Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Setkání

02. 04. 2002
0
0
690
Autor
Šemík

Nadešel poslední den naší dovolené ve Španělsku. Manželka se rozhodla, že zajede nakoupit jídlo na cestu a také nějaké suvenýry. Naše děti jeli s ní. Mně se z toho podařilo vyvlíknou větou:

“Potřebuji si před cestou odpočinout a taky je třeba poklidit karavan.”

 

Dopoledne jsem proto strávil balením a přikrutováváním věcí, které by se mohly dát do pohybu při brždění. Kolem poledne již bylo nesnesitelné vedro, šel jsem se tedy občerstvit do menšího samoobslužného bufetu. Koupil jsem si nesladkou bublinkovou vodu a něco lehkého k jídlu. Posadil jsem se k jednomu z venkovních stolků a dal se do jídla.

 

Dobrou chuť, mohu si přisednout?” Vyrušil mne hlas mladé dívky.

“Ale samozřejmě,” odpověděl jsem potěšen, že budu mít při jídle společnost z Čech, velice roztomilou společnost. Potom jsem se rozhlédl okolo a uviděl několik volných stolů.

 

“No asi chce slyšet naši rodnou řeč,” pomyslel jsem si.

Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem si jí nikdy před tím nevšiml. Nebylo zde mnoho Čechů a znáte to jak v babylonské změti jazyků poměrně snadno rozeznáte svoji mateřštinu. Často se v cizině bavím posloucháním spoluobčanů, kteří si myslí, že jsou jediní, kdo je zde z domoviny na dovolené. A nevšimnout si takové dívky, asi bych nebyl normální. Viděl jsem, že je zde zřejmě s přítelem a obývají poměrně luxusní chatku. Nám bylo souzeno podívat se v jejich letech tak k Balatonu. Nedá se říct, že bych záviděl. Aspoň ne ten luxus. Spíš ten věk. Odhadl jsem, že mně bude tak dvakrát tolik než jí.

 

 

S hovorem však začala ona:

“Jmenuji se Lucka a vy?”

“Ondřej Balán.”

Usmála se:

“Ondra stačí, jsi tady na dovolené?” Přešla automaticky na tykání.

“Jo, ale už brzy pojedeme. Manželka si ještě chce zajet po Evropě, když už jsme vytáhli paty z domu, vidět Paříž a tak.”

“Tam jsem taky byla, moc hezké město.”

“A tady jste už dlouho?” Ani jsem nevěděl, jestli když používám jste, myslím množné číslo nebo jí neumím tykat.

“Přes měsíc.”

“To se někdo má, takové prázdniny bych bral.”

Zase se pousmála. Při smíchu se jí dělaly v tváři ďolíčky a já věděl, že je čas co nejrychleji zmizet, než se dopustím nějaké nepředloženosti. Měl jsem již dojedeno. Vstal jsem a rozloučil se:

“Tak si to tady ještě pořádně užijte.”

“I ty s manželkou tu Paříž. Ahoj.”

“Ahoj.” Odpověděl jsem již za chůze a rychle zmizel v našem obytném přívěsu.

 

 

Snažil jsem se něco číst, ale vůbec se mi nedařilo soustředit. Ani celkem výpravná detektivka, mě nedokázala vtáhnout do děje. Převlékl jsem se tedy do plavek, vzal si slunečník a ostatní propriety a šel na pláž k moři. Věci jsem položil na nejbližším možném volném místě a šel si zaplavat. Ani to jsem nevydržel dlouho. Vylezl jsem z vody, natáhl se pod slunečník na deku. Otevřel jsem knihu a předstíral četbu. Pořád jsem viděl její tvář. Snažil jsem se zahnat myšlenky na ní pozorováním jiných objektů ženského pohlaví. Bylo se na co dívat. Napadlo mne kde všechny ty holky byly, když mně bylo jako jim. Pak mne zaujala jedna s rozpuštěnými vlasy, která šla směrem ke mně. Na dálku moc nevidím, do auta používám slabší brýle, jinak je však nenosím. Až když přišla blíž, poznal jsem, že je to má spolustolovnice od oběda. Oblečená byla do plavek, které už toho moc nezakrývaly a nutno říct, že v jejím případě nebylo co zakrývat, pokud jde o dokonalost tvarů. Měla tmavé brýle a vypadalo to, že již projde bez povšimnutí. Musel jsem něco udělat, a proto jsem bezmyšlenkovitě řekl:

“Není vám na tom sluníčku horko?”

Otočila se:

“Á to jsi ty, myslela jsem, že jedeš do Paříže.”

“Ještě čekám na manželku.”

Pak mne napadlo, že je nezdvořilé bavit se takto v leže když ona stojí. Postavil jsem se také a zase hloupě řekl:

“Jdeš si zaplavat?” Bylo to vlastně poprvé co jsem se osmělil k tykání.

“Teď hledám nějaké místo na opalování.”

Odvážil jsem se a řekl:

“Tak zůstaň tady, udělám ti trochu místo.”

“A nepřijde tvoje žena, nerada bych dělala nepříjemnosti.”

Přijede až hodně pozdě, vědomě jsem zalhal. Pomohl jsem jí roztáhnout deku. Ona poté pokračovala v hovoru:

“A kdepak je, že jí necháš samotnou.” Lehla si na záda a vystavila své tělo slunci. Já se raději schoval do stínu slunečníku.

“Jela s dětmi nakoupit dárky a pár tretek pro sebe.”

“Také mám doma půl knihovny plné suvenýrů.” Řekla, posadila se a přitáhla kolena k bradě.

“Jen těm vyvoleným je pak dáno, aby na ně usedal prach na poličkách a ostatní skončí kdesi na půdách či sklepech v papírových krabicích.” Zafilozofoval jsem si. Ona mne však moc neposlouchala a roztírala si po těle krém na opalování.

“Co jsi říkal?”

“Nic zajímavého, jen blábolím.”

Otočil jsem se na břicho a zase předstíral četbu. Ve skutečnosti jsem očima bloudil po okolí a přišlo mi, že nás z povzdálí někdo pozoruje. Zeptal jsem se proto:

“Co tvůj přítel, nebude tě shánět?”

“Jak víš, že jsem tady s přítelem?”

“No mám oči.”

Usmála se polichocena, že jsem si jí všiml již dříve.

“Snad jsme dospělí lidé, nehlídáme se.”

O té dospělosti jsem trochu pochyboval, právě ta dětskost na ní byla roztomilá a nebezpečná zároveň. V tu chvíli mne napadlo, jak je dobré, že nemáme dceru. asi bych jí nedokázal pouštět na takové výlety. Myšlenka na rodinu, mne probrala z poblouznění a rychle jsem řekl:

“Jdu si trochu zaplavat.”

Nečekal jsem na odpověď a rychlým během skočil do vody. Plaval jsem jak nejrychleji umím a co nejdál od břehu, až mi došlo, že by byl hloupý vtip utopit se. I když voda moc studená nebyla, trochu mne zchladila. Doplaval jsem zpět. Lucka již odešla.

“Aspoň, že tak,” pomyslel jsem si. Za pár hodin odsud odjedu. Napadlo mne, že už jí nikdy neuvidím. Asi je to tak nejlepší.

 

 

 

V kempu jsem si ještě dal studenou sprchu a šel dokončit balení. Pak jsem se natáhl, abych si odpočinul na řízení. Celkem rád jezdím v noci, je trošku menší provoz. Díky únavě z plavání se mi podařilo usnout. Ze spánku mne vyrušili naši chlapci a začali mi ukazovat všechny mušle a sušené mořské koníky a hvězdice, které nakoupili na tržišti. Když jsme připojili přívěs k autu, začali loudit, že neodjedou bez té dobré zmrzliny, co mají ve stánku u pláže.

“Dobře doběhnu tam rychle sám, ať se nezdržujeme.” Řekl jsem s potlačovanou nervozitou. Sám sobě jsem se snažil namluvit, že jsem nervózní hlavně před cestou.

 

 

Rychlou chůzí jsem došel ke stánku a koupil dvě zmrzliny. Na odchodu mi zastoupil cestu mohutný chlap. Poznal jsem v něm přítele Lucky. Až teď z blízka jsem však zjistil, že je to těžká váha, proti které bych neměl šanci ani ve svých sportovních dobách.

“Snad mne nepraští tady mezi lidmi a půjdeme někam za roh,” napadlo mne.

“Viděl jsem vás dneska s Luckou.”

“No, jen jsme si povídali.”

“Chci vám říct, že pokud by jste měl zájem, tak hodina je za tři tisíce a celá noc za deset.”

Pár vteřin mi trvalo, než jsem jeho větu pochopil.

“Ani ne, děkuji, již odjíždím.” Řekl jsem a rychle zmizel.

 

 


vojteschka
27. 05. 2003
Dát tip
Hezké..... ten konec mě jen maličko šokoval - to sem vážně nečekala. Ale vlastně proč ne - stát se to může (nebo mohlo)....

Seregil
09. 04. 2002
Dát tip
Pointa dobrá, má to spád a ten konec, no co nakonec to pointu nepodkopává. Docela se mi to líbí

BooB
06. 04. 2002
Dát tip
znovu skvelý nápad, ani prevedenie nie je zlé, ale chytám sa za hlavu kvuoli tomu poslednému odstavcu - prečo, vlastne načo tam je??????? - nemáš pocit, že podceňuješ čitateľa? podobne som sa chytal za hlavu na konci Tmavomodrého sveta pri dialógu na pozadí zapadajúceho slnka - i veľkí Svěrákovci sa (v mojich očiach) "poamericky" sekli...

Prokletí
04. 04. 2002
Dát tip
mno, je to celkem dobrá pointa, fabule dobrá, ale sujet je na můj vkus příliš "Vieweghoidní"... nemyslíš? Vadí mi to, ale celkom se dá říct, že jsem si hecky počtl díky m.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru