Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Speedcars

19. 09. 2016
15
11
338
Autor
egil

"A každý anděl je hrozný."

Speedcars

 

Taxikář sděluje, že Modrý anděl je hrozný.

Zpětnými zrcátky

nabírá minulost příborem ze skla.

Taxikář vypráví o modrých andělech. Zdá se mi,

že se mi zdá. A taky že ano. My, kteří nad ránem

mluvíme ze spaní… Co z nás je na povrch

vynášeno náměsíčnou krví?


11 názorů

guy
09. 12. 2016
Dát tip
Dobře použité a využité označení nadpozemské bytosti :)

Pája
29. 10. 2016
Dát tip

udělat vrt, abys uctil něčí stáří ;)


Markel
12. 10. 2016
Dát tip

snová, pro mne nová *


jolana.
20. 09. 2016
Dát tip

speed-anděl

je doprovázená tak silným pocitem unikání (nemyslím jen kvůli cestě) - to, co je na povrch vynášeno, uniká. - co koluje pod povrchem, se proměňuje - zároveň je tu jistota, že ta proměnlivost je stále stejná, má své zákonitosti..

vytrvalé ubývání!  -- může být i jako takový uspávací (se) přechod mezi místy -- a stále tím prosakuje tušení "něco se děje v dálce" / "dálka je tady" (vedeš mě k tomu zrcátky i krví), ale můžu jen tušit "nový skleněný příbor" -- tohle je text, který vyvolává dojem, že je "odněkud", že se výrazněji projeví v kontextu -- ale jak pracuje s nejasnými obrysy (začátku a konce) a hodí čtenáře přímo do konkrétna, přijde mi to výstižné - jako vzpomínka na něco vzdáleného - (vzpomínka/sen) - objeví se detail, ale ne cesta k němu. Malý uzavřený prostor (i doslova) a přitom se obracející "k dálkám" - dálka v konečnosti - mně to přijde výborné, včetně toho, že se báseň zpočátku tváří nenápadně, lehce --- a postupně se zjasňuje její logika (příbor, náměsíčná krev ... )

zdát se, zdání, to je taková past - "něco se ti nezdá a cosi ještě ano a taky že ano a taky že ne" - pořád to nutí se k tomu vracet -- ale tady "zdá se mi, že se mi zdá" v jiné intonaci můžu vzít i jako přání "kéž by se zdálo" / "kéž by to tak bylo"


Zbora
19. 09. 2016
Dát tip

Ale vzhledem ke stárnutí populace by být měla! :)


unisex
19. 09. 2016
Dát tip

tak modrej anděl je víc než taxi, to ví každej.. naspýdovaný auta.. tak to má bejt.. jinak stran těch parasomnií - náměsíčníci většinou ze spánku nemluví..


egil
19. 09. 2016
Dát tip
Téma: dědské? Taková možnost tu není!

Zbora
19. 09. 2016
Dát tip

To je ale pro hodně sečtělé děti :)


agáta5
19. 09. 2016
Dát tip

já tam vidím docela pro mě velký přesah :))) modří andělé jsou báňští záchranáři...  (když pominu taxikáře) .. kdo z nás je na povrch vynášený...?   nejspíš jsem náměsíčná i ve dne a vůbec jsem báseň nepochopila nebo spíš si ji rozebírám po svém... 


Gora
19. 09. 2016
Dát tip

...zdá se mi, že se mi zdá:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru