Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Skončily prázdniny a začalo peklo ... pardon, školka

14. 10. 2016
9
42
627

   První den je náročný všude. Ve škole, v nové práci nebo po dovolené ... A první den ve školce? No co první den, ale první týden ... nebo spíš měsíc ... vlastně prvních deset měsíců je pro učitele mega náročnejch ... Jak bych vám ten svůj první den ve školce popsala?!

   Každé 1. září je pro mě "první den ve školce". Notabene letos, kdy jsme s kolegyní dostaly nálož 28(!) novejch dětí ... Dobře, dneska jich bylo "jen" 16, ale děkuju, stačilo, můžu poprosit znovu prázdniny?! Takže vypínám mýmu mozku spánkovej režim a začínáme fungovat. 28 jmen dětí + 28 značek, který patřej jednotlivejm dětem + 28x2 rodiče novejch dětí (+/- nevlastní tatínkové, "tetičky", chůvy, babičky ...) + jména sourozenců, pejsků, fretek, oblíbenejch komiksovejch hrdinů, imaginárních kamarádů ... Je toho na jednoho člověka během jednoho dne docela dost, přesto jsou rodiče, kteří si pro dítě přijdou po obědě a diví se, že po nich učitelka chce jméno a ke kterýmu dítěti patří. 

   7:00-8:00 - přicházejí děti. Většina soudnejch lidí si asi dokáže představit, jak to může vypadat, a kolik to může mít decibelů, takovýhle ranní scházení chovanců. Franta se do školky těšil, ale nepočítal s tím, že tam maminka nebude s ním - řev, do školky už se nejen netěší, ale už do ní vůbec nechce. Vašík už chodil do jesliček, takže "mámo, táto, vodejděte už". Toto stanovisko si rozmyslí záhy potom, co zjistí, že po něm nemá kdo uklízet hračky a dovolává se mámy. Evelína je letargická, do svačiny (v 8:50) neopustí místo, kde ji zanechal otec. Tonda je fanoušek Hvězdnejch válek a máme ho oslovovat "mistře Yodo". Jo a dělá "karáčo", od otce jsme se dozvěděly, že se jedná o karate. Klárka umí podle babičky krásně kreslit. Ano, už krásně pokreslila stůl, židli i půlku své levé ruky. Nathan nerozumí česky. Alfréd je extrémně bystrý a inteligentní, jak nám sdělila maminka, přesto se cca 30minut snaží nacpat kostky Lega do tělních otvorů svých spolužáků. Anička si pro změnu nacpala odulou ručičku do "náramku", který, jak se později ukázalo, byl kolečkem od autíčka. Amálka brečela nad odchodem rodičů celé jejich loučení, které se díky rodičům protáhlo na 15minut, brečet přestala ihned, jakmile se zaklaply dveře. Týna prořvala celých 96 minut(!!). Týna je bulharka a taky nerozumí česky. Týna taky neumí smrkat, takže ještěže jsem šla ráno nalačno. A pak máme ve třídě vietnamské dítko. Jmenuje se Lin Nhi Hao. Včera jsme s kolegyní všem dětem přidělily značky. Lin dostala značku Panenky. Lin je kluk. Pak máme ve třídě Marii Maškovou a ta dostala obrázek Opičky. Marie je, jak jsme dneska zjistily, černoška po mamince. Jediná volná značka na výměnu je Banán. Karin je "alergická" na čokoládu ... "Ale když bude chtít něco čokoládového ochutnat, tak ji klidně nechte ..." Hmmm, zajímavá alergie. Kryštof je pro změnu alergickej na celer a LIPÁNKA ... Jak jednoduché je zaměnit slovo Alergie za Nechutná mu to?! 

   Zbytek dopoledne jsme za "hudebního" doprovodu Týny nějak překonali. Já ho teda překonala za pomoci pár prášků na bolest hlavy. Týnin řev, páč to, co ze sebe ze všech sil vypouštěla, se teda rozhodně nedá nazvat pláčem, jednou za 20minut spustil pláč Amálky, občas se k tomu přidal mírným kňouráním i Lin. Uklizečky se otočily na prahu ihned poté, co otevřely dveře, aby zjistily, co vyluzuje tak děsnej kravál. Od té doby se neopovážily páchnout do třídy. V okolních třídách byl medový klid a žádná děsivá dětská tortura jako u nás. To je prostě to mámino "Vymstí se ti to na dětech" ... Super mami, proklelas mě. Za to chci z toho tvýho vejletu do Améru přivést hodně darů. Nebo nějaký u nás neprodejný léky na uklidnění a otupění pro mě ... ne pro děti. Nebo počkat ...

   Den to byl náročný, nicméně korunu tomu nasadila maminka, která přišla s dotazem, zda děti před spinkáním sprchujeme ... Thórovo kladívko mi v hlavě bilo na kovadlinku selskýho rozumu, až lítaly jiskry. Vážně? Vážně se mě ptáte, zda 28 dětí ve školce sprchuje jedna učitelka? Ano, taky jim stříháme nehty, učíme zavazovat tkaničky, čistíme uši, myjeme zuby třikrát denně a nafukujeme jim z plastelíny dinosaury. Amen. 

 

PS. A to jsme tam dneska byly ve dvou, od pondělka jedna učitelka na 28 skorolidí

PS2. Kolegyně po dnešní směně regulerně uvažuje o změně pracoviště. Jestli čte tohle někdo z Lidlu, nehledáte pokladní?

 


42 názorů

Fouraix
29. 10. 2016
Dát tip
dobrý hovna vod těch bříz a tak. člověk přece musí brát tu práci trochu s nadhledem, jinak by byl za dva roky vyhořelá troska. mě to jako exkurz baví. *

Diky! Paradne jsem se pobavila a libi se mi vzdusnost a ctivost. Tohle presne tu chybi. Jen tak dal. A prosim o dalsi dal :). Tip

careful
16. 10. 2016
Dát tip

Ksidivnépísmenkoadál: Nechceš o sobě něco napsat?...třeba by to mohlo být zajímavé... 

... já bych skoro řekla, že obrázky a školky vedou skoro všude...

...jinakl ty fejetony tady...tady 100% fejeton skoro nenajdeš


Księżyc
16. 10. 2016
Dát tip

Díky za vysvětlení, tenhle zvyk neznám: jednak jsem školku neabsolvoval v ČR, jednak mé vědomé vzpomínky z nějakého důvodu začínají asi tak osmým rokem. :-) 


agáta5
16. 10. 2016
Dát tip

chichi, tady je veselo :)))


Bohužel ani sekce "plky nad kafem kamarádce" tady není, proto "fejeton" ... 

Značky - na skříňky, ručníky, postele ... Ve školce se to tak dělá. 


Hugo
15. 10. 2016
Dát tip

To byl přeci jenom subjektivní popis jednoho pracovního dne ve školce od (S)b....Břízo s kůrou bílou nedělej z toho dráma :-)


Księżyc
15. 10. 2016
Dát tip

Chápu, že si potřebuješ postěžovat a soucítím s tebou, ale fejeton je literární text a ten by měl mít nějakou formu, úroveň, gradaci, pointu. Tohle je, jako kdybys chrlila své životní problémy kamarádce u kafe, zcela odfláklé, bez ladu a skladu. Fejeton to není. 

V závěru mě zmátla věta o sprchování, myslel jsem, že ji vyslovila Tvoje  maminka, ta, která tě proklela a která ti má dovézt z Améru léky, až pak mi došlo, že to je maminka jednoho z dětí. 

Moc nechápu, co myslíš tím přidělováním znače panenek, banánů a opiček. To slouží nějak k označování těch dětí? Nebylo by jednodušší jim prostě říkat jménem? Nebo je to nějaká hra? 


careful
15. 10. 2016
Dát tip

Tady nejsme v soutěži popularity:D (ač si to někteří možná myslí a má to vliv na počet tipů)...klidně si můžeš trvat na tom, že blbě čtem, ale když se podíváš na ty komentáře a zamyslíš se nad tím... 

..jinak narážky jsou tu často nepochopeny..když děláš narážku, tak je často dobrý napsat to do závorky...někdy je lepší napsat do závorky i nadsázka, nebo vtip... (myslím, že půlku mých komentářů většina lidí úplně nepochopí....ale já se tím většinou netrápím)


Rada "Nečti to, když na to nemáš nervy" byla narážka na "tak to nedělej, když na to nemáš nervy" ... 

A přijímám to:-) (nerada bych dělala problémy hnedle takhle na začátku:-))))


Rada "Nečti to, když na to nemáš nervy" byla narážka na "tak to nedělej, když na to nemáš nervy" ... 

A přijímám to:-) (nerada bych dělala problémy hnedle takhle na začátku:-))))


Očividně Vás neudrželi ani rodiče ...


V tom případě jsem ráda, že patříte k té zdravé skupině rodičů, kterých každým rokem ubývá ...

Ráda bych podotkla, že já nikde nepíšu o tom, že by mě moje práce nebavila. Ba naopak. Šlo o to alespoň trochu vyvést z omylu ty, kteří si myslí, že si učitelka ve školce celej den staví z Lega roboty ... (děláme to jen dopoledne:-))


careful
15. 10. 2016
Dát tip

bříza:..jo, v některých případech to jde... ale pro většinu lidí to je nemožné z časových a finančních důvodů... 

..rada: nečti to, když na to nemáš nervy, je taky hraběcí

... jinak i předchozí čtenáři to podle komentů vnímali jako stěžování si, nejen bříza, takže v bříze v tomhle chyba nebude...tím, netvrdím, že autorka chtěla, aby to znělo jako stížnost, ale měla by přijmout, že to tak zní.


careful
15. 10. 2016
Dát tip

Na to si založ diskuzi... bude tam možná nejduchaplnější z těch, co jsou tam momentálně vyvěšené...

 


Co považujete za "hraběcí radu"? 


Víš, tvoje (případné) děti budou s takovejma Mařenkama a Pepíčkama chodit do třídy (k těm děsnejm zpruzelejm účám) a přesně ty budeš patřit k těm rodičům, co se budou divit, že učitelky ve školce nenaučej děti zavazovat tkaničky a nevybíraj jim hnidy z vlasů. Tak tohle je jeden z důvodů. A chápu, že břízy mohou mít občas potíže se čtením, nicméně nikde nepíšu, že by to byla nejhorší práce na světě. Nicméně až mi bude příště patnáct, rozhodnu se líp, dík za nápad:-D


careful
15. 10. 2016
Dát tip

No, zas máš zpětnou vazbu, že to lidem při čtení přišlo jako stížnost.


V patnácti netušila, co chce dělat, proto šla na gymnázium, potom na Vysokou školu a momentálně pracuje šestým rokem v práci, o které nikde ve článku netvrdí, že jí nebaví ... Jen nabízí pohled zevnitř lidem, kteří se diví, že jim učitelka není schopna říct, kolik zrníček rýže jejich dítě snědlo na oběd:-))


Od Břízy to beru:-D Možná to příště nečti, když na to nemáš nervy ...


careful
15. 10. 2016
Dát tip

Já mám taky děti... co si o nich myslí učitelka a co o nich  říká třeba v hospodě, je její věc, když je naučí, co má a nedělá nic hrozivého...to samý platí třeba o doktorech... 

co má dle tebe ten člověk dělat, když ho to nebaví, nebo něco štve...zabít se? jít zametat? držet to c sobě a pak se zbláznit?...fakt by mě to zajímalo...není prostě lepší napsat o tom anonymně něco jako fejeton...a zas tak hrozný to není...takovej průměr... tím ti neříkám, že tě má bavit, nebo se ti líbot...ale ta hraběcí tada byla dost mimo...


Je to spíš takovej "hlod", ale tuto možnost zařazení textu Písmák nenabízí, bohužel. 


careful
15. 10. 2016
Dát tip

( a lepší když se z frustrace vypíše, než aby do dětí píchala špendlíky:D)


careful
15. 10. 2016
Dát tip

břízo: máš na jednu stranu poravdu, (skarabea: vtipný to extra není a fejeton je na písmáku každý povídáníčko) ale ta hraběcí rada sere zas mě:D

v patnácti nejspíš netušila, že ji ta práce bude více či méně vadit a teď má dělat co? jít znova na střední? zametat chodníky? 

společnost většině lidí nedává dtuhou šanci...jo, jasný články v novinách typu: opustil korporát, začal podnikat a je z něj hvězda

...jenže 99% těch, co opustí korporát, se do něj zas radši rychle vrátí a ještě často s dluhama...o tom už většinou nenapíšou...


agáta5
15. 10. 2016
Dát tip

super, určitě bych to rozvedla ještě víc, myslím, že z těchto míst lze napsat dokonce i knihu ne-li dvě :)))  hodně štěstí a nervů


Skarabea
15. 10. 2016
Dát tip

nie je to príliš vtipné...akoby to písal školák z pohľadu učiteľky.....a ozaj je to fejtón?


careful
15. 10. 2016
Dát tip

Tip si to zaslouží...takové věci tu frčí..je to odlehčené, lehce si v podtextu stěžují na dnešní dobu například ta "alergie" (to důchodci rádi, protože za nich bylo všechno lepší)... no prostě takové lidičkovské téma, ke kterému mohou psát to, co píšou... 

takže na tip to je, ale nijak mě to neuchnátilo...myslím, že podobných textu je spousta...


kuča
14. 10. 2016
Dát tip

Prý je učitelování poslání. Vím své a tipuji. *


Gora
14. 10. 2016
Dát tip

Dodnes se mi zdává, jak jsem jednoho svěřence pleskla přes /holý/zadek a odpoledne se snažila vysvětlit mamce, proč má moji ruku na p....i, všechny prsty:-(


uvěřím...měl jsem za ženu učitelku ve školce...


Gora
14. 10. 2016
Dát tip

Aleši, možná neuvěříš, byla to nejnáročnější práce v mém životě...někdy zlý sen:-( , a to snesu hodně...


nebo zvěřenců...? :o)


Gora
14. 10. 2016
Dát tip

Vtipné...pracovala jsem v jeslích, bylo to dost podobný:-) jen místo slova chovanců bych dala třeba svěřenců


Hugo
14. 10. 2016
Dát tip

:-) *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru