Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Živá a mrtvá poezie I. Varných konvic sten

20. 09. 2016
4
11
1750
Autor
Lyryk

Živá a mrtvá poezie I. Varných konvic sten

 

Občas na mne vyplavou sbírky, které jsem si ve chvatu života koupil a přečetl je až po delším čase. Přesto nebo i právě proto stojí za recenzi, která obnažuje jejich životaschopnost.

Sbírku veršů Varných konvic sten od Dr. Krejzyberda vydalo nakladatelství Pavel Mervart v roce 2013. Na zadní záložce si lze přečíst, že autor narozený v roce 2008 debutoval sbírkou Myslet jako auto (2011), následovala básnická kniha S lotosem za pasem (2013). Dále se tamtéž dočteme, že se spolupracovníkem Jiřím Studeným vydal společně další sbírky (1996, 2004, 2008). Těmito nepravdivými informacemi vybaveni přejděme rovnou k veršům autora.

Útlých 47 básní je uzavřeno doslovem Antonína K.K. Kudláče. Za 99 korun českých nelze očekávat žádné ilustrace, a opravdu, žádné tam nejsou. A to ani přesto, že na vydání sbírky přispělo Ministerstvo kultury.

Básně na mne působí, jako by byly z přelomu 19. a 20. století. Dokonce mnohé názvy se mi zdají jak opsané od autorů někdejší Moderní revue nebo od autorů manifestu moderny. Posuďte sami návodné názvy: Zapomenutá báje, Útržek z letopisu, Balada, Pozdě k ránu.

 

Pozdě k ránu

 

Jednou si namluvím

řidičku trolejbusu

 

Tak trochu líné

jemné a silné

elektromotory

prostě miluji

 

 

Uvedený příklad básně s notoricky známým názvem sbírky a básně Karla Hlaváčka, kterého také ve své knihovničce najdu v několika vydáních, nesnese srovnání s modernistickým autorem. Z toho lze usuzovat, že přímá parodie autorů, na jejichž názvy se naráží, se nekoná. Verše jsou pouze inspirovány. Jsou subtilnější a někdy přímo obkreslují původní obrazy básní nebo notoricky známé útržky populárních básní. Zde například nelze neslyšet K.H. Máchu.

 

Varných konvic sten

 

Varných konvic bublavý hlas

naplnil potemnělý sál

 

S klapnutím vypínají

jedna po druhé

aby pak znovu týž plamen

ve ztýraných útrobách

rozžehnul komíhavé oči

 

Tisíce očí krhavých…

 

Varných konvic sten

a nikdo nepřichází zkonejšit

zborcených plastů pláč

 

Pohlcen sál

kalužky vody dosrkává

suchý žár kajícný…

 

Odlišujícím znakem je výskyt moderních technických předmětů, které se v někdejší poezii 19. století nemohly vyskytovat. V této chvíli jsem již neodolal a začetl se v polovině sbírky do připojeného doslovu. Ten moje dojmy potvrdil. Není pochyb, že se jedná o mystifikaci. Práce s odlesky známých básní není bohužel ve svém celku nijak objevná. Znám i jiné autory, kteří se nechávají inspirovat třeba Karlem Hlaváčkem. Ukázku autorky z literárního serveru Písmák nabízím laskavému čtenáři k porovnání.

 

 

Pozdě k ránu   II      (Umbratica)

 

V osvětlených výkladech

bdí krásné figuríny

a u obchůdků pozlacené stromy

dlaždice třísní pár kapek deště

z nerozhodného oblaku

 

Noc vylidněných ulic

noc nesmyslných neonů

noc luceren a můr

ticho co sládne příštím ránem

zatím jen tušeným

tam kdesi nad střechami

 

- - Toporná gesta dutých těl

v nemrkajících očích

nic než stín řas

na drahých šatech visačky

strnulá párty v akváriích

obrostlých šípkovou růží

 

Hle : přecejen se rozpršelo

a z oživlých kanálů

vylezly kuňky a ropušky

pro tvůj polibek princi

 

 

Uvedená autorka daleko nápaditěji a laskavěji zachází s významným literárním vzorem, s nímž drží krok, pokud jej přímo nepřekonává. To ovšem nelze říci o konstrukci vylehčených a na zábavu nastavených básní, v nich hrají cizí autoři prim. Rovněž nelze nalézt nějaký objevný současný smysl celkového vyznění sbírky. Mystifikátor na to řekne je to hra. Jistě, proč ne. Přesto zmíněnou sbírku řadím až do druhé řady ze tří v mé hluboké knihovně domácí poezie. Nejspíš se k ní nebudu vracet, ale možná ji daruji nějakému začínajícímu autorovi, jenž přijde žádat o radu, jak rozvinout své dílo. Daruji mu ji jako varování.

 

Článek byl napsán pro rubriku Poezie a Próza na blogu idnes.cz


11 názorů

Lyryk
22. 09. 2016
Dát tip

careful: za tvé korektní i nekorektní postřehy díky .)


Panna Maria
22. 09. 2016
Dát tip

Nemohu si pomoct, ale pod veršem "zborcených plastů pláč" si vybavím spíš nějakou stárnoucí herečku než varnou konvici. Plně souhlasím s Lyrykem, že verše jako je tento, představují varování (a nejen pro začínající autory, doplňuji).


careful
22. 09. 2016
Dát tip

za působí pak ještě asi čárka a za dvojtečkou máš určitě dvě mezery... navíc dost skáčeš...  přejděme k veršům a plácneš něco o ceně, doslovu a ilustracím

..přejděme k veršům by tam být nemělo..spíš přejděme k této knize, protože verše zmiňuješ jinde...


careful
22. 09. 2016
Dát tip

..jinak moc se mi nezdá století s velkym a proškrtala bych slůvka jako někdejší... když už to chceš někde vystavovat, nebo se tím vystavováním chlubíš...

..jo a asi nichž, místo nich


careful
22. 09. 2016
Dát tip

aššur: zvlášť pokud si v té soutěži ještě hlasuješ sám pro sebe, jak je teď prý už naprosto ok a  morální, jak mi cpou do hlavy StvN a spol.:DD

..jinak jsem si všimla překlepu: nemyhly...né, že by mi vadil, ale když už jsem to četla a komentuji...


přijde mi, že ironie dr. Krejzyberda je bližší tomu, co na Písmáku prezentuje třeba Radovan. též na mě působí současněji. - Umbratice jsem psal víckrát, že její ohlasové básně nesou punc spíš 40.–50. let 20. století. Je však zajímavé vidět, jak se básně odrážejí vedle sebe.


over
20. 09. 2016
Dát tip

Jiří Studený(1960) po dokončení doktorandského studia(2008) v oboru Česká literatura 20. století, přestal psát pod svým jménem a uchýlil se k pseudonymu - Dr.Krejzyber. Toto jen na vysvětlenou k datu narození. 


neviem ci tak trochu neporovnavas neporovnatelne--- ciel tychto autorov bol absolutne odlisny a odlisny bol aj tvorivy pristup a vztah ku vzoru/predlohe

 

a na okraj: celkom ma pobavila poznamka ze clanok bol napisany pre blog. --- nie je to ako pisat si  vitazstva z pismackych sutazi do zivotopisu na wikipedii ale pousmial som sa:-)

 

 


Lyryk
20. 09. 2016
Dát tip

Panna má pravdu, opravuji


Panna Maria
20. 09. 2016
Dát tip

Oprava: knihu nevydal Malvern (můj oblíbený vydavatel), nýbrž Pavel Mervart. Tak to alespoň tvrdí Kosmas. Na stránkách Malvernu jsem tu knihu ani nenašla. A myslím, že pokud je to blbina, jak se zde naznačuje, Malvern by to ani nevydal. ;)


Ellisee
20. 09. 2016
Dát tip
Na autora narozeného v roce 2008 to jsou dost povedené věci.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru