Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Už zase to dilema

07. 10. 2016
12
19
813
Autor
Markel

zase v tom jedu

   Nepůjdu a nepůjdu! Bojuji tak ve své mysli pokaždé, když se blíží jakékoliv volby a já jsem bombardována veřejnými sdělovacími prostředky. Nepůjdu volit, nepůjdu a hotovo! Ale s blížícím se volebním dnem začíná mé urputné přesvědčení dostávat povážlivé trhliny. Díky předvolebním diskusím v televizních programech, volebních programech v poštovní schránce, volebních plakátech na různých počůraných sloupech a budovách, začíná bujet moje ego. Začínám si uvědomovat, jak důležitý je můj názor, můj hlas Petrovi, co bojuje proti Pavlovi. Pavla já opravdu  nemusím. Tichý hlásek, tam někde hodně hluboko v hlavě, mne nabádá, ať si jenom vzpomenu, jak to dopadlo posledně, jak jsem se vztekala, že Petr utvořil koalici s tím zkorumpovaným Pavlem.

   Tak naslouchám dobrým radám dobrých kamarádů a známých, o kterých se domnívám, že jsou lépe informováni, než já, nemladá důchodkyně s tendenčním pohledem na svět. Jarmila, co dělá na magistrátu říkala, že pan Novák sice kandiduje za tu blbou neakceptovatelnou stranu, ale je pracovitý, prý ani moc nekrade a má dobré nápady, kam vrazit peníze z evropské unie. Ale Lída, co dělala na kraji, tak ta to vidí jinak: Nováka nevolit, je tam už hrozně dlouho v té politice, chce to nějakou mladou krev. Kde to mládí ale vzít, to mi neřekla. Taky Fanda v tom má celkem jasno: vol prostě toho, kdo se chová laskavě k důchodcům, kdo tu nechce migranty a kdo nám bude pravidelně valorizovat důchod. On je totiž taky důchodce, tak má své zájmy. Manžel, který zásadně volit nechodí, zase radí, ať nevolím, že je to jedno. Petr nebo Pavel, každý kandidát je prý hajzlík, co si kouká jen nahrabat. Po každých volbách mi v průběhu času vyčítá, co jsem to zvolila za trotly, koukej, co zase provedli, jak se zaprodali, jak to či ono rozkradli. Jak hrají chytře tu známou a ohranou hru: Já na bráchu a brácha na mne.  

   Já zase oponuji a říkám, že kdyby tam byl on, tak by se taky snažil tak nějak pomoci svým příbuzným a známým. Jak je obecně známo, moc člověka prostě korumpuje a ti, co by se nedali, tak do politiky nikdy ani nepáchnou. Protože politika, jestli to snad nevíte, páchne.

  Volby mi šlapou na paty a já stále ještě nevím. Jsem člověk veskrze politický, sleduji zprávy každý den, nasaji každé ráno jed do žil.  Tento pokleslý koníček mi ubírá mnoho času a sil, ukusuje mi minutu po minutě zbytek života, který bych mohla věnovat smysluplnějším věcem. Třeba péci buchty, věnovat více času k nápravě nenapravitelných vnoučat. Také se chystám na studium Univerzity třetího věku. No potěš koště, jak budu zvládat ještě tohle rádoby vysokoškolské studium, to opravdu netuším.

   Teď možná malinko odbočím. Moje tchýně je velice politický člověk, což se dá poznat tak, že u sledování večerních zpráv opakovaně vykřikuje: hajzláci, hajzláci! Ta dobrá stará žena totiž mluví obvykle velice slušně a slovo „hajzlák“ je nejsprostější slovo, které zná.

   Tak zase zpět k mému problému. Jak mám žít smysluplněji, když dokonce i v noci se mi do snů vkrádá podmanivý hlas pana Petra, který mi tiskne ruku a děkuje, že jsem mu dala hlas, přestože dobře ví. Ví, že jsem volit vůbec nechtěla. Jo, a taky mi říkal, jak si váží mého politického uvědomění. No a minulou noc mi pošeptal, že kdo nejde k volbám, tak není Čech. To mne tedy dostal do kolen. Já jsem totiž tělem i duší dobrá vlastenka. Chodím do obchodů, kde prodávají tuzemské výrobky. Jsou sice dražší, ale co bych neudělala pro rozkvět mé milé vlasti. Také dávám občas drobný obnos bezdomovcům, kteří mne prosí o peníze na rohlíky.  Dám, i když vím své.

   Tak abych to dilematické pojednání zkrátila. Mám po tom vyděračském apelu pana Petra (kdo nevolí není Čech-tím mne fakt naštval, to neměl říkat) neodbytný pocit, že mne tento fikaný pán (sledujte, jak mu nemohu přijít na jméno) jen dlouhá léta využíval a po volbách si na mne nikdy ani nevzpomněl. Považte, pranic nedbal mých dobrých rad, které jsem pravidelně zasílala do místních novin.

   Zbývá ještě několik málo dní do té velké události, kdy se bude rozhodovat o dalším osudu mého národa. Cítím, jak se jazýček vah naklání k prapůvodnímu rozhodnutí.  Vím, že pan Petr bude v případě mé neúčasti zklamán, že bude zlostně dupat naleštěnými polobotkami do mých snů. Bude  se  na mne opovržlivě dívat a zpochybňovat moji lásku k vlasti. Snad to přežiji.   

 


19 názorů

Markel
01. 11. 2016
Dát tip

srozumeni: díky za kukýnka a ***


srozumeni
29. 10. 2016
Dát tip
Opět moc pěkné...***

Markel
09. 10. 2016
Dát tip

Oldjerry: máš pravdu pravdoucí, díky za návštěvu, já holt nemůžu teď nadávat, neb jsem se poprvé v životě nezúčastnila, neb mé znechucení navrhovanými kandidáty dosáhlo vrcholu, měj se krásně :-))


Oldjerry
09. 10. 2016
Dát tip

Už je po srandě.  Teď už nemá cenu předvádět své vřelé vztahy k čemukoli a odpor k tomu opačnému.  Za komančů se prostě volit  muselo a kdo chtěl v tom bordelu uživit rodinu, tak nakonec vždycky šel - a stejně nesměl kecat.  Já jsem jednou kecnul a dostal jsem nakládačku, že se mi o ní zdá ještě dneska. Dneska je alespoň dost pravděpodobné, že za prohlášení o záhadnosti prezidentských viróz nedostane nikdo  dokonce ani slovní masáž. Protože dneska smí naopak každý kecat do čehokoli, ač o tom ví tak velké h...o, že by se nevešlo ani do cisternové lodi. Tak bych udělal aspoň jedno omezení: kdo nevolí nesmí potom kecat o tom, jak máme blbou vládu, jak je prohnilý politický systém a jak  doktoři, kterých je málo, lezou do politiky a na nějaké zdravotnictví a Hippokrata zvysoka defekujou... a nejsou sami... atd. mějte se fajn, klucíííí a holki.  


Markel
08. 10. 2016
Dát tip

aleš-novák: právě že sleduji i mezi volbami, je to bída, pěkný den


těžko se rozhodovat podle barvy kravaty na plakátě nebo podle vtipnosti v televizní debatě.

Sledujte své politiky i mezi volbami, o volbách s nimi zúčtujte. Je to vyhodnocení jejich práce, nikoli krásy.


Markel
08. 10. 2016
Dát tip

tak si čti něco pěkného, máš recht, pěkný den přeji, u nás na vysočině je poněkud zataženo, ale nevadí :-))


asi je  to úplně jedno ...jestli volit červenokabátníky....nebo....modrokabátníky.......mám pocit...že ti s modrými kabáry mají červené podšívky a naopak........důležitý je jejich plný talíř a pevný most.......co je pod ním je nezajímá.......než jít do té sloty....to jsem si raději vzala kniku....přeji hezký den.................


Markel
08. 10. 2016
Dát tip

blaacksabbath: díky za návštěvu, ještě dneska jsem dopoledne přemýšlela, dívala se na kandidátní listiny, nakonec jsem nešla, poprvné v životě :-))


...jako bys mi z duše.....mám to samé dilema........*/**


Markel
07. 10. 2016
Dát tip

Čudla: díky za navštívení, jsem ráda, že líbilo

Evženie: je mi z toho vždycky taky smutno, tak aspoň tak nějak obalit do černého humoru, měj se krásně


Toto tvé pojednání o tom, co trápí každého slušnoho člověka, to by se mělo vylepit na všechny sloupy.

Jistěže normální člověk nemá koho volit. všichni si tam jdou nahrabat. 

Ukažte mi někoho, kdo ne.

Promluváš mi z duše. A moc pěkně. /TTT


Čudla
07. 10. 2016
Dát tip

Moc dobré. /*


Markel
07. 10. 2016
Dát tip

Diana: budu ráda, jen šiř a rozšiřuj, už si představuji, jak jsem slavná fejetonistka a dávám autogramy :-))


Diana
07. 10. 2016
Dát tip

Můžu to, prosím, šířit mezi přátele? Samozřejmě s uvedením autora a zdroje.  Četla jsem znovu  - a bylo to snad ještě lepší!


Markel
07. 10. 2016
Dát tip

díky lidičkové, jsem ráda, že líbilo :-)))


Diana
07. 10. 2016
Dát tip

Já jsem snad ještě nikdy něco tak pravdivého, vtipného a strhujícího a veskrze vyčerpávajícího toto téma nečetla!!! Bavila jsem se božsky! A - doufám, že se tě to nedotkne, smála jsem se nahlas...************


Gora
07. 10. 2016
Dát tip

Dobré zamyšlení, Markel, ovšem hajzláci vedou:-)))


Muamarek
07. 10. 2016
Dát tip

Je tu na vcelku krátkém prostoru docela jasně vyjádřeno, že i člověk, který chce plnit své povinnosti, může být v situaci, že třebaže by volit hodlal, nemá koho...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru