rozhodně nechci přivodit trápení. Stejně ale, když si na parkovišti hraju třeba s míčem, tak mám hrozné nutkání se sebrat a jít nahoru ke klášteru. Abych pravdu řekl – i já mám v hloubi duše strach tam vůbec vyrazit a kdyby se tam fakt něco hrozného stalo, tak se asi podělám strachy. Proto by bylo fajn mít s sebou někoho, kdo se nebojí a s kým by mě tam táta pustil. Ovšem Parvati je mimo hru – s ní nechci mít nic společného. Je mi odporná a vypadá jako chlap. No a hlavně se strašně rychle nasírá, až si říkám, jak si může pan Samuel držet na zámku takovou vzteklounku.

Na Kasumi se prostě nedá zapomenout… Sakra proč se nemůže vrátit, když tu má všechno, co by si člověk přál? Co může mít tak důležitého na práci, že to přebije lásku k panu Samuelovi, zámek, bohatství, pohodu a klid,… Hodně lidí věří, že je Kasumi po smrti. Já myslím, že je to blbost. Možná už jsem vyrostl, ale vím, že Kasumi jen tak někdo nezabije a navíc když pan Samuel věří, že je jeho přítelkyně naživu, tak tomu věřím i já.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru