Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Souboj

10. 03. 2016
3
5
494
Autor
MartinBurget

    Do Skalistých hor se vkradl podvečer. Slunce viselo pár coulů nad horizontem. Nebude dlouho trvat, sešeří se a noční dravci se vydají na své krvavé turné. Chladivým vzduchem se nesly první zvuky nadcházející noci. Jakoby na počest prvních červánků se krajina rozvoněla posledním nádechem usínající přírody.
    Prásk! Prásk! A posvátná idyla byla tatam.
    ,,Zatraceně! Vedle! Ten chlap má nějakýho moc výkonýho anděla strážného,’’ prohlásil mrzutě Chris.
    ,,Jo, taky jsem minul. V tomhle příšeří se blbě míří,’’ dodal Jack.
    Leželi přikrčeni za kupou balvanů. Chris nabil a opatrně vyhlédl z úkrytu.
    ,,Chlapi, mějte rozum! Můžeme se dohodnout,’’ ozval se plačtivým hlasem muž kryjící se za svým mrtvým koněm.
    ,,Žádná dohoda nebude. Jednou jsi trojnásobný vrah a s těma mluvím jen prostřednictvím své dvouhlavňové sekretářky,’’ odsekl Jack a nabil.
    ,,Ale vždyť já vraždil v opilosti!’’
    ,,Snažíš se mě dojmout? Na to ti kašlu!’’
    ,,Už se flašky ani nedotknu, slibuju! Chápejte mně chlapi, já jsem se vším zlým zkoncoval. Chci začít úplně nový život!’’
    ,,My tě chápem,’’ odvětil Jack. ,,Ale zkus pochopit ty nás. Jsme sem nepřijeli jako šlechetní mstitelé bezpráví. Je na tebe vypsaná celkem tučná odměna. Jsi takový malý zlatý důl zhuštěný do několika desítek liber živé váhy.’’
    ,,Zatraceně, Jacku, nežvaň!’’ Okřikl ho Chris. ,,Stmívá se a jestli toho chlapa neodprásknem, zmizí nám ve tmě.’’
    ,,Dobře, no tak jsem si s ním chtěl drobet pokecat, aby se chudák na smrtelným loži necejtil osaměle.’’
    ,,Drž hubu a miř.’’
    ,,Tak vymysli, jak ho rychle oddělat, když seš tak chytrej!’’ Odsekl dotčeně Jack
    ,,Vidíš tamtu takovou kouli, co visí ze stromu blízko toho zmetka?’’
    ,,Vosí hnízdo, no a co?’’
    ,,Sleduj a uč se, amatére,’’ odvětil Chris. Namířil a vystřelil. Kulka prosvištěla hnízdem. Vosy, které přežily, naštvaně vylétly a pustily se do psance se spravedlivou rozhořčeností. Ten chvíli odolával a skuhral bolestí. Nakonec, když příval pruhovaných mstitelů neochaboval, nevydržel muka a s křikem vyběhl z úkrytu.
    Prásk! S výkřikem čiré bolesti se chytl za ruku. Ukryl se opodál za haldu balvanů. Vosy jej nechali na pokoji. Prohlédl si své zranění. Nebylo vážné. Kulka mu ufikla dva prsty z nichž se teď řinula tmavá, lepkavá krev.
    ,,Kdyby se aspoň strefil do pravačky, aby ten ochlasta nemoh střílet,’’ řekl potichu Chris.
    Dalších pár minut se bezúspěšně ostřelovali.
    Každé prásknutí výstřelu se odráželo od štítů hor a vracelo se mnohonásobnou ozvěnou. Znělo to, jakoby se střetly dvě armády. Vzduch byl prosycen štiplavou vůní střelného prachu. Celá scéna vypadala v záři zapadajícího slunce velkolepě. Jako by se sama smrt umoudřila a rozhodla, že dnes bude její náruč přívětivá.
    ,,Tohle je na nic. Takhle ho nedostanem,’’ prohlásil Jack.
    ,,Co chceš jinýho dělat?’’ Odsekl Chris
    ,,Počítals? Vystřelil pětkrát. Má revolver, ale ne náboje, všim jsem si, že je nechal u koně. Šest kulek minus pět je jedna. To znamená, že když vystřelí, bude bezbranný a máme vyděláno.’’
    ,,To neudělá. Ví, že by byl v háji.’’
    ,,Ale udělá, když k tomu bude mít důvod. Sleduj a uč se, amatére.’’
    Psanec opatrně vyhlédl a uviděl střechu klobouku. Zaradoval se. Nepřítel chyboval a proto zemře. Pečlivě zamířil. Vystřelil. Zasáhl.
    ,,Díky za půjčení klobouku, Chrisi,’’ řekl Jack, sundal jej z hlavně pušky a stoupl si. ,,Styď se Jamesi! Takový ohraný trik a tys to sežral i s navijákem. Mimochodem, zdá se mi, že jsi právě vyplýtval poslední náboj. Tady si někdo nedopočítal kulky,’’ prohlásil sarkasticky.
    Práskl výstřel a Jack padl k zemi, ani nestačil vykřiknout.
    ,,Tady si někdo nedopočítal, že mám dva kolty!’’ Křikl James.
    ,,Blbec jeden,’’ utrousil Chris při pohledu na svého parťáka.
    Slunce zapadlo za obzor. Znatelně se ochladilo. Šero se stávalo hmatatelnějším. Vůně a veškeré kouzlo večera se vytratilo.
    Chris si uvědomil, že jestli rychle něco nepodnikne, odměna mu zmizí ve tmě.
    Psanec po chvíli vyhlédl z úkrytu a uviděl střechu klobouku.
    Jo to určitě, pomyslel si, na tohle už nenaletím.
    Ale klobouk se vysunul výš a pod ním se objevila tvář.
    Takže žádná léčka, došlo mu, ale neopatrnost.
    Pečlivě zamířil, vystřelil, trefil se. I v šeru bylo patrné, že se lebka roztříštila, krev se rozprskla. Život zhasl. Nebyl to pěkný pohled.
    Psanec se zvedl. Zaplavila ho nevýslovná blaženost a úleva. Už se viděl jako žrádlo pro supy a zatím, navzdory přesile, přežil. Teď obere padlé, odjede někam, kde ho neznají a začne nový život. Zapomene na svou temnou minulost.
    Obešel haldu balvanů a uviděl své nepřátele bezvládně ležet.
    Třeskl výstřel. Psanec se s prostřeleným srdcem zhroutil k zemi.
    Chris se zvedl, zastrčil revolver, teatrálně si oprášil kalhoty a sňal klobouk z rostříštěné hlavy svého mrtvého parťáka.


5 názorů

Lakrov
08. 04. 2016
Dát tip

Pro careful (ale i pro autora):  Ve virtuálním svěťě je snadné (byť neúmyslně) někoho naštvat a to nechci.  Proto se většinou vyjadřuji takhle opatrně.  Věk autora už z některých předchozích povídek tuším a vím, že nepíše  špatně, i když na můj vkus trochu monotematicky a o vzdálených námětech;  ale proč ne. U špatně napsaného textu se nedostanu přes první odstavec.  A komentuji jedině dočtu-li povídku do konce.  To měl být kompliment, není-li to poznat :-)  

P.S. A co s těmi, co si tu dávají vzájemně tipy? Oni to tak nemyslí.  Oni možná vůbec nemyslí... Nemysleme za ně. Nemyslame NA NĚ!  


careful
07. 04. 2016
Dát tip

Lakrov: za upřímnost se omlouvat snad není třeba... ale autorovi je patnáct a píše líp než minimálně půlka místních kornoutů a kornoutek, co si vzájemně sazí tipy


Lakrov
05. 04. 2016
Dát tip

...Ten chlap má nějakÝho moc výkonÝho anděla strážnÉho...  ## střídat nespisovný a spisovný jazyk v rámci jedné věty je divné  Tahle přímá řeč: ...Ale vždyť já vraždil v opilosti!... působí nevěrohodně,  takhle by to asi desperád neřekl.  Po dočtení to na mě dělá dojem ohraného příběhu z divokého západu.  Omlouvám se za upřímnost a nechválu.  


agáta5
11. 03. 2016
Dát tip

jo, dobrej western!


careful
11. 03. 2016
Dát tip

No, za to ti dám tip...už jen proto, že dobro a zlo není dobro a zlo, ale jen pár chlapů, co se snaží dělat to, co musí... možná by to chtělo na začátku trochu víc úvest do děje, ale naštěstí jsou tam jen tři postavy, takže to ještě jde se v tom zorientovat... ale zas bacha na jména Jack a James se taky pletou...příště by bylo lepší jednoho pojmenovat třeba Tom... sekretářku bych taky škrtla, nepůsobí to na mě moc dobově.

 

Ale jinak za mě dobrá práce, kluku!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru