Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Květen 2016 - Hlasování

12. 06. 2016
0
6
603
Autor
StvN

Hlasujte do 22.6.2016 a hlasování označte jako vážnou kritiku. Nezapomeňte vyjádřit důvody pro své hlasování.

Kategorie: 0-Nominace - 016_05 
Čarodějka z Auvergne Gerty 2016-05-03 0-Nominace - 016_05  
Kozí ráj slunceblunce 2016-05-06 0-Nominace - 016_05  
Václav Líšek Gora 2016-05-18 0-Nominace - 016_05


6 názorů

StvN
27. 06. 2016
Dát tip

1. Gora

2. slunceblunce

3. Gerty

Komentáře u povídek.

Končím hlasování.


StvN
21. 06. 2016
Dát tip

Ty máš teda výdrž :)


Lakrov
20. 06. 2016
Dát tip

Vcelku vyrovnané kolo, dlé mého názoru.  Všechny tři zúčastněné řadím mezi OCEŇOVANÉ POVÍDKY,  tj. žádná v mém hodnocení nepropadla mezi OSTATNÍ nebo MIMO.

OCEŇOVANÉ POVÍDKY:

1. Čarodějka z Auvergne autora Gerty:  Od začátku je z toho patrné jakési nadšení, nadšení hraničícím téměř s posedlostí. Některé věty jsou sice trochu strojené  (...Akce bohatě naplnila všechna má očekávání...),  což snižuje autentičnost toho domnělého "cestopisu",  zároveň ale přichází náznak jakéhosi mysteria.  Náznak se naplňuje spolu s tušením, přichází mrazení, linie se spojují,  další mrazení... a je konec.  Přes určité výhrady ke slohu (jenž však nejspíš není náhodný) mě to bavilo číst. Z těch tří nejvíc.

2. Václav Líšek autora Gora Z počátku je text na několika místech dost popisný. To, kudy se ten příběh ubírá, mě ovšem zaujalo, překvapilo a snad  (skoro se to stydím říct) i pobavilo. Dost to totiž vystihuje mou představu  o myšlenkových pochodech zmíněného etnika.

3. Kozí ráj autora slunceblunce Zvláštní povídka o naprostém úniku od všeho, co bylo předtím. Ocěnuji to "na přeskáčku" vedené podání příběhu, který se (s jistým předešlým tušením) ujasňuje až na konci. Název ve mně přitom (s ohledem na nastávající počasí) vyvolával zcela jiné představy o obsahu.


1. místo - Čarodějka z Auvergne. Napsáno velmi dobře - reálně, hlavní postava je živá a uvěřitelná, styl jednotný a čistý, odpovídající příběhu.. Bavilo mě to číst a užila jsem si celý text.  Některá místa by zasloužila jemné dopilování (viz třeba připomínka od Lakrov) - ale už teď je to lahůdka.

2. místo - Václav Líšek mě zaujal námětem, ale zasloužil by si učesat, zapracovat na čistotě stylu, plynulosti a čitelnosti. 

3. místo - Kozí ráj. Chtělo by se skoro napsat. Znovu a lépe. Udělat postavy živějšími a hlavbně reálnými, vyhnout se neobratným vyjadřováním ve stylu "lak na konci prstu! (lakují se nehty, ne prsty) a "miloval tohle cítění"  (to skoro zní, jako by povídfka nebyla od rodilého Čecha).  Základní téma - náhlý útěk z dlouho snášených nevyhovujícíh podmínek, škrt dosavadního života a tlustá čára za ním - zní zajímavě, ale chtělo by to zpracovat lépe.


K3
13. 06. 2016
Dát tip

 Tentokrát se v hlasování neliším od Zdendy.

1. Čarodějka z Auvergne. Dobře se mi to četlo. Mám rád takové příběhy. Líbilo se mi navození tajuplné atmosféry, způsob psaní...

2. Václav Líšek. Pro mě dobře srozumitelné, pochopitelné. Několik výrazů bych škrtnul nebo nahradil jinými.

3. Kozí ráj. Dost těžko se mi četlo i napodruhé. Některé pasáže se mi zdají nepravděpodobné.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru