Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Srpen 2016 - Hlasování

12. 09. 2016
0
30
949
Autor
StvN

Hlasujte do 18.9.2016 a hlasování označte jako vážnou kritiku. Nezapomeňte vyjádřit důvody pro své hlasování.

Chleba do kamene Movsar 2016-08-20 0-Nominace - 016_08  
Dědovo tai-chi IQ nick 2016-08-04 0-Nominace - 016_08  
Jedna nevyprovokovaná úvaha státního zaměstnance Vitex 2016-08-10 0-Nominace - 016_08  
Pán prasat Gora 2016-08-12 0-Nominace - 016_08  
Petrklíč a Prvosenka K3 2016-08-16 0-Nominace - 016_08  
Pohádka o princezně která měla vagínu Motýl Emanule 2016-08-26 0-Nominace - 016_08  
Slavkovský štít Ikarus 2016-08-01 0-Nominace - 016_08


30 názorů

Meggy607
19. 09. 2016
Dát tip

StvN: Pán prasat se mi líbí protože je o zvířatech a chlapec se ke zvířatům chová hezky. 


StvN
19. 09. 2016
Dát tip

Meggy, napiš prosím zdůvodnění hlasování, jinak tvůj hlas nemohu započítat. Dík.


Meggy607
17. 09. 2016
Dát tip

Pán prasat - Gora: líbí se mi.


StvN
17. 09. 2016
Dát tip

1. IQ nick

2. Vitex

3. Motýl Emanule

 

První místo za atmosféru a schopnost napsat hezký text na celkem obyčejné téma. Vitex ja drouhé místo za fajn povídku. Motýl Emanule třetí protože oproti prvním dvěma je to jen taková hra, na druhou stranu oproti zbytku je to lépe napsané a je vidět, že někdy stačí kratší text než dlouhá povídka, která se kolikrát u autorů potýká s nudou.


Janina6
16. 09. 2016
Dát tip

1. Gora: Pán prasat. Povídka, jak si ji představuju – se zajímavou hlavní postavou i dějem, dobře se čte a má pro mě i to „něco navíc“, proč si ji budu pamatovat i po čase. V tomhle případě je to nakouknutí do světa handicapovaného kluka, které je pro mě uvěřitelné, nenásilné, nesnaží se mi nic vnucovat…

2.  IQ nick: Dědovo tai-chi. Tohle je vlastně takový obrázek, črta… působivá, atmosférická, poetická. Líbí se mi styl i obsah, který mi připomněl dětství. Ty chvilky, kdy se nedělo nic zvláštního, a přece zůstanou v paměti.

3. K3: Petrklíč a Prvosenka. Hezký příběh, místy trochu moc „upovídaný“, ale i tak se mi četl dobře. Nebyl by to K3, kdyby si malinko nezamoralizoval, ale tentokrát celkem nenápadně… takže jsem schopna to přijmout.


agáta5
14. 09. 2016
Dát tip

Lakrov: uděláš a dělej to dál, protože díky tomuhle to tu ještě drží pohromadě :) dikes


Lakrov
14. 09. 2016
Dát tip

Pro agáta5: Děkuji za avízo i za sdílení podobného názoru. Když ovšem vidím,  k čemu se to tady zvrhlo, tak... Ne, nelituju času věnovaného napsání mého  příspěvku. Hodnocené povídky mám přečtené už z doby jejich zveřejnění,  a tak jde jen o to, se k nim vrátit, určit pořadí a připojit výňatky  z již (v minulosti)  napsaného komentáře. Takže hovnajs traktát,  prostě jen seřadit, odůvodnit... a snad tím autorům udělat trochu radosti :-)


agáta5
14. 09. 2016
Dát tip

to zase jo, já se bavím :) jen mi to přijde jako žabomyší války .. furt o houně :)))  tak jo, jdu si číst  upupu, ten je skvělej


careful
14. 09. 2016
Dát tip

K3: co se mého hodnocení týká, tak o něm vůbec nemusíš přemýšlet, protože se stejně nezapočítává... ani to Lakrov... je úplně jedno, co já z toho čtu, nebo nečtu, nikoho tím nepoškozuju, soutěž to nijak neovlivňuje!...  jo a možnost hlasovat sám pro sebe je trochu divná... ale StvN to tak nejspíš nevidí... páč je děsnej  lumen


careful
14. 09. 2016
Dát tip

agáta5: Ale, jo, je to na jednu stranu dětinský... Jim ty komentáře stejně (skoro) k ničemu nejsou... tak proč to číst a komentovat.... mají "kvalitních" komentářů dost... soutěž sama o sobě je náročná v tom všechno přečíst...lidí k tomu ochotných tu moc není a miláček logik (StvN) ještě některé blokuje, protože pro jeho soutěž nejsou z jeho pohledu dost hóch... lakrov to hodnotí zbytečně a já vím, že nehodnotím...ani nemůžu, tak proč bych se s tím namáhala... copak jsem pinklá/pinklej jako Lakrov...ne, já jsem pinklý/ pinklá úplně jinak:D

... prostě je to podle mě daleko víc logika ...ve smyslu akce-reakce než dětinskost, ale to musíš znát pozadí... StvN zas bere jako logické své stanovisko, Lakrov vidí jako logické psát traktát.... já je vidím jako blbce oba... a vůbec Písmák nnení nic extra významnéhoho, natož tahle soutěž... tak se prostě bav tím, co jsme všichni za kretény, jako to dělám já, a je to:D


agáta5
14. 09. 2016
Dát tip

careful, to je fakt na odstřel už ... ty jako redaktor prózy především bys mohla najít kapku slušnosti a ty věci v soutěži přečíst, ale protože bojkotuješ jak stvn, tak některé soutěžící... fakt je to na hlavu a všechno, co se tady rozjede, pár blbců rozcupuje na maděru... to je všude, přijde mi to dětinský a hloupý jako vrata  ... co je vámi sakra?

 

K3, to je zbytečný se zlobit, tady už skoro vůbec nejde o to něco komentovat, ale nakrnout co nejvíc lidí ... znechutit, aby to zabalili


K3
13. 09. 2016
Dát tip

Já to myslel tak, hodnotit a potom přidat hodnotitele, jestli rozumíš. Nějak v poslední době se hodnotějí spíš lidi než povídky a to se mi nelíbí. Měj se.


Movsar
13. 09. 2016
Dát tip

k3, teď jsi přesně vystihl problém: anonymita na pismaku (a kdekoli na trhu) by, jak ostatně někde píše i kundera, vzala chuť grafomanům a soutěž udělala naprosto rovnou. platí to pro všechny literaturou zabydlené prostory. zdůrazňuju: netýká se to nikoho ze soutěže, myslím tu poznámku obecně.


K3
13. 09. 2016
Dát tip

To je ale špatně, když někoho odsuneš jenom podle jména. Nebylo by lepší soutěžit nějaký čas tak trochu inkognito? Možná bychom se divili...

Zášť mezi kritiky nepatří. Ale to mě jen tak napadlo...


careful
13. 09. 2016
Dát tip

Já nejsem Lakrov, abych tu zbytečně tvořila traktát.

Líbila se mi princezna s vagínou, což je z výběru jasný, a ta věc od Ikara... i když jinak píše dost bídně (a je to lehce jednodušší sexista), tak tohle se mu celkem vyvedlo...

 

Vitex taky nebyl špatnej...zajímavej námět...ale moc mi to nepřišlo jako povídka

...zbytex jsem buď nečetla, nebo nedala celej, páč autory už znám a furt píšou to samé tím samým stylem...


Movsar
13. 09. 2016
Dát tip

vidíte, medaile by nás posunuly světu sportu. když už se dobroviolně posouváme světu facebooku. narážím na jednu konkrétní kategorii, tuším že nějak plus minus se tomu říká.  


agáta5
13. 09. 2016
Dát tip

hlasujte už konečně, těch keců okolo, to by jeden chcíp :)  vám se fakt nikdo nezavděčí, děte někam ...


careful
13. 09. 2016
Dát tip

Ty taky ne, a to bys měl:D

.,..bys měl Movsarovi vysvětlit bodování, logiku...

...přečti si pravidla Movsare (o když většinu má jen StvN ve své šišce)...

...jinak nevím, jestli se to Goře tentokrát opravdu vyvedlo, protože ji už radši nečtu, abych se nerozčilovala, ale když čtu tady ty plky o rozených vypravěčkách, tak prskám smíchy...


StvN
13. 09. 2016
Dát tip

No ale ty nerozdáváš medaile ;)


Movsar
13. 09. 2016
Dát tip

asi bych měl, ale odpovím jedním postřehem petera sloterdijka: stříbrná medaile ze sport humanizovala a bronzová sentimentalizovala. vraťme se k té krásné tradici jediného vítěze. 


StvN
13. 09. 2016
Dát tip

Movsare, nechceš zahlasovat pro více děl?


agáta5
13. 09. 2016
Dát tip

1. Slavkovský štít - je to něco jiného zase trochu a hlavně to mělo všechno, co má povídka mít.. pro mě určitě dobrý čtení. Po gramatický stránce je co upravit, ale nejsem hnidopich

2. Pán prasat - dobré vyprávění,  úplně spokojená nejsem, ale příběh je zajímavý a tak opět nebudu hnidopich :)

3. Chleba do kamene -  ale jo, krátké, výstižné, vtipné

 

přibližně stejně asi K3, ale v jeho příběhu mi přišlo zbytečné natahování. Určitě bych škrtala a trochu příběh oživila... ale to jsem já a jen můj pocit :) tak nic ve zlém. Jsem se totiž přistihla při čtení, že myslím na něco jiného, promiň autore :)

na třetí místo bych vás tentokrát dala víc


Movsar
13. 09. 2016
Dát tip

k3: aneb skáču dobře, skáču rád. ty budeš nějaký vtipálek.


careful
13. 09. 2016
Dát tip

Jo, K3, tady velí StvN a jen ten si podle vlastních kritérií rozhoduje, kdo tu hlasovat může... a i proto se do toho řadě lidí nechce (o když jsou to ti, co můžou...ono by vlastně šlo založit i altra, kdyby ti se zákazem mocinky chtěli hlasovat... ale komu by to za to stálo, že?... 


K3
13. 09. 2016
Dát tip

1. Pán prasat - Gora. Pro mě jednoznačně. Nejlepší na té povídce je sám, dojímavý a citlivý příběh.

2. Petrklíč a Prvosenka. Nejsem namyšlený, když hlasuju sám pro sebe, hlasoval bych tak i kdyby to bylo dílo někoho jiného. Myslím si že povídka má spád a že je dobře čtivá. Je v ní poselství a zajímavá je i tím, že se několik rovin sbíhá v jednu hlavní myšlenku.

3. Jedna nevyprovokovaná úvaha státního zaměstnance - Vitex. Nevím jestli to autor chtěl nebo jestli to je náhoda. Já v tom vidím tolik filozofie a námětů na přemýšlení... Nejvíc mě zaujal pátý a poslední odstavec. Když nad tím přemýšlím, mrazí mě. Protože já nehodnotím nikoho podle počtu titulů. Otázka jestli má skutečně smysl to, co děláme, přímo křičí. A jestli je vůbec nějaká hranice nároků naší poživačnosti.

 

Jinak chci apelovt na to, že čím víc lidí hlasuje, tím je hlasování spravedlivější. Nebojte se říct svůj názor.


Gora
12. 09. 2016
Dát tip

Oceňované povídky :

1. Petrklíč a Prvosenka autora K3: jak jsem psala již pod povídkou, precizně vypracované schéma povídky,  lidský příběh o morálních hodnotách, sympatické mi je také neustálé zvyšováni úrovně povídek autora K3, / dle mého názoru /.

2. Chleba do kamene autora Movsar: u miniatury, která se myslím dá považovat za krátkou povídku, oceňuji v prvé řadě vtipnost námětu a lehkou ruku psaní oscilující na hraně černého humoru, krimi a lyrické epiky.

3. Slavkovský štít autora Ikarus: zajímavý příběh z horského prostředí o pevné vůli a naději, jazykově mi tam ještě něco chybí.

 

Ostatní /v pořadí, jak mne zaujaly/: Dědovo tai-chi, Jedna nevyprovokovaná úvaha..., Pohádka o princezně,..., Pán prasat:-)


Lakrov
12. 09. 2016
Dát tip

OCEŇOVANÉ POVÍDKY:  

1. Pán prasat autorky Gora:  Krásná povídka. Hezký obrázek komunikace se zvířaty, vedené někým,  kdo si s lidmi moc nerozumí.

2.Slavkovský štít autora Ikarus:  Zaujalo mě to námětem, takže i přes výhrady k různým jazykovým nepřesnostem  dočítám bez potíží pozorně do konce. Líbí se mi ten nápad, s prologem,  jímž je dáno čtenáři najevo, že to dobře dopadne.

3. Tentokrát se nedokážu rozhodnout mezi dvěma povídkami,  První z nich, Petrklíč a Prvosenka autora K3  je milá, velmi klidná a dalo by se říci moudrá (bez ironie) povídka. Tak klidná,  že je potřeba číst v nerušeném prostředí a pozorně, jinak si to čtenář neužije, přehlédne jemné náznaky humoru a neuvědomí si onu moudrost, založenou na "obrázkovém" poodhalení manželských  vztahů. Obrázkovém ve smyslu odskoků k několika bočním příběhům, které  sice z počátku působí, jako by uhýbaly od hlavní linie, ale po dočtení se  ukazuje, že ony tu hlavní linii vlastně utvářejí. Dobrá povídka, snad jen konec je trochu nevýrazný. Druhá, Dědovo tai-chi autora IQ nick mě zase zaujala svou atmosférou.  

 

OSTATNÍ:

 

Chleba do kamene  autora Movsar:  Je docela hezká prozaická miniatura, v konkurenci srpnových povídek  (alespoň v měn pojetí) ovšem neobstála.

Jedna nevyprovokovaná úvaha státního zaměstnance autora Vitex:  Po celou dobu čtení marně pátrám po smyslu, po ústřední myšlence téhle povídky.  Nacházím jej až v posledním odstavečku -- ta nesrovnavatelnost  hodnot a relativnost poměrů, co je málo a co je ještě méně...

 

MIMO:

Pohádka o princezně která měla vagínu autora Motýl Emanule


Movsar
12. 09. 2016
Dát tip

tak je tu pusto, tedy se ujmu slova. ještě jsem nikdy nehlasoval. tak tedy: mně přijdou vtipné texty motýla. a nějaký klasik řekl, tuším že to byl homolka aka homoláč, že smutku má každý dost, ale srandy zatraceně málo. tedy hlasuji pro motýla. čímž jsem se dobrovolně postavil o hlas za čáru.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru