Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

La musica

10. 08. 2016
1
4
193
Autor
Jakub J.

Moje první báseň, kterou jsem se rozhodl veřejně publikovat i jinak, než ve formě písně. Pokusil jsem se zde zachytit křehkost procesu tvorby díla a jeho nevyhnutelnou pomíjivost v čase.

Z neživé plotny do tvých uší
Jdou skrze filtry, sítě citů
Ozvěny křehkých lidských duší
Zrcadlí se v šerosvitu

Jak panenky z říše snění
V partituře padlých přání
Postávají mimo dění
Své tajemství dál si chrání

Ruku v ruce zvolna kráčí
Na talíře přehrávačů
Nasytí, co hrdlo ráčí
Břicha věrných posluchačů

Vibrací svůj život končí
Tón či šelest – to je vše
Nad hrobem si pak zatančí
Marš k jejich poslední hře


4 názory

agáta5
12. 08. 2016
Dát tip

vítej tedy

víš, ono je celkově všude přejedeno, takže básně působí celkově "vybydleně". jestli chceš psát dobrou poezii, jak to máš i v profilu, nech si poradit od KK .. najít slova ne básnická, ale funkční.. s tím máme problém občas a někdy více všichni :)

tak ať se ti daří ajťáku :)


Karolko
11. 08. 2016
Dát tip

Formálne nedokvasené, ale obsah je takmer geniálny. Tip na podhratie.*


Gerty
11. 08. 2016
Dát tip

Já tedy nejsem expert na poezii, ale tohle dílo mi připadne trochu zlomené přes koleno. Jako když fakt moc chceš něco napsat a pořád a pořád to není ono. Zkus sem dát nějaký z tvých textů, nebo odkaz na nějakou tvoji muziku, pokud ji máš někde na netu, možná by mě to zaujalo víc.


podle podtitulu jsi o publikaci přemýšlel a víš co jsi básní chtěl zachytit - to je správné,  při realizaci ses nevyhnul používání povrchnějších máloobsažných slov, např. "zrcadlí se v šerosvitu", "panenky z říše snění" ono to není špatné, ale dohromady ta slova působí spíš jako vystavená na odiv, než aby nesla smysl. Souvislost chybí např mezi 2 a 3 slokou. Ozvěny si "své tajemství chrání" dělá dojem zápletky, že není jen tak to tajemství odhalit, avšak ve 3.sloce už "na nosiče kráčí" (už žádný problém). Nebo "břicha posluchačů" vyznívá kriticky, přestože to asi není úmysl. Výstižný není ani název a v celém povídání chybí hlavní podmět, že jsou to asi "ozvěny" jsem musel chvíli pátrat.  Shrnutí: lépe volit hledat slova, ne aby byla "básnická" nýbrž aby byla funkční


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru