Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Amélie

02. 08. 2016
0
4
241
Autor
Brujo616

            ,,Ale dnes mám mít volno,” řekla Amélie. ,,Už nemáš, “ odpověděl šéf a zavěsil. ,,To je teda vopruz” zabručela si Amélie, ale vzala si kabát a vyrazila do práce. Nevěděla, kdo je dnes na pořadí, tak nejdříve zamířila na Ústředí. Mabel už pro ni měla připravený rozpis. Stará, šedovlasá úřednice, která nikdy neschvalovala Améliino oblékání. Ale přesto byla laskavá. ,,Tady to máš, má milá, neměla jsi být v práci, tak je těch lidí méně než obvykle.” ,,Děkuji, Mabel” řekla Amélie a šla za prvním člověkem.

            První byl muž, 43 let, srazilo ho auto a duše už čekala na okraji silnice. Améli k němu přistoupila. ,,Ahoj, jsem tvá smrt a odvedu Tě na druhý břeh, “ řekla.

„A co mě tam čeká?” zeptal se muž.

,,Poslední soud a ještě nějaké volovinky.”

,,A to je jako všechno, co mi k tomu řekneš?”

,,Jo.”

,,To jako fakt? Co jsi za smrt?”

,,No, to víš, život není žádný peříčko a smrt je ještě horší.“ Amélie byla už celkem podrážděná, někteří lidé měli špatný přístup a  nebrali na ni ohled. To nesnášela.

            Další byla na pořadí žena, 85 let, smrt stářím. Amélie přišla brzy, tak chvíli počkala, než žena zemřela. Když se objevila její duše, promluvila dřív než Amélie.

“Smrtka?” zeptala se.

,,Jo.”

„Tak jdeme.”

Takhle to má vypadat, pomyslela si Amélie.

            Poté měla Amélie pauzu. Jedla oběd, když ucítila brnění na zátylku. Ale ne, už zase, pomyslela si (ono už zase znamenalo událost, která se stala před 153,5 lety, takže tak už zase to nebylo). Pak prolétla Astrálem a zjevila se v Trojúhelníku zjevů, kdesi v nespecifikovaném sklepě, slabě osvětleném svícemi. Před trojúhelníkem, schované v kruhu, stály dvě postavy v dlouhých rouchách. Jedna z nich měla v ruce magickou hůlku a mířila s ní na Améii. Ta teď nebyla jen nenaložená, ale vyloženě vzteklá.

            Postava s hůlkou začala mluvit: „Zaklínám Tě mocným jménem Adonai, zůstaň bezpečně v Trojúhelníku zjevů a...“ „ Můžeš si odpustit ty kecy?“ přerušila ho Amélie. Mágové byli ti poslední, na koho by měla dnes náladu. Postava s hůlkou sundala kápi. Ukázalo se, že je to muž, 30 let, zemře za 58,3 roku na chřipku. Pokrčil rameny a řekl: „když jsem chtěl dodržet tradici...“

„No a co po mě chcete? Zeptala se Amélie.

„Já nic, ale tady kolega“ řekl muž a palcem ukázal za rameno, kde stál ve stínech ten druhý.

„To není on.“ Poprvé za celou dobou promluvil ten druhý. První obrátil oči v sloup „zase nic?“

„A kdo bych jako měla být? Vyvolávali jste smrtku, tak jsem tady, co bys asi jako chtěl?“ řekla Amélie.

„Mě,“ ozval se vedle Amélie hlas jejího šéfa.

Ten druhý vyšel ze tmy, shodil ze sebe roucho. Dlouze se na sebe se šéfem dívali. Pak se naráz rozesmáli a začali se objímat.

„Hlade! Ty stará vojno, cože voláš?“ řekl šéf.

„Ale tak, Smrti, přišel čas. Válka a Mor už čekají.“

„No, a proč vlastně voláš tak předpotopním způsobem?“

„Ale tak, telefon nezvedáš, na mail neodepisuješ. Tak co jsem měl dělat?“

„A od kdy se paktuješ s lidmi?“

„Ale tak, dobrý personál se shání těžko.“

            Zbytek hovoru už Amélie a ten první neslyšeli, protože Smrt a Hlad odešli. Amélie s tím prvním zůstali sami rozpačitě stát ve sklepě.

„Poslyš,“ řekl ten první, „nešla bys někdy na večeři?“

„Ne, a už mě konečně pusť.“

 


4 názory

Lakrov
19. 08. 2016
Dát tip

Hned po přečtení prvního odstavečku mám jasno, kde že se to ocitám,  i dál mě to celkem baví číst, jen po dočtení mám dojem,  že ještě nejsem na konci. Jako by to mělo mít pokračování...  


Hemi Novak
03. 08. 2016
Dát tip

Mě to přišlo trochu jako by plané. Chybělo mi tam takové nějaké zabarvení. Trocha atmosféry. Něco abych se buď smál, bál nebo ušklíbl. Nápad je ale dobrý. 


careful
02. 08. 2016
Dát tip

...no, nápad v tom možná i byl, ale je to napsáno dost úsečně až zpravodajsky..například ten věk a jiné informace jsou pro mě vyloženě rušivé a vlastně na nich nesejde... a příběh jsem nějak nepobrala...vím, že tam byla personifikovaná smrt jako zaměstnání a patrně i čtyři jezdci, ale nepřišlo mi to vtipný ani nic jinýho...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru