Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

CESTA ČASEM (4) PRÁZDNINY . . .

14. 08. 2016
13
25
838
Autor
blacksabbath

A je to tady. Prázdniny a banda  nezbedníků ( 8 - 15 let ) vypuštěná z opratí..

   Hned první ráno mě budí ťukání na okno. Lída a Líba. "Vstávej!  Máme novinu. Povídala teta Havlů, že kluci v noci přijeli."
Standa a Kája. Kluci z Budějc. "A Nocarovi neodjíždí k tetě na Moravu."
To tedy znamená, že celá parta bude pohromadě. Vesničko volej o pomoc. Pohroma tě nemine.
"Sejdeme se v bunkru," slyším ještě a už jsou v čudu.
Vyskočím z postele. Peřiny do okna, třičko, trenky (modré s gumou). " Babíí, jdu dát králíkům."  "A co snídaně?" "Tu sním po cestě. Musím za holkama." Bafnu chleba s máslem a letím na smluvené místo.
   Bunkr je vyhrabaný dolík v seně nad mlatem. Jsou tu všichni. Slova se ujímá kapitán Kája. Je nejstarší, a tak se sám pasoval. Nám holkám se líbí. Vloni jsme se kvůli němu přely. Vyhrála Lída. Je z nás nejhezčí.
"Jdeme na průzkum půdy do statku. Správce odjel do města. Pak na kuby k rybníku. Večer se na sýpce bude hrát flaška."
A je to tady. Nevím, jak se dostanu večer ven. Babička to neschvaluje. Po klekání nikam nesmím. Takže oknem. Jen abych zase nepolámala babiččinu chloubu. Begónie. Má je za všema oknama a jsou opravdu nejkrásnější ve vsi. Červené, oranžové, žluté, bílé a jedna je skoro černá. 
"Jdeme," velí Kája.
Na půdě objevujeme maličký žebřiňáček. Přední kola se, k našemu nadšení, dají řídit.
"S tím se dá ledacos podnikat a potichu nebo nás někdo uslyší a práskne to na nás."
Musíme ho dostat po úzkých schodech nepozorovaně ven. Každý pomáhá.
A už ho táhneme do vršku k lesu. První jízda páni kluci. Jak jinak. Nasednou, ojičku nahoru a už se řítí. Krtince nekrtince. Zastavila je až stoka. Druhá jízda, holčičí, je jen z poloviny vršku. I tak to bylo o držku. Jízda za jízdou, bouračky, smích. Odřená kolena nikomu nevadí.
Vozík ukrýváme do roští u studánky a sami táhneme k rybníku. Jde se na kuby. Karel se Stáňou si je suší na sluníčku a pak je zapálí a kouří. Inu měšťáci. Loni jsem si jednou potáhla. Letos už to pokoušet nebudu.
Dědeček zvoní poledne. Rozcházíme se. "Odpoledne se sejdeme u rybníka a domluvíme se na večer," velí velitel a prchá s bráchou k obědu.
  U rybníka je plno. Na kolech přijeli i kluci ze Stupné. To se zase budou předvádět před našima klukama. Kdo vydrží dýl pod vodou, kdo skočí z vyšší větve do vody, kdo přeplave celý rybník. Dělají svaly před náma holkama.
Babička na mě volá ze sadu. Musím domů. "Večer se pokusím," říkám holkám a utíkám.
Aha. Nenanosila jsem dříví a nezametla dvůr. Nechci, aby se babička na mě zlobila, a tak zbytek odpoledne pomáhám. Vodu ze studny do domu, plný košík polínek ke kamnům. Ještě přidám králíkům a jdu s babičkou podojit kozu. K večeři si nalámu do mlíka chleba. Poklidím v kuchyni, zavřu slepice. Ještě povím Azorovi, aby večer neštěkal. Jen aby to vyšlo. Teď musím počkat, až budu slyšet, že se babička a dědeček modlí Zdrávas a Otčenáš. Popřeju jim dobrou noc. Pod duchnu složím polštář. Opatrně přes begónie, jen aby ten Azor neštěkal, vyrazím  vstříc nočnímu životu. Ale to až příště.


25 názorů

8hanka
29. 07. 2021
Dát tip blacksabbath

čo dodať, krásne sa to číta, vybavujú sa obrázky z detstva...


Jamardi
08. 03. 2021
Dát tip

Vidím!


Na té fotce je viděl dole v rohu ta kaplička  :-))))


Jamardi
08. 03. 2021
Dát tip

Hezké počtení :)


.:-))))))............


srozumeni
03. 09. 2016
Dát tip
Krásné vzpomínání, jsem zvědavá, jak to dopadne...***

Lakrov.........díky za připomínku.......podívám se na to.......přeji hezký večer..............


Lakrov
30. 08. 2016
Dát tip

Zpvu to působí jako jedno z obvyklých ohlédnutí za dětstvím,  ale po pár řadcích si říkám,  že tohle je predevší hezky zachycená série drobných dětských dobrodružství.  Má to spád a na konci -- tím odkázem na další pokračování -- i náznak napětí.  

V téhle větě ...aby se babička na mě zlobila...## navrhuji změnit slovosled.  Tip.  


--baby......ó....je tam ó.......:-))))))


MKbaby
11. 08. 2016
Dát tip
Boží prostata :-)

..já pokukovala po Kájovi.....ale ten měl oči pro jinou........ale když mě jednou vzal za ruku....a za seníkem jsem  od něj dostala pusu......páni.......tenkrát jsem se ještě červenala....a bála se, že to na mně někdo pozná.......jak pravíš...boží prostota


Gora
11. 08. 2016
Dát tip

blackie: já považovala za prázdninový flirt ve čtrnácti, že jsem z dálky cca půl kilometru zahlédla místního mladého traktoristu, co se podobal Jirkovi Schellingerovi:-)) boží prostota, viď?


Kolobajda
11. 08. 2016
Dát tip blacksabbath

Kefalín, vy něstě ten oný - imperialista... vy stě uvedomelý (boha jeho, oni tam zasa trckajú...)    §*_*§


chlapci....chlapci.........a čo si predstavujetě pod takým pojmom ...na sladký noční život......na vsi...minulé století a děti.....:-)))


Kolobajda
11. 08. 2016
Dát tip

Tak zjišťuji, že tvé dětství se moc nelišilo od mého... Je to miloučké, a ty krásné vzpomínky ti nevezme ani skleróza... A jako Luboš - už se těším na sladký noční život...  : -))   /***


:-))))))))))....děkuji MK...........


MKbaby
10. 08. 2016
Dát tip

Už se těším na další pokračování :-) *


Zůstavají jen ty krásné.......děkuji Evženie...přeji dobrou noc


Vzpomínky na dětství by měly být krásné. A to je dobře.   /T


děkuji okolku........přeji krásný den


okoloidúci
09. 08. 2016
Dát tip

... milučko zachytené spomienky z detstva, ani tento raz nesklamali :)


....prozradím, že...dobře to dopadne...:-))).....hezký den Luboši


Kočkodan
09. 08. 2016
Dát tip
Príste nocní zivot? To budu celou dobu trnout... :-)

jojo......Azor hlídal poctivě....to pak bylo po hehe.....a ty begóoonie nás prozradily ráno....:-)))......děkuji Goro...přeji krásný den


Gora
09. 08. 2016
Dát tip

Většinou to bylo"o držku", ty tajemné prázdninové výpravy a dobrodružství s letními kamarády...Teď jen aby vás ten zatrolenej Azor neprozradil:-)  a moc se těším, jak to bylo dál...:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru