Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

psychicky nemocní

17. 09. 2015
19
24
2703
Autor
Danny
Když pan doktor Procházka vešel do pokoje na vizitu, zaregistroval nového pacienta: včerejší příjem. No nic - bude se muset pacientovi podívat na zoubek: tedy spíše na mozek. "Co vám schází, pane - " doktor Procházka si od sestry půjčil kartu pacienta - " pane Spurný?" "Tato civilizace je psychicky nemocná a já se na ní odmítám podílet," konstatoval pacient. "Mohl byste mi to nějak přiblížit?" zeptal se lékař. "No - tak třeba jsem se trochu zasekl v práci: vyvíjíme pořád nové a nové verze a vlastnosti programu, který normálně fungoval - a tím se původní funkcionalita rozbíjí. Taková změna jen pro změnu, stále nové a nové verze. V psychicky zdravé společnosti by lidé byli spokojení s tím, co mají, ve funkčních věcech se nevrtali: a samozřejmě opravovali chyby. Ve všech oblastech by bylo daleko více klidu, kdyby lidé nespravovali, co není rozbité." "Ale to by se ekonomika..." pokoušel se namítnout doktor. "Tak už jsme u dalšího symptomu psychické choroby. Ekonomický růst. Všechno musí pořád 'růst'. Na konečné planetě, s konečným množstvím paliv a zdrojů, má stále, do nekonečna, probíhat nějaké navyšování. Honem, honem, honem: až do slepé uličky." Lékař se trochu zamračil… ale toto jej zajímalo. "Vezměte si třeba toto: v září, kdy je tady relativně normální počasí, jezdí lidi na last minute zájezdy někam, kde je vedro: aby tam mohli plavat v moři, které je ochlazuje. Co jiného než psychicky chorý mozek vymyslí něco takového." Doktor se nadechl ke slovu, ale pacient pokračoval dál. "Nebo co děláme dětem: nutíme je odmalička dřít na nějakých úkolech, pamatovat si zpaměti spoustu věcí, které pak zahodí, místo aby se naučily samostatně a kreativně řešit životní situace." Lékař poslouchal dál. "Další příklad: módní trendy: oblečení se mění každou sezónu - toto bylo 'in', teď je 'out' - stále se přizpůsobujte, stále kupujte nové a nové věci, když staré ještě nedosloužily. Prostě celkově: tato civilizace si zbytečnostmi generuje více problémů, než kolik jich řeší." Lékař chvíli přemýšlel, pak odvětil: "A uvažoval jste, pane Spurný, že to, co je třeba pro vás zbytečnost, je pro někoho jiného důležité?" Pacient zavrtěl hlavou: "Tady se nejedná o někoho jiného, ale o mě. Piky piky na hlavu, já už na to prostě nehraju. Ať si tato kultura do svého soukolí natahá někoho jiného, já končím." "A co bude s vámi dál? Jakou teď budete mít náplň a smysl života?" zeptal se psychiatr: napadlo ho, že než by odporoval, raději naoko přistoupí na pacientovu hru a zkusí z toho vytěžit, co se dá. Pan Spurný se zarazil: "...a víte že nevím? Kruci, doktore, to mě nenapadlo. Pokud tamto jsou zbytečnosti, asi bych měl vylučovací metodou hledat, co zbytečnosti nejsou. Co je důležité." "Tak pojďme hledat," usmál se lékař. Pacient souhlasil: "a kde jinde bych měl začít, než u sebe a tady. U sebe, tady a teď."

24 názorů

fjorda
před 11 měsíci
Dát tip

Geniální :)


agáta5
18. 04. 2019
Dát tip

prachy nic víc v tom není... protože smysl to nedává :) jako u všeho okolo... to by bylo na román, co je tady na týhle kouli špatně :) 

ale my se z toho vypíšeme!!


Danny
18. 04. 2019
Dát tip
ag: mně to jde na nervy hodně a to jsem sám ajťák :) sw kterej píšu já tak má pozvolnou evoluci a nechápu lidi co to furt překopávají :)

agáta5
18. 04. 2019
Dát tip

ha, tady jsem doma!

taky mi jde na nervy, když se furt mění programy, na který jsem si zvykla ... šup a uč se nový a pokud možno komplikovanější a blbější... ježíši, to mě sere!  asi půjdu k panu doktorovi na pokec :)))


Danny
07. 05. 2018
Dát tip
Diana: ten mozek ale máme každej trochu jinej, takže by mohlo být pro každýho důležitý něco jinýho... rozhodně zajímavé téma k diskusi

Diana
07. 05. 2018
Dát tip

Stoprocentně souhlasím. Obdivuji, jak jsi dokázal poměrně v několika větách vystihnout tak závažnou podstatu skutečného problému. A myslím si, že závěr je i dobrá pointa, dokonce dobrý návod. Kdyby se každý zamyslel co je opravdu důležité, pak věřím, že by se většina lidí nakonec na výsledku shodla. Máme v hlavě přece mozek, ne? ***************


ahoj Danny .. se zájmem jsem si přečetl tvůj kus, začátek velmi slibný, ale pak... tak trochu zabíháš do ixkrát omletých klišé...byť jsou pravdivé, tak nic nového pod sluncem... a název bych dal spíš "psychicky příčetný", když se dokáže takto ptát... jméno pacienta je super! ale trochu si odporuje v závěru,kde najednou "procitne" a uzná, že by měl hledat řešení u sebe a zamyslet se sám nad sebou... nevím, přijde mi to trochu naivní promiň...přitom by ten text mohl být super, kdybs našel v sobě odvahu...


Gerty2
13. 10. 2015
Dát tip

Rozhodně bych nezačínal povídku slovíčkem "když", ale jinak je to celkem fajn zamyšlení nad stavem současné civilizace. V mnoha budech bych s panem Spurným souhlasil. Akorát jsem úplně nepobral závěrečnou větu - nejsem si jistý, jak to pan Spurný myslel. Ale možná to byl tvůrčí záměr.


Oldjerry
10. 10. 2015
Dát tip

Fakt je, že nástup je  dobrý a všecko dál - včetně jisté logiky - až skoro do konce. Skoro - řekněme 93 % ... neboť výstup to nemá a nebo jen velice fádní, který nepřináší zásadní řešení. Ovšem pro sebe jsem jisté poučení z té povídečky  vypreparoval - ovšem netýká se přímo tématu... No - škoda toho rozpačitého závěru...


myslím, že čas od času se na téhle psychiatrické posteli ocitáme všichni a ptáme se po smyslu života, který je zde popisován, autor zřejmě nehledal hlubší záměr ani rozuzlení problému, což závěr nakonec vypovídá, ale chtěl jen navodit pocit zamyšlení, u mě se podařilo, zabrnkal na strunu, která mi zní, T*


StvN
04. 10. 2015
Dát tip

Závěr jsem asi nepochopil. Čekal jsem výraznější pointu. 


Gora
30. 09. 2015
Dát tip

Zajímavý námět...více bych vygradovala závěr či pointu, ale dobrý...


Janina6
28. 09. 2015
Dát tip

Přiznám se, že nevím, jestli mám tenhle text brát jako odlehčenou záležitost, nebo vážně. Ne že bych nechápala, co se v něm řeší, ale všechny ty analýzy našeho světa, předkládané panem Spurným, jsou velmi jednostranné a zjednodušující. „V psychicky zdravé společnosti by lidé byli spokojení s tím, co mají“ – nezlob se, ale to by ještě dnes spokojeně lezli po stromech. Že je u moře vedro, ještě neznamená, že tam lidi jezdí proto, aby se „zchlazovali v moři“. A tak dál, nebudu to rozebírat všechno. Prostě zjednodušený pohled na svět. Podobně zjednodušené je pak i „řešení“, které doktor s pacientem v závěru najdou. Jinak na mě z textu ještě pomrkává poznání, že duševní zdraví, "normálnost", je relativní pojem... ale to jaksi všichni víme, že.


Lakrov
24. 09. 2015
Dát tip

Těžká, smutná pravda na mě z toho textu padá. Záver sice není kdovíjaký -- je to spíš takové "do vytracena", ale za ten krátký výčet faktů, na nichž je založen současný "úspěšný" život zasloužíš tip.


LadyLoba
20. 09. 2015
Dát tip

zacat dobry ale pak to imho neni dotazeny ... a stratilo to smrnc

 


pété
19. 09. 2015
Dát tip

všechny názory výše jsou mi blízké. dobře se to čte. T


Josephina
18. 09. 2015
Dát tip

Σωκράτης - poznej sám sebe!


Alexka
18. 09. 2015
Dát tip

Módní trendy už neřeším, ale nové a nové věci mě už taky unavují, dál mě taky štve, když musím v práci sledovat ekonomické výsledky.... asi se zamyslím a půjdu hledat. a začnu u sebe :-)


Prosecký
18. 09. 2015
Dát tip

Osloví to většinu z nás, protože se s tím neustále potkáváme. na druhou stranu bychom o těch závěrech mohli polemizovat a příčiny takového jednání hravě vysvětlit. Kolikrát jsme to už všichni slyšeli?

Není mi úplně jasné, co znamená, že už nehraje? Odmítá platit sociální pojištění? 

Nakonec si nechám vážnější poznámku: Není to spíše prozaická miniatura než povídka? nechtělo by to nějako překvapivou pointu? Každopádně za to, že jsi mě donutil přemýšlet, uděluji tip.


Zordon
18. 09. 2015
Dát tip

Téma hranice mezi duševním zdravím a nemocí je velice štěpné. Líbí se mi to nomen omen "spurný".


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru