Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Borový háj zavoněl vůní borovic

03. 06. 2016
4
16
429
Autor
Kyna

Dle estetika doc. Tomáše Kulky, Ph.D. (nar. 1967):

 

 

Zítra bude; Malá konvice; Západ slunce; Divoká řeka; Moje drahá;

Nekonečná láska; Blížící se smrt; Špinavý darebák; Krásné ráno;

Vychlazené pití; Zelená jabloň; Horký čaj; Roztomilé kůzle; Šťastné děti;

Červená růže; Zlá ježibaba; Hlasitý rámus; Plný džbán; Horský mlýn;

Východ slunce; Úsvit; Dlouhá chvíle; Lesklý okamžik; Dojemný smutek;

Rozkvetlá louka; Ohnivé oči; Sladký cukr; Teplá noc; Temný les;

Krásná srna; Skákající balón; Minulá noc; Vyprahlá step; Zuřivá bouře

...

..

.

- jsou metafory, které jsou založeny na obecné estetické kráse (tzn. každý je zná ze své životní zkušenosti) a snadné reprodukovatelnosti (tzn. schopnosti použitelnosti na prakticky cokoliv, př.: líbali jsme se při západu slunce; mrdali jsme při západu slunce; zabíjeli jsme potkany při západu slunce; počítali jsme tržbu při západu slunce;...). Pakliže autor svému jazyku v básni nepřikládá ani hlubší vztahy (symboliku), ani originální původ (srdce, mozek, jazyk, duši...), dá se o jeho tvorbě říct, že je to

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

KÝČ JAK HAJZL,

A JEDINÝ, CO CHRÁNÍ JEHO AUTORA

PŘED OPRAVDOVÝM PEKLEM,

JE SKUTEČNOST, ŽE SE JEJ NESNAŽÍ PRODAT

ZNUDĚNÝM NEBOHÝM BABKÁM NA TRŽNICI.

 

 

Autor, který se kýč nesnaží zpěněžit, protože má alespoň kapku soudnosti, jen nepřímo podporuje lidskou omezenost - podporuje smiřování se s ubohým stavem společnosti a omezování její schopnosti s tím něco dělat. Pro pobavení se z vlastní omezenosti.

  

Autor, který kýč navíc zpeněžuje, přímo parazituje na lidské omezenosti, a jeho bytí se stává méněcenným. Jeho život se stává peklem.

  

Děkuji za pozornost.

 

 

 

Volně parafrázováno z [Kulka T., Umění a kýč, 2002]

 


16 názorů

kuča
13. 06. 2016
Dát tip

Rozumím. Jdu se učit a rozvíjet se. 


Kyna
13. 06. 2016
Dát tip

Řečí Zákona:

Konzument kýče je přímo líný (malomyslný, nevytváří svoje pocity), nestřídmý (konzumuje sobě nevlastní pocity) a obklopuje se pýchou (věcmi, o kterých si myslí, že jsou krásné). Nepřímo to hraničí s lakomstvím (kupuje levné pocity, místo toho, aby je pracně altruisticky vytvářel), závistí (touha po ukojení krásy, kterou vidí u ostatních). Pokud bude kýč erotický, máme tu i smilstvo. Pokud se konzument ukájí z nedostatku vnitřní krásy, máme tu i hněv. 3 přímé hříchy, 2 nepřímé a 2 podmíněné.

Producent kýče na těchto hříších parazituje - nejen, že je vytváří, ale ještě z nich žije. Proto výše zmiňuji samotné peklo.

Co se týče tebe, neber desatero nadarmo, a nešiř křivé svědectví o světu.

A nelez do mé Urážky cti, když na ni nejsi připraven. Nepochopil jsi ani Bibli, ani žádného z jejich protagonistů, ani její moderní podobu v psychologii a psychoanalýze, a ani její post-moderní podobu v estetice umění a symbolice.

Postrádáš smysl pro individuální rozvoj a schováváš se za svět s "všeobecnými pravidly morálky" jako "proti gustu žádnej dišputát". Mysli si, že jsem demagog a soudce, ale odsoudil ses sám. Já jsem jen tvůj katalyzátor, alias tvůj svět, o který si tu zakopl. Miluji tě, protože miluji sebe, a ty jsi mým světem. A proto ti radím - neustále se uč a rozvíjej svého ducha. Nepotlačuj ho kýčem. Neukájej se světem - buď jím sám.

Hlavně, že má 90% národa jiné starosti.


kuča
13. 06. 2016
Dát tip

Co já s tím? Ať si každý dělá a kupuje, co chce. Že to jsou někdy šunty? No a co? Když se to někomu líbí...

Radši se držet "Proti gustu žádnej dišputát", než lidem určovat, co je správné a co ne. To mně zavání sociálním inženýrstvím. Obecně - jestliže tedy není porušován zákon či všeobecná pravidla morálky (zhruba Desatero), ani bych po nikom neplival. 

Nicméně - tipnu si, že 90% národa má jiné starosti. 


Kyna
13. 06. 2016
Dát tip

Kučo, to ti nevyvrátím. Vím, že někdo ty sra*ky obdivovat a kupovat musí, jinak by to nebylo na trhu.

Nemluvím ale k tobě, jakožto ke konzumentovi, ale k těm, kteří tento konzum vytvářejí a žíví se jím. To, že tě fascinuje obyčejný život, je tvoje věc.

Abych to ale přiblížil tvému pohledu - představ si, že někdo prodává šutry na kamenování lidí, a ti mentálně nejzaostalejší (skoro až neandrtálci), by ty šutry kupovali, protože by věřili, že šutr, který se takto prodává, přece nejde sebrat obyčejně na zemi. Je to totiž speciální šutr ke kamenování.

Věřím, že bys na takového prodavače šutrů taky plival. Nebo bys třeba, v lepším případě, vedl ty lidi, co kupují šutry, k porozumnění, protože by ti na nich záleželo.


kuča
13. 06. 2016
Dát tip

Mně se líbí pohlednice se západem slunce. I východ slunce, moje drahá, roztomilé kůzle atd. 

 


Kyna
05. 06. 2016
Dát tip

Tvým údělem je zamyslet se nad tímto dílem a zareagovat na něj, ne ho nepochopit a pak k němu přidat dílo vlastní. Neberu už tvoje kritiky vážně.


careful
05. 06. 2016
Dát tip

..jinak se mi třeba moc líbilo animé magnetická růže z povídkového filmu Memories...strašně kýčovité motivy za mě přetažené někam, kde už kýčovité nejsou...osudová láska, operní pěvkyně a růže ve vesmíru...jedno z nej anime, co jsem viděla


careful
05. 06. 2016
Dát tip

..někdo by mohl i říct, že takhle vypadající text s úvodem v comic sansu je od pohledu kýčový...


careful
05. 06. 2016
Dát tip

Jsem si musela nejdřív ověřit jestli Kulka vůbec existuje. Podobná jména dával postavám třeba jistý DeHunt a vymýšlel autobiografie:D a navíc celé to dílko vyznívá stylem dost nevážným.

K obsahu. I pokud jsi ty myšlenky reprodukoval naprosto věrně, tak si nemyslím, že Kulka má jediný patent na pravdu. Slovo kýč zase může zahrnovat mnoho věcí a kýčovitost se někdy soudí blbě. Někdo by i tvrdil, že třeba neexistuje. 

Za mě:

I co se prodává draze, může být kýč.

Kýčem se může stát cokoli, pokud se to nadužívá.

Ani to, co se zdá být kýčem, kýč být nemusí, protože kýčovité motivy vyvolávají jistá očekávání, takže třeba západ slunce-pukla žába imho kýč nebude, protože puklou žábu by v té souvislosti nikdo nečekal a západ slunce se pak posouvá z roviny kýče...

 


lawenderr
04. 06. 2016
Dát tip

:) už rozumím i já ... no sláva (ale bolelo...:)


Kyna
04. 06. 2016
Dát tip

Je to těžké vyjádřit, proto jsem si vzal na pomoc docenta Kulku, a podle něj kýč musí splňovat všechny tyto 3 kritéria dohromady:

1. je snadno reprodukovatelný (západ slunce jde reprodukovat kamkoliv bez jakýchkoliv hlubších vztahů k západu slunce, příklady jsou hore)

2. jeho metafora má obecnou platnost (každý zná západ slunce)

3. musí se prodávat levně

Neznamená to tedy, že samotný západ slunce je vždy kýč, nikoliv! Západ slunce sledujeme naživo se škálou jednoduše nereprodukovatelných pocitů, naživo sledujeme celý zázrak přírody a v podstatě vesmír, mihají se otázky konečnosti a nekonečnosti, smrti, bytí či nebytí, lásky, souznění, přírody, atdatdatd.

Oproti tomu pohlednice za 10kč se západem slunce je kýč. Ostatně je to rozdíl mezí "být" duší u západu slunce / "mít" debilní pohlednici se západem slunce.


8hanka
04. 06. 2016
Dát tip

zaujímavé... takto z rána mi to pripadá príliš ťažké a zároveň nie...kto sa v tom má vyznať:)

a čo je vlastne gýč? Už som čítala toľko definícií, rozborov, porovnaní a neviem čoho všetkého, ale kde je tá hranica, čo už gýč je a čo ešte nie? Ani tí naj odborníci nie sú si celkom istí...ani tak často uvádzaný sadrový trpaslík zo záhrad nemusí byť pre niekoho gýčom i keď ja ho fakt nemusím:)

 


lawenderr
04. 06. 2016
Dát tip

:) No jasně, ať si běží! Bezmozek - ideální stav .. :))


Kyna
03. 06. 2016
Dát tip

No pokud držíš celou dobu mozek jen v hlavě, tak se nedivím, že chce ven!:)) Jen ať se vyběhá!


lawenderr
03. 06. 2016
Dát tip

tvoje tvorba je pro mě jako káva při zkoušení vůní, kus tě přečtu a všichni ostatní autoři mi připadají neuvěřitelně srozumitelní. Což je sice skvělé,ale možná, že mi z toho brzy vypadne mozek:)


agáta5
03. 06. 2016
Dát tip

hihi, ještě se stavím ... něco mě napadlo, ale schne mi hlína, tak ... jsi číslo :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru