Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

4891

30. 06. 2016
4
28
3030
Autor
Danny
"Tak jak to bylo, Winstone?" zeptal se O'Brien. "No..." povzdechl si Winston, "přišlo mi, že Julii miluju, ale v ten samý okamžik nemiluju..." "Zapomínáš na princip singlethinku," zvedl prst O'Brien, "nemůžeš držet v mysli zároveň jeden výrok i jeho protiklad. Pak vznikají chyby v myšlení. Nezapomeň, tady na Ministerstvu lásky jsi dobrovolně, připadalo ti, že jsi nešťastný, tak ses mi přihlásil po Dvouminutovce lásky." "Chápu, že v utopii musí být každý šťastný..." pokračoval Winston. "Naše společenské zřízení není utopie, ani anti-utopie," odporoval O'Brien, "musíme přece brát ohled na realitu, která není taková, jakou si držíme v hlavách, ale taková, jaká reálně JE. Na to bys neměl zapomínat." "A pomůžete mi tady na Ministerstvu lásky i s pamětí?" zeptal se Winston, "někdy si to, co si pamatuju, překrucuju, abych to uvedl do souladu s tím, co si myslím teď." O'Brien stisknul tlačítko. Číselník se trochu pohnul a Winstona na chvíli zalil pocit blaha. "Výborně, Winstone, děláš pokroky," usmál se O'Brien, "dokázal jsi sám diagnostikovat jednu ze svých chyb, oblast, ve které se chceš zlepšít. Jen tak dál." Winston byl rád, že terapie k něčemu vede. Kdo ví, možná ho pošlou i do Místnosti 010, kde se prý každému vyplní jeho největší celoživotní přání.

28 názorů

Danny
13. 07. 2016
Dát tip
Lakrov: on je to obecně problém, jak moc psát explicitně a jak moc v textu vysvětlovat věci: třeba u této povídky jsem původně chtěl do prologu napsat, že je to parafráze na 1984, ale pak jsem si řekl, že stačí, že jsou tam ta jména a jméno povídky je 1984 pozpátku. Už se mi tady jednou stalo, že nějací lidi moji povídku nechápali, tak jsem připsal vysvětlující větu a potom napsali další lidi (noví čtenáři), že ta věta je tam navíc a že je tam ruší... prostě vybalancovat to tak akorát může být někdy problém.

Lakrov
13. 07. 2016
Dát tip

Díky za vysvětlení a patří se i má omluva za nepochopení, jen ji přidám  přímo pod povídku, ať neruším kruhy oné soutěže.  

Orwellův 1984 se mi dostal do ruky někdy v půlce 80. let.  S pozdějšími událostmi (pád totality /domnělý?/ apod.)  se mi ale naprosto vytratil z mysli,  překryt (několikrát čtenou) Farmou zvířat.  Jména ukazující v úvodu tvé povídky na souvislost s 1984 mi tudíž nenaznačila  nic a jediné, co mě na začátku zaujalo,  byla věta ...Julii miluju, ale v ten samý okamžik nemiluju...,  připomenuvší mi Schrödingerovu kočku z kvantové mechaniky.  

Když to čtu teď znovu, shledávám v tom jakousi parodii na filosofické  obracení smyslu věcí, ale vzhledem ke grafické neuspořádanosti textu  (slití dialogů dvou mluvčích do jednoho odstavce) ji shledávám až při  pozorném čtení, jehož se zřejmé textu při mé první návštěvě nedostalo.  Snad ti tedy teď nekazím náladu :-) 


StvN
04. 07. 2016
Dát tip

Celkem fajn, ale taky jsem měl trochu problém s tím záměrem. Zasekl jsem se u toho tlačítka. Nedošlo mi, proč by tam najednou mělo být tlačítko, protože to zpočátku vypadá, jako by se spolu bavili dva kamarádi, nebo dva zaměstnanci.


careful
30. 06. 2016
Dát tip

Spíš počítám s tím, že lidé nemají zrovna moc dlouhou paměť a status quo považuji tak často za odvěký a neměnný...


careful
30. 06. 2016
Dát tip

No, ve tvém případě se nedivím...a když náhodou zapomeneš koukneš do zrcadla...


careful
30. 06. 2016
Dát tip

Netvrdím, že ji nečtu, ale rozhodně nemám důvod číst něco, co mě nebaví, jen abych si mohla honit triko erudicí, kterou ty evidentně stejně nedokážeš použít. Ale pokud tě ty knihy baví, tak si je čti a mě zas nech laskavě uvažovat jinak...řekněme novodoběji.


careful
30. 06. 2016
Dát tip

Ne, nejlepší je číst hlavně beletrii a znát kdejakou postavu a jinou aluzi, aby to ve výsledku k ničemu nebylo mně ani mému okolí, ale tvrdit o tom, že je to děsně důležitý mít perfektně nastudováno.

..jinak sama jsem psala, že mohl....kdyby se nad tím názvem zamyslel a třeba i použil jméno jako důkazní materiál, tak by to mohl poznat...netvrdím, že nemohl, sama jsem to psala, Zdeníku

a pokud ještě něco chceš, tak v PM, páč tady zas dost otéčkujeme pod cizím dílkem


careful
30. 06. 2016
Dát tip

.. a jak to pozná, že autor komentáře ví, sím tě?...vymývání mozku je celkem běžný termín a bylo to i v tomhle dílku... znalosti, které tobě, ani nikomu jinému k ničemu nejsou, jsou jaksi zbytečné a stále jsi mě nepřesvědčil, že jsi to poznal, páč po bitvě může každý křičet, že je generál... navíc, i kdybych to četla, jako že přiznám, že jsem slyšela jen kousek jako audioknihu a fakt mě to nebavilo... protože stejně i zhruba vím, o co tam jde....tak na jména nemám paměť a u názvu jsem se předtím vůbec nezastavila, takže i kdybych to četla, balo by mi to k ničemu...minimálně v souvislosti s tímhle dílem..


careful
30. 06. 2016
Dát tip

Jo, to teď můžeš tvrdit a my ti to nemusíme věřit, páč jsi ve svém úchvatné asi kritice nic takového nezmínil, takže k čemu ti ta erudice je? ...akorát si  můžeš teď ze své údajné erudice  udělat erekci a pohonit sám nad sebou...


Danny
30. 06. 2016
Dát tip
careful: Chtěl jsem napsat do prologu, že při čtení je nutná znalost Orwellova 1984, ale pak mi to přišlo příliš explicitní.

Gora
30. 06. 2016
Dát tip

Já zas tuším, co chceš lidstvu říci...možná bych více dopověděla, ale ano:)


careful
30. 06. 2016
Dát tip

...ale pokud to někdo četl nedávno a docvaknou mu jména (nebo na ně má mimořádnou paměť), nebo se hodně zahloubá nad názvem, pak možná jo:)


careful
30. 06. 2016
Dát tip

Ahá... tak to jo... pak to má i záměr...jako že totalita nejen vnější, ale i vnitřní:).... bohužel pochybuju, že by bez vysvětlení někdo hledal souvislost.


Danny
30. 06. 2016
Dát tip
Zdenda: nepochopil jsem, co ma byt produktem Careful: vysvětlení, záměr Produkt/záměr je spíše literární vtip na téma "1984", ne nic světoborného/převratného pro lidstvo nebo tak. Možná moje podvědomí ví víc, třeba z něj ještě něco vybublá na "vysvětlenou".

careful
30. 06. 2016
Dát tip

...možná by mě zajímalo nějaké vysvětlení, záměr a tak...


careful
30. 06. 2016
Dát tip

sice nevím, co tim chceš říct lidstvu, ale za pokus ti tip dám..

...jinak v tom vidím kognitivní disonanci a možná i živou a mrtvou kočku...jen nevím, co měl být výsledek


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru