Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Než v urně spočinou...

06. 10. 2016
11
22
1176
Autor
Muamarek

 

 

 

 Než v urně spočinou, čísi ruka

vhodí je, s nezájmem, bez emocí

v řekách se dávno již množí mloci

Volebním lístkům teď srdce puká

 

 

 Než v urně spočinou, zavřou oči

jména se, bez květin, zakroužkují

dokola tyčí se zástup tují

u jedné ožrala k ránu močí

 

 

 Než v urně spočinou, chvíli kvasí

po volbách ulehnou – naše hlasy

bez věnce, svíčku nezapálí

 

 Než v urně spočinou, prosté krásy

sečtou je – a potom, potom asi

ozve se výsměch – kdesi v dáli

 

 


22 názorů

Muamarek
07. 10. 2016
Dát tip

Na fejeton mrknu, díky, Markel,

 

 hezký víkend :-)))


Markel
07. 10. 2016
Dát tip

sedí to, také to tak cítím, napsala jsem jakýsi fejetonek o tomhle tématu, krásný den *


Muamarek
06. 10. 2016
Dát tip

Díky tu všem za zastávky i komentáře.

 

 Jinak: S Hadem se známe dlouho - u řady děl mě právem tvrdě kritizoval, jinde napsal slova uznání - a nemám důvod si myslet, že neupřímně. Když se mu něco nelíbí, napíše to. Na tipy ani výběry si příliš nehraji - i když mě samozřejmě potěší, když je dostanu a mám pocit, že mi je někdo dal proto, že ho dílko jednoduše oslovilo.

 K udělení výběru by nikdo neměl být nucen - je to čistě jeho subjektivní věc, kde ho dá - a kde ne. Jenom by ho měl doprovázet komentářem, aby vyjevil své důvody a myšlenkové pochody.

 S výtkami, které tu White měl, souhlasím. Přijde mi, že někteří se do něho strefují z osobních důvodů, což nemám rád...

 Takže ještě jednou díky a pěkné sny :-)))

 

 Marek

 


Anakreon
06. 10. 2016
Dát tip
Whitesnake, když je to tak dobré - tj. patří k tomu nejlepšímu na písmáku co se vázaného verše týká, proč tomu nedáš výběr, výber přeci upozornuje na I NADĚJNÁ DÍLA. Nebo tady Muamarkovi mažeš med kolem huby. Neměly by slova doprovázet činy! Věřím, že vše napravíš a všechna muamarkova díla řádně ovýběruješ, tak ukážeš žvanilům jako já že to myslíš vážně a že nejsi ten veselý farizeus co všechny konejší a věřím že i redakce to ocení ;-) :-D. I když ona dobrá díla výběry nepotřebují bla bla bla. tak co ovýběruješ ty skvosty vázaného verše Písmaka. Víš bez těch výběrů to vypadá jen že tu žvaníš a mažeš Markovi med kolem úst a skutek utek.

...............*/***


fialka...
06. 10. 2016
Dát tip

Výstižné, ráda jsem četla :-)


Anakreon
06. 10. 2016
Dát tip
whitesnake - ty bys nepoznal dobrou poesii i kdyby tě lehtala po bradě a říkala "tady, no tady - tady jsem! no tak, ta-dy..." kdyby jo, nepsal bys tak laciné kýče, bez známek talentu. A to talent je pouze základ, umění chce víc - "Mistře :-D".

Safián
06. 10. 2016
Dát tip

Je lepší kritizovat, než mazat med kolem huby. Z toho nikdy nic nebude. Jen kritizuj, co ti dech stačí. Příliš oblíbená činnost to tady není, každý tě hned podezírá z bůhví čeho. Jedna moje známá říká, že nikdy v životě nepoznala tolik řevnivosti a nenávisti jako mezi literáty. Já jenom že pořád slyším apriorní názory proti sonetu. Jestli sonet bude k něčemu, to už je jiná věc. On se nakonec stejně pěstuje, ať si určité skupiny básníků myslí co chtějí.

 

Saf.


Whitesnake
06. 10. 2016
Dát tip

Safiáne, s Markem se známe dlouhé roky, mohu si dovolit ho kritizovat. Nějaké sonety na hrbu mám, s dovolením od jednoho pošlu avízo...


Safián
06. 10. 2016
Dát tip

Milý White, ty pořád horlíš proti sonetu. Zkus si nějaký, aby viděl, že je to jinak. Pokud mohu poradit, ovládni nejdřív nějaké metrum, třeba jamb, tak, že budeš i normálně mluvit v jambech (není to tak těžké). Uvidíš, jak je to třeba s rýmy, žádná rýmárna, to by to dopadlo. Rým rodí rým a posouvá báseň ... no, zkus si to a pak horli. Takhle je to jen ideologická promluva líného intelektuála. Podle Rilkeho (a to byl nějaký básník!) je to nejobtížnější forma (spolu s písní) vůbec. Rilke dokonce radí mladým, aby se do ní vůbec nepouštěli.


Muamarek
06. 10. 2016
Dát tip

To mě těší, Pavle, díky :-)))

 


Kolobajda
06. 10. 2016
Dát tip

Má to hlavu, má to patu, má to vtip... co to je?  Báseň od Marka   :-))  /**


Muamarek
06. 10. 2016
Dát tip

Velké díky, Diano, za hřejivá slova. Měj se krásně :-)))


Diana
06. 10. 2016
Dát tip

Celé dobré, vystihuje plně situaci! A forma, ta se mi líbí vždycky - sonet ti byl přisouzen :-)*** 


Muamarek
06. 10. 2016
Dát tip

Gora: Díky moc, to mě těší :-)))

 

 Pěkný den :-)))


Gora
06. 10. 2016
Dát tip

Ráda tě čtu:-) a jsi člověk "mojí" krevní skupiny, umíš , a přitom tak skromný:-)


Muamarek
06. 10. 2016
Dát tip

Díky, Alice, mrknu, pěkný den :-)))


Umbratica
06. 10. 2016
Dát tip

Mně tenhle sonet připadá krásně dadaistický. Bravurně propojuje různé významy slova urna. - Proto ti dávám tip a taky jsem ti věnovala další básničku  "Hádanka" ve  "Svlékání".


Muamarek
06. 10. 2016
Dát tip

Aleši: Tak budovatelské to rozhodně být nemá (již proto, že se tam nic nebuduje, ale spíše od budování odrazuje) :-)))

 

 White: Vážím si toho. No, zdejších čtenářů si považuji a primárně jim nechci strkat "druhou kvalitu" - ale znáš to - stane se, že když to jde většímu počtu čtenářů, dá si člověk přec jen většího "majzla"... Budu se snažit se toho vystříhat...

 

Agáto, jsem rád, že jsi se stavila a komentovala.

 

 Díky Vám všem a mějte se krásně :-)))


trochu na mě dýchla budovatelská atmosféra...jen aktuálněji zasazená, s mírnou dávkou sarkasmu, aby se neřeklo.


Whitesnake
06. 10. 2016
Dát tip

Vždy jsem mu tebe oceňoval nadprůměrné sepětí formy a obsahu... vždy víš o čem píšeš a vyznění osedláš precizní formou. O této quasisonetové jsem ti něco napsal již minule - není však tvoje chyba, že tu začíná nepříjemně bujet, protože se o ní snaží i podprůměrní psavci.

Poskládat verše beze smyslu počítáním slabik a zapnutým serverem "hledat rýmy" je jistě možné, ovšem drtivá většina čtenářů takovou lest prohlédne, chybí-li esprit, vypsanost a jasné zaměření. Což u tebe již dávno není případ.

Jen poznámku - možná trochu uštěpačnou. Četl jsem od tebe něco, co jsi oficiálně publikoval a když to srovnám s tvými mpříspěvky na Písmáku, zdá se mi, že v prvním případě sis dal víáce záležet - možjná z logiky věci... zde dáváš přece jen o krapet průměrnější věci. Ale jen z tvého kontextu - i tak bohatě stačí k tomu vázanému nadprůměru na těchto stránkách.


agáta5
06. 10. 2016
Dát tip

aktuální :)) takhle jsem na to nekoukala, ale poslední řádek nemá chybu :)) nebo? :((


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru