Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krajina v bouři

11. 06. 2016
1
6
1621
Autor
MadPoet

Školní práce. Líčení...

Poslední tóny hravé předehry doznívají. Pomyslné ticho před bouří končí. Lehký vánek, který mne ještě před malou chvilkou příjemně ovíval, sílí a mění se v kvílející vichřici. Krajina je zahalena do černého pláště a oblohu ovládli vládci temné říše – krkavci. Z parného letního odpoledne jakoby se stala noc.

Zazněly první basové tony tympánů – koncert začíná. Koruny stromů se ohýbají v poryvu větru a špičky jehličnanů se klaní rozzlobeným pánům nebes. Louka se proměnila v zelené moře, jež se vlní v rytmu větru. Krajinu brázdí sladké slzy bohových poslů. Temná mračna pláčou. Oblohu křižující blesky, jako šípy z Perunova luku, varují před nadvládou tohoto mocného živlu. Bouře, ta nemilosrdná a krutá. Náhle symfonický orchestr utichl a nastalo hrobové ticho. Jediné co slyším, je tlukot mého srdce. 

Klid?. Z nebe se pomalu snáší slzy padlých. Déšť sílí. Prásk! Krutá paní znovu udeřila. Nebeský orchestr hraje Vivaldiho Presto. Hromy burácí s ozvěnami mosazných činelů. Impozantní dílo se blíží ke konci. Závěrečný tón zní široko daleko. Poslední decrescendo. Ladně padající kapky deště se ztrácí do piana a hromy s blesky mají ve svých notách už jen pomlky. Na obloze se objevily paprsky hřejivého slunce a jemná melodie ptačího zpěvu v krajině opět nastolila mír. 


6 názorů

MadPoet
23. 06. 2016
Dát tip

V podstatě to možná i určitá převaha obratů měla být. Nenapadá mě vskutku žádný smysluplný obsah, nikdy mi tohle moc nešlo. Jen jsem "uměla?" popisovat. 

Děkuji za názor :) zkusím trochu oprášit zásobu slovních obratů. 


Lakrov
14. 06. 2016
Dát tip

První dojem, jaký to na mě dělá, je, že je to vítězství slovních obratů  nad obsahem a že ty slovní obraty jsou často neoriginální,  tj. léty oposlouchané. Jako školní slohová práce je to ovšem přijatelné.  


MadPoet
13. 06. 2016
Dát tip

Děkuji! Pravda, tehdy jsem vážně jen popsala svou představu krajiny v bouři. Pokusím se jí přidat nějaký ten smysl tedy :) 


MadPoet
13. 06. 2016
Dát tip

Není to tajný, jen už si to přesně nepamatuji. Že by 2 ? Možná i 1- 


Kyna
12. 06. 2016
Dát tip

Brilantní popis, brilantní metafory. Ale líčení samo o sobě trochu postrádá smysl. Doslova - není tam žádný smysl. Pokud toto zkloubíš s nějakým obsahem, bude to dílo. 


A jakou známku jsi za tu školní práci dostala? Pokud to není tajný.:-))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru