Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ples

11. 02. 2016
1
4
235
Autor
spickovka

 

 

 

Ples


S natáčkama ve vlasech umývám zem. Je třeba vytunit domácnost, přijde hlídat tchýně. Pak zkouším oblečení. Je třeba  vytunit sebe, až srdce plesá. Mami, to néé, v těch šatech se ztrapníš.  Miláčku, v těch šatech vypadáš, jak svatební dort. Vem si ty dlouhý šaty.  Pohled do zrcadla. Odkládám své pro tu příležitost zakoupené mini šaty v second handu. Zkouším další šaty. Ztrhávám cedulku s nápisem sleva. To půjde, zbývá doladit poslední centimetry co nesmazaly ani uběhnuté kilometry. Hledám stahovací body, aby zabodovalo mé čtyřicetileté body.   Kočky mi vlezou do skříně. Dobrý nápad, vyhodím všechno ven. Na dně minulosti krajkových kalhotek nacházím     přítomné stahovací bombarďáky. Je to dobrý, když nebudu moc divočit nebudou mi zpod šatů vylízat ven. Z koupelny vychází hvězda velikost XL. Září a oslňuje okolí. Parket je osvícený hvězdami rúzných velikostí a různé intenzity alkoholových třpytek. Mladší svěží prostě jsou a starší dělají vše proto, aby si ostatní všimli, že jsou. Otcové od rodin chytají druhou mízu. Na baru se sbližují panáci. Zábava je v plném proudu. Směju se jak měsíček na hnoji.  Kolem půlnoci odněkud přinesou  mého dobrého muže kamarádi. Pohladím mu řídnoucí šedivějící hlavu spící na stole. Přijímám pozvání na panáka. Co na tom, že jsem chlapce učila ve školce.  Vypadá hladově a chtěl by nakojit. Naštěstí už je zletilý, tak si dáme lahvinku.   Povídá mi  o svých problémech. S nohama pevně na zemi, vyrovnaná po letech hledání, spokojená s tím co mám,  poslouchám o  tom, že  chce mít víc. Na parketu to žije, co na tom, že občas  nějaká hvězda spadne.
Z tomboly nic nemám, místo toho mám pár jiskřivých pohledů. Nad ránem se probouzí manžel, tak stihneme i tanec v harmonii společně odšlapaných (k)roků. Navzájem se spokojeni podpíráme domů.


4 názory

Lakrov
26. 02. 2016
Dát tip

Trochu mi vadí dvojí blízký výskyt neologismu ...vytunit...,  dál mi to pak přijde jako chronologický záznam událostí podaný  s jistou dávkou nadsázky. A přijde mi (z toho že ...přijde hlídat tchýně...),  že protagonistka nebude zas tak stará, jak se sama v textu "cítí".


Díky za odezvu.


Gora
12. 02. 2016
Dát tip

Líbí se mi, jako bývalá "teta" v jeslích mám podobný zážitky s bývalými

absolventy jeslí, jen mne nanapadlo je tak pěkně sepsat.    /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru