Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kapitola první

11. 05. 2015
0
0
363
Autor
TomSvob

Příběh pojednává o sedmnáctiletém mladíkovi Benovi Dvořákovi, který zažívá běžné trable obyčejného pubertálního výrostka. Ben žije v Praze a chodí na střední školu, kde se setkává s příhodami, které se určitě staly každému z nás. 

Ben vchází do obýváku bytu, kde žije společně s Terezou, Michalem, Míšou a Arturem.  Michal je jeho nejlepší kamarád už od první třídy a jsou spolu snad všude. Tereza, Míša a Artur už jsou na vysoké škole, a místo koleje žijí v bytě s kamarády. Jde k lednici a říká: "Tady je úplný hovno, to jste zas nic nekoupili?", načež ihned reaguje Tereza: "A to jsem jako tvoje služka?" Takhle se tam tyhle dva ještě chvilku dohadujou, ale Michal to utne, v zájmu obou: "Jdu nakoupit, jde někdo se mnou?" "Já s tebou jdu.", řiká Míša. 
Je neděle večer a parta má naplánovanou jednu akci v místním klubu. Chtějí se pobavit, a protože bydlí sami, mají to o to jednodušší. 
Vlastně, vraťme se trochu zpátky a řekněme si proč sedmnáctiletý Ben, který by měl ještě dostávat kapesné a bydlet v teple u maminky, pracuje na brigádách a bydlí sám. 
To začalo už hrozně dávno. Benovi umřel táta a zůstal s mámou sám. Bylo to pro něj hrozně těžký, protože máma se z toho úplně zhroutila, začala chlastat a Ben z toho byl úplně v háji. Babičky, tetičky, nic takovýho v jejich rodině nefunguje, což znamená, že Ben se musel o mámu takřka permanentně starat. První půlrok po smrti táty to ještě jakžtakž šlo, máma měla práci, nepřipouštěla si, že je sama. Ale jakmile si čuchla k flašce, už se to nedalo vrátit. A v ten moment šlo všechno do hajzlu. Ben se musel naučit uživit mámu i sám sebe. Takže chodil na černo na brigády, snažil se někde uklouhnit peníze. Půjčoval si i od kamarádů, ale to byly vždycky půjčky jen tak na oko, protože jeho kamarádi věděli, v jakejch sračkách on je. Ale Ben si to nepřipouštěl. Nepřipouštěl jsi, že jeho život stojí za hovno. 
No a zlomilo se to asi tak před rokem, kdy umřela i máma. Bylo to hrozně nečekaný a smutný. Protože ten kluk, kterej se vlastně stal dospělým takhle hrozně brzo, byl úplně sám. 
Ben měl hrozný štěstí protože, na mou duši, asi tři dny předtim než pani Dvořáková umřela, Benovi schválili předčasnou zletilost. To v praxi znamená, že je dospělej dřív než je mu 18. Měl to z důvodů dříve uvedených. 
Když jeho máma umřela, nemohl si dovolit platit nájem toho velkýho bytu, kde dřív bydleli. (Domovní dovolil obývat Dvořákovým byt za poloviční cenu kvůli matčině nemoci.) Takže se obrátil na Michala, kterej je o rok starší, a už žije sám, jestli nemůže jít k němu. Michal samozřejmě jako nejlepší kamarád souhlasil. Ten byt je velkej, postupně už se tam jen přidávali Tereza, Míša a Artur. 
 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru